Winactie boek Onder de beesten

Nieuws
Naar item

Winactie boek Onder de beesten

Winactie Onder de beesten: Wil jij kans maken op een van de drie boeken Onder de beesten die we mogen weggeven? Laat onder dit artikel jouw reactie achter met daarin:

  1. Waarom wil jij dit boek graag lezen?
  2. Aan wie geef jij dit boek als je het hebt gelezen?

Deel je de link van dit artikel op Facebook, Instagram of andere sociale media? Dan verdien je extra karmapunten. Zeker als je @puuruiteten tagt zodat wij het voorbij zien komen.

Update: De winnaars van Onder de beesten zijn bekend. Gefeliciteerd Milan, Mirjam en Tom, jullie krijgen het boek toegestuurd. Hou je puuruiteten.nl/nieuws en @puuruiteten in de gaten voor meer winacties? 

Boek Onder de beesten

Toen ik tijdens mijn vakantie in Denemarken begon in het boek Onder de beesten besloot ik al snel dat dit boek met als ondertitel Undercover in de bio-industrie niet het meest gezellige boek was om op reis te lezen. Maar juist daarom wel o zo belangrijk. Helaas ontkom je ook onderweg in Denemarken, net als in ons dichtbevolkte landje, niet aan het uitzicht op talloze megastallen. En dan heb ik het nog niet gehad over het internationale veetransport van en naar Duitsland, of nog veel verder richting Zuid-Europa, met tienduizenden varkens die we passeerden. Hypocriet met een (vaak lachend) varken afgebeeld op de achterkant van de truck.

Intussen heb ik mezelf aangeleerd om liefde naar deze dieren te sturen – ook als ik vooral boosheid voel – waarbij mijn vriend daaraan toevoegt “Wij eten jullie niet op hoor, wij houden van jullie”.

Toch voel ik me vooral machteloos. Want wat kun je doen voor deze dieren? Nou, dit artikel schrijven bijvoorbeeld. Waarmee ik hopelijk jou motiveer om dit geweldige en noodzakelijke boek te lezen. En – als je dat nog niet doet – minder of liever nog geen vlees (zuivel en andere dierlijke producten) te gebruiken. Waarbij ik besef dat iedere stap er één is. En dat is sowieso goed.

Undercover in de bio-industrie

Roel Binnendijk, van huis uit criminoloog, ging drie jaar undercover in de bio-industrie. In de stal. Op transport. In het slachthuis. Samen met onderzoeksjournalist Jeroen Siebelink schreef hij het boek. Zijn naam ken je wellicht van het boek De Vegetarische Slager, waar Puur! uit eten eerder over schreef. Of van het boek Pels. Jeroen ontmoette ik ooit bij Studio Konijnenvoer in Arnhem, tijdens een avond georganiseerd door Partij voor de Dieren.

Roel beschrijft hoe hij ondanks zijn angst om betrapt te worden als dierenactivist, zijn zelfhaat voor wat ook hij de dieren aandeed, en het liegen tegen de mensen waar hij mee samenwerkte – die zelf slachtoffer en dader tegelijk zijn – toch doorzette voor het hogere doel. Het in beeld brengen van al die miljoenen onzichtbare dieren in de bio-industrie. Door meer aandacht voor deze dieren ontstaat hopelijk bewustzijn om te veranderen en zo wordt het leven van dieren beter.

Deel 1 In de stal beschrijft hoe het dier wordt aangepast aan het systeem. Staartjes die uit frustratie worden aangekauwd? Amputeren. Alles in deze stal staat in het teken van correctie, van problemen oplossen. Doodligging door beperkte bewegingsruimte? Kooien. Volledig legitieme én noodzakelijke lichaamscorrecties, wil je goedkoop vlees produceren. Roel tegen een rebels varken met nummer 351 als oormerk: ‘Sorry dat ik jullie dit aandoe. Ik kan jullie niet helpen. Ik kan jóú niet helpen, maar ik probeer het te stoppen, zodat degenen na jullie niet meer lijden’.

Wie is verantwoordelijk voor dierenwelzijn?

Tja, wie is er verantwoordelijk voor het leed dat we dieren aandoen? Ook deze vraag wordt gesteld. Is het de boer of de transporteur? Of de veearts die ooit in zijn veterinaire eed beloofde alles in het belang van het dier voorop te stellen? Het veevoederbedrijf of de bank? De slachter of de supermarkt? Of toch de hamburger-eter die dit allemaal wel zo’n beetje vermoedt, maar denkt dat hij in zijn eentje het verschil toch niet kan maken? Het zijn allemaal schakels in de keten en allemaal zijn ze een beetje verantwoordelijk.

In deel 2 Op transport wordt geschreven: ‘Varkens met breuken kun je gewoon meenemen… Zolang het geen dikke ontsteking heeft, kun je zeggen dat dit is gebeurd bij het vechten. je moet vooral opletten met zeugen en biggen. Omdat jij nieuw bent, zullen fokkers een gokje wagen en afgetrapte zeugen aan je willen meegeven. Dan zijn zij er mooi vanaf, kost het ze geen voer meer en dan is er plek voor nieuwe beesten’.

Is biologisch vlees diervriendelijk?

trots op de boer

Mensen om mij heen reageren vaak dat ze weinig vlees eten en als ze het al eten dat het dan altijd biologisch is. Vaak komt deze mededeling ongevraagd, meer als een soort verontschuldiging voor het (nog) wel eten van vlees. Dat doet me denken aan deze spreuk van Loesje: Hoe biologisch de kalkoen ook geleefd had, dood wilde hij niet.

In deel 3 In het slachthuis. ‘Elke dag worden bij Gosschalk zo’n 5.000 varkens de lijn in geduwd, geëlektrocuteerd, van de glijbaan gegooid, aangehangen en opengesneden. Landelijk gaat het om 50.000 varkens per dag, in grotere en kleinere slachterijen dan Gosschalk waarbij er vele niet onder stroom worden gezet, maar in CO2-putten worden vergast. Ook de Beter Leven-varkens, met een, twee of drie sterren. Ook de biologische varkens, die een heel aardig leventje was gegund. Maar biologisch doodgaan bestaat niet’.

De camerabeelden die Roel maakte, werden uitgezonden op televisie en dat veroorzaakte nogal wat opschudding. Ook in de politiek. Pas nadat Varkens in Nood de beelden aan de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) liet zien, werd dit slachthuis gesloten. En dat terwijl er elke dag een dierenarts van de NVWA aanwezig was.

Winactie Onder de beesten

Winactie boek Onder de beesten dierenwelzijn Jeroen Siebelink Roel Binnendijk

Maak kans op één van de drie boeken die we mogen weggeven.

Laat onder dit artikel jouw reactie achter met daarin:

  1. Waarom wil jij dit boek graag lezen?
  2. Aan wie geef jij dit boek als je het hebt gelezen?
  3. Deel dit artikel via jouw social media en tag @puuruiteten én jouw vrienden

En wie weet win jij een exemplaar van Onder de beesten.

Onder de beesten kopen

onder de beesten boek winactie jeroen siebelink roel binnendijk recensie undercover in de bio-industrie dierenwelzijn

Bestel Onder de beesten hier. Voor jezelf of als cadeau.

Diervriendelijk, wat kun jij doen?

Gent vegan lunchen restaurants plantaardig uit eten

Geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan? Dit kun je allemaal zelf doen. Nodig je vrienden uit om mee te doen, of overtuig ze met een heerlijk etentje!

10x diervriendelijke tips:

  1. Eet diervriendelijk! Voor inspiratie vind je hier lekkere en gezonde recepten die allemaal vega(n) zijn > puuruiteten.nl/recepten.
  2. Bestel jouw favoriete vegan kookboek. En geef het cadeau.
  3. Ga lekker Puur! uit eten bij een restaurant dat rekening houdt met dierenwelzijn.
  4. Bekijk deze food documentaires op Netflix.
  5. Maak een overheerlijke zomerse picknick met deze 7x vega en vegan picknick recepten.
  6. Borrelen is nóg lekkerder met deze vegan borrelhapjes die je makkelijk zelf maakt.
  7. Plantaardige melk zelf maken is eenvoudig, goedkoper en het scheelt je gesleep met boodschappen.
  8. Veganisme voor beginners: Be more vegan is hét kookboek voor beginnende (jonge) vegans.
  9. Vegan BBQ recepten, maak jouw zomer extra groen!
  10. Vergeet niet mee te doen met de winactie en wie weet win jij dit boek.
Reacties (10)

  • 3 September 2023, 10:18

    Maria: “Ik zou het boek (dat ik zelf al gekocht heb) willen schenken aan onze bibliotheek zodat iedereen het kan lezen.”

  • 2 September 2023, 17:27

    Mirjam: “Eigenlijk wil ik dit boek helemaal niet lezen. Maar.. natuurlijk is het goed om me nog meer te verdiepen, zodat ik tijdens gesprekken mijn standpunten nog beter kan verwoorden. Ik heb een duurzaam en dierzaam communicatie- en tekstbureau, dus hoe meer mensen ik kan helpen met hun business, hoe beter het voor de dieren is. Toevallig sprak ik vandaag iemand die meer wilnweten over veganisme, dus als ik het boek zou winnen, dan gaat het naar haar.”

  • 2 September 2023, 15:04

    Eveline: “Het boek lijkt mij verdrietig en mooi om te lezen. Verdrietig om wat dieren wordt aangedaan, mooi omdat er mensen zijn die hun nek uitsteken om al dit afschuwelijke leed zichtbaar te maken. Ik probeer er in mijn eigen boek Tessa’s Tijd ook aandacht aan te besteden, maar meer tussen de regels door. Ik probeer vooral mijn liefde voor dieren door te geven zodat hopelijk de lezer zelf tot de conclusie komt dat we allemaal dezelfde gevoelens hebben. Ik geef de lezer mijn gedachten en gevoelens omtrent dieren mee. Ik hoop zo dat ik het nog meemaak dat slachthuizen verleden tijd zijn. Dat het gebeurt staat voor mij vast, de vraag is alleen hoe lang dat nog duurt. Maar ooit kijkt de mens hier met schaamte op terug, dat weet ik zeker. Ik zou het boek doorgeven aan een non vegan.”

  • 2 September 2023, 08:18

    Anna: “Ik wil het boek lezen omdat het belangrijk is en omdat de ogen geopend worden. Ik wil het boek doorgeven aan iedereen die ik ken om het bewuszijn te vergroten”

  • 2 September 2023, 06:01

    Els Vogelpoel: “Ik wil het boek lezen omdat ik vind dat het moet, ondanks mijn plantaardige levensstijl. Het is nodig te weten wat er echt gebeurt, niet alleen voor mij, maar voor iedereen! Daarom wil ik het boek aan mijn vrienden geven waarmee ik in huis woon. Ze zijn zo lief, zulke fijne mensen, en toch niet veganistisch. Ik kan me dat niet voorstellen.”

  • 16 August 2023, 14:48

    Milan: “Waarom wil ik dit boek graag lezen? Omdat ik bezig ben met meer te lezen in boeken! En omdat dit onderwerp mij interesseert en ik mijn kennis wil verbreden. Aan wie geef jij dit boek als je het hebt gelezen? Mijn ouders!!!”

  • 19 July 2023, 20:37

    Tom: “Uitstekende actie. Zo belangrijk om mensen te attenderen op het dierenleed in de vleesindustrie en daarom te motiveren om te stoppen met het eten van vlees. Ik eet zelf vegan en heb interesse om zelf het boek te lezen, maar ook om het boek aan een van mijn beste vrienden, Frank, aan te bieden omdat ik de kans groot acht dat dit het laatste zetje kan geven om hem te doen besluiten geen vlees meer te eten.”

  • 14 July 2023, 09:40

    Inge: “Ik wil 'm graag lezen omdat het interessant lijkt. Daarna kan ik 'm aan mijn vriendin Ang laten zien, wellicht vind zij m ook interessant genoeg om te lezen”

  • 14 July 2023, 08:24

    Inge: “Klinkt als een interessant boel dus doe graag mee.”

  • 12 July 2023, 15:29

    Christel: “Mooie inspirerende en uitdagende nieuwsbrief !!!!!! 🙏”