Wat te doen in Trøndelag? Trøndelag, Noorwegen
ReisReis je met de auto vanuit Trondheim? Neem de snelweg E6 richting Inderøy en je ziet vanzelf een verkeersbord met daarop de afslag Den gyldne omvei ofwel The Golden Road. Deze alternatieve route, met zo’n twintig deelnemers, is bedacht om bezoekers de mooie en smakelijke bezienswaardigheden van de regio Innherred te laten beleven. Een smakelijke tip, weg van de snelweg. Bezoek lokale producenten van groenten en fruit. Boerderijwinkels en eetgelegenheden. Je kunt The Golden Road ook op de fiets, met de bus of de trein volgen. Ik bezocht acht tips in de regio Trøndelag Nord, ten noorden van Trondheim. Goed te combineren met een aantal dagen Puur! uit eten in Trondheim.
Wat te doen in Trøndelag?
The Golden Road
- Restaurant Compagnie in Levanger
- Munkeby Herberge
- Boothuizen in Straemen
- Appelsap van Inderøy Mosteri
- Oyna Kulturlandskapshotell
- Lunch bij Gulburet Butikk & Kafé
- Paddenstoelensafari en overnachten bij Mokk Gård
- Høgaunet Gård
1. Restaurant Compagnie in Levanger
Na een bezoek aan boerderijwinkel Røstad Øvre waar je streekproducten uit de regio vindt, spreek ik af voor het diner met Monica bij Restaurant Compagnie in Levanger. Zij werkt bij Visit Innherred. Fijn om m’n persreis zo te starten want zij kan me alles vertellen over wat de komende dagen de moeite waard is om te bezoeken zodat ik mijn persoonlijke programma zo goed mogelijk kan samenstellen met lekkere plantaardige en duurzame tips.
Het restaurant heeft enkele lekkere vegetarische en veganistische gerechten op de kaart. Ik start met de plantaardige antipasti, een goed begin.
Gevolgd door gegrilde groenten, precies beetgaar bereid. En heerlijk gekruid. Groenten in de hoofdrol. Zo fijn. De Riesling uit de Penedès past er goed bij. Skål.
2. Munkeby Herberge
Vannacht logeer ik in Munkeby Herberge. In 1915 kocht de opa van Håkon, de huidige eigenaar, het pand dat sinds 1693 een boerderij was. Samen met zijn partner Sissel runt hij de B&B. Beiden zijn het hartverwarmende mensen bij wie je je meteen thuis voelt. Sissel bakt heerlijke broodspecialiteiten van pure ingrediënten. Deze serveert ze bij het ontbijt en verkoopt ze in de winkel. Ook jams en sappen maakt ze zelf.
De authentieke en knusse herberg is aangesloten bij het platform Pelgrimsroute. Pelgrims die de wandelroute van Oslo naar Trondheim lopen, die maar liefst 643 kilometer lang is, logeren hier graag. Een soort Santiago de Compostela, maar dan in het noorden. Op het vervolg van mijn reis overnacht ik in Trondheim in een hotel dat ook is aangesloten.
3. Boothuizen in Straemen
Onderweg stop ik in Straemen omdat ik ineens zo’n mooi uitzicht heb. Prachtige kleurrijke houten boothuizen aan de waterkant. Dat is het fijne van een (huur)auto, dat je onderweg kunt stoppen waar en wanneer je wilt.
4. Appelsap van Inderøy Mosteri
Puur appelsap. Als ’t niet nodig is, gebruikt Ingve van Inderøy Mosteri geen pesticiden op z’n appels. Alleen de Gravenstein appel, die vooral in het noorden groeit. Per jaar produceert deze mosteri in Inderøy zo’n 30.000 liter appelsap. Zonder toevoegingen. Vooral hotels en restaurants in de regio Innherred verkopen het verfrissende en gezonde sap.
Zo heerlijk in Scandinavië zijn al die verschillende soorten bessen en ander fruit. En deze nazomer heb ik extra geluk want de oogst is dankzij de mooie zomer overvloedig. Als toerist proef en koop je appelsap, of sap van een van de andere fruitsoorten, in de aangrenzende gårdsbuttik. Probeer bij Inderøy Mosteri ook de ijsthee gemaakt van lokale blauwe bessen.
5. Oyna Kulturlandskapshotell
Vanuit Inderøy Mosteri rij ik zo’n 500 meter omhoog voor een fantastisch uitzicht bij het Oyna Kulturlandskapshotell. Boven de achttien appartementen vind je restaurant Litjstua waar vooral lokale ingrediënten uit Inderøy en Trøndelag worden gebruikt. En of je hier nou alleen een kop koffie drinkt, komt eten of blijft overnachten, een fantastisch uitzicht is gegarandeerd. Wat een rust en ruimte. Heerlijk.
6. Lunch bij Gulburet Butikk & Kafé
Gelukkig is het prachtig nazomerweer. Verrukkelijk lunchen in het zonnetje bij Gulburet Butikk & Kafé. Deze rustige buitenplek is vooral bekend om haar zoete lekkernijen. Ik geniet van huisgebakken speltbrood, een tomaten-bietensoep en een paprikaspread met salade. En van de kat die het fijn vindt om geaaid te worden.
7. Paddenstoelensafari en overnachten bij Mokk Gård
De route naar het landelijk gelegen Mokk Gård staat vol met verkeersborden die je waarschuwen voor overstekende elanden. En dat is niet voor niks hoor ik bij aankomst. Je rijdt namelijk door een gebied dat zo dunbevolkt is. En wie er wel wonen zijn vooral dieren. De dichtstbijzijnde supermarkt is maar liefst 40 kilometer hiervandaan. En dan hebben we het niet over de eerste stad, maar echt de eerste winkel in de omgeving. Dat kunnen we ons in het vrijwel overal drukke Nederland niet voorstellen.
Ik geniet van de natuur, de rust en de zuivere lucht. Samen met eigenaresse Kristin ga ik op paddenstoelensafari in een heus sprookjesbos naast hun schapenweide. We lopen nog maar net het groen in en meteen vinden we de hanekam, de trechtercantharel en de gele stekelzwam. Dit is een goed jaar voor paddenstoelen. Wat een feestje. Paddenstoelen zijn wat mij betreft een welkom onderdeel van een plantaardige maaltijd door hun vlezige structuur en umami-smaak. Lekker en gezond.
’s Avonds tovert Kristin een heerlijke huiselijke maaltijd op tafel. Saskia, een vriendin die oorspronkelijk uit Amsterdam komt en nu alweer langer in Noorwegen dan in Nederland woont, schuift ook gezellig aan.
Speciaal voor mij is alles plantaardig en heeft Kristin geëxperimenteerd met een quiche met zelfgemaakt deeg met haver als basis. Gelukt. En de volgende ochtend word ik weer verrast met een heerlijk uitgebreid plantaardig ontbijt. Zo maakte ze speciaal een hummus van linzen met verse paddenstoelen uit het bos. Mange takk, Kristin en Saskia. Ik heb genoten en voelde me heel welkom bij jullie.
8. Høgaunet Gård
De laatste stop vóór mijn bezoek aan Trondheim is Høgaunet Gård. Wellicht ken je het duurzame verhaal achter de Nederlandse Kipster eieren. In Noorwegen geeft Høgaunet Gård het voorbeeld hoe het ook anders kan. De kippen lopen zo lang het weer dit toelaat lekker buiten rond te scharrelen. En dat ze het goed hebben, zie ik zelf. Eigenaar Lars kan ze namelijk zo oppakken.
Ook al schrijf ik over plantaardig eten, moet ik eerlijk bekennen dat ik nog steeds eitjes eet. Natuurlijk alleen eieren van kippen die echt buiten rond kunnen scharrelen van een boer die ik ken. Dat is dan ook het enige dierlijke wat ik eet, naast af en toe iets buiten de deur waar roomboter in is verwerkt. Dus geen vlees, vis, zuivel en kaas. Wil je meer weten over het waarom van zoveel mogelijk plantaardig eten? Dan is het boek Onder de beesten een aanrader. Roel Binnendijk en Jeroen Siebelink schreven dit belangrijke boek, undercover in de bio-industrie.
Puur! uit eten in Trondheim
Graag neem ik je mee op een foodie tour in Trondheim. Ik ga op zoek naar restaurants en andere culinaire adressen waar je lekker plantaardig en duurzaam eet. En dat is niet alles… kayakken over de rivier Nidelva en een duik in de sauna staan ook op m’n to-do lijstje. Lees je mee met Puur! uit eten in Trondheim?
Meer Puur! reistips in Scandinavië?
Meer Puur! culinaire reistips in Scandinavië: