Sifnos Cycladen eilanden, Griekenland
ReisSifnos, een eiland in de westelijke Cycladen van Griekenland is relatief gezien nog onontdekt. Nederlanders kom je er vrijwel niet tegen, wel opmerkelijk veel Fransen. Heerlijk rustig is ’t, vooral zo buiten het hoogseizoen. Deze dagen ga ik op zoek naar restaurants die traditioneel eten en drinken serveren, liefst met een moderne twist. Het eiland is in culinair opzicht geïnspireerd door de Griekse chef Nikolaos Tselementes, naar wie het jaarlijkse Tselementes festival is genoemd.
Filmpje Puur! uit eten op Sifnos
Bekijk het filmpje: Waarom is Sifnos een aanrader voor liefhebbers van lekker eten en drinken?
Sifnos vakantie met lekker eten
Komen op Santorini zo’n twee miljoen toeristen per jaar, op Sifnos zijn dat er 110.000. Sifnos staat bekend als culinair eiland en daarom ga ik er graag naar toe! Ik neem je mee naar acht restaurants en jij mag kiezen welke je bezoekt als je zelf naar Sifnos gaat. Wie weet, bezoek je ze ook allemaal?
8x Sifnos restaurants
1. Hotel Boulis, restaurant Kafenés in Kamares
Mijn eerste avond op Sifnos dineer ik in de gezellige tuin van Hotel Boulis. Het kleurrijke terras is uitnodigend en de heerlijke geuren uit de keuken zorgen ervoor dat ik lekkere trek krijg. Ik laat me verrassen door een proeverij van vegetarische Sifnos specialiteiten. De verschillende hapjes die ik proef: gevulde druivenbladeren, courgette met roze peperbolletjes, kappertjes, pasteitje van schapenkaas. Groenten komen uit de eigen moestuin. Ook heeft de familie eigen dieren zoals varkens, schapen, kippen, geiten, konijnen en bijen. Ik praat met eigenaresse Lyn. Ze komt oorspronkelijk uit Australië en woont sinds 1987 in Griekenland waar ze haar Griekse man Antonis heeft ontmoet.
Regenwater wordt opgevangen, gefilterd en als puur tafelwater geserveerd. Biologische wijn komt van Cycladen eiland Mykonos. Top, er hangt ook een vegan menu aan de muur.
Overnachten in Hotel Boulis kan ook. Het hotel ligt direct aan het strand van Kamares.
2. Leonidas restaurant in Kastro
Ik bezoek Kastro, de oudste plaats en de voormalige hoofdstad van het eiland. Bijzonder is dat de huizen in drie lagen zijn gebouwd. Elke laag is een huis op zich. Je wandelt door Kastro dan ook achtereenvolgens door drie lagen. Je begint beneden waar de armere mensen woonden. Daarboven de rijkere en helemaal boven woonden in de Venetiaanse tijd, van ongeveer 1200 tot 1600, de heersers.
In Kastro lunch ik bij Leonidas restaurant. Het is een klein wereldje, zeker op een eiland met ruim 2.000 inwoners. Eigenaar Markos is de man van Maria Komi. Bij haar Sifnaika Konakia overnacht ik in een van de tien traditionele hotelkamers. Ik proef een salade van rucola, waarvan de sla uit de tuin van zijn ouders komt. Met lekkere, romige geitenkaas. Gevulde paprika en tomaat met rijst en kruiden.
En over eten gesproken, bij mijn hotel ontving Maria mij met deze klassieke kikkererwtensoep. Of stoofpotje eigenlijk. Vol van smaak omdat deze een avond en een nacht heeft geprutteld in een houtgestookte oven. Nog steeds wordt revithia iedere zondagmiddag.
3. Visrestaurant Araxovoli in Kamares
Wat een fantastisch uitzicht! Vooral als je op tijd komt, geniet je van een mooi uitzicht over het water met gekleurde bootjes en een voorbij wandelende kat die zelf probeert om vis uit het water te vangen. Ik zit op de eerste rij aan het water.
Elk restaurant heeft haar eigen salade van het huis. Dat is al een maaltijd op zich en natuurlijk ook lekker met een gegrild visje erbij.
4. Tsikali, op het strand in Vathi
In 1983 startten Flora en Jiorgos restaurant Tsikali op een mooi plekje in de baai van Tsikali. Lekker op het strand. Het uitzicht is ook hier heerlijk. Je zit op het strand, dus lekker met je voeten in het zand. Fijn om het rustige geluid van de aanspoelende golven zo dichtbij te horen. De bomen zorgen voor schaduw en mooi gefilterd licht.
Op de eigen boerderij heeft de familie zo’n 180 dieren, vooral geiten en schapen. Zij zorgen voor de lekkere kaas, die de familie zelf maakt op de kaasboerderij in Artemonis. Drie kazen maken ze: Xinomizithra is een zachte 80% geiten- en 20% schapenkaas, Tirovoli is een soort feta en Manoura is de meest harde kaas, gerijpt in druivenmost. Als ik moet kiezen, is deze laatste mijn favoriet. De kaas rijpt drie tot vier maanden en is karakteristiek van smaak.
Wat proef ik bij Tsikali? De drie huisgemaakte kazen, gevulde tomaat met rijst, gevulde aubergine, okra, spinazietaart gemaakt door Flora (vertelt haar zoon Dimitri met trots), gefrituurde kikkererwten- en kaasballetjes en auberginespread. Lekker eten en fijne mensen.
5. Nero & Alati in Platis Gialos
De meeste producten komen van de eigen boerderij, Narlis Farm die ik eerder al bezocht. De pompoen die ik hier vanavond eet, zette ik eerder al op de foto.
Alles is huisgemaakt bij Nero & Alati, 90% is ook nog eens biologisch. Alleen de producten die lastig biologisch te krijgen zijn, zijn niet bio. De opa van Alexandros begon de boerderij in 1953. Alexandros groeide daar op en hielp van jongs af aan mee met z’n familie. Veertig jaar na de start van de boerderij opende zijn oom restaurant Nero & Alati, dat ‘water en zout’ betekent. Sinds begin 2000 leidt Alexandros het restaurant met zijn eigen visie, wel trouw aan de culinaire geschiedenis van zijn familie en het eiland. Natuurlijk gebruikt hij ook de lekkere bio producten van de familieboerderij en het keramieken servies van zijn broer.
Ik krijg een proeverij van plantaardige gerechten. Fijn dat ik zo meteen inspiratie opdoe om thuis zelf mee aan de slag te gaan. Dat zijn vooral kleine dingen, zoals het toevoegen van pistachenoten aan een salade voor een lekkere knapperige bite, kleur en smaak. Of het serveren van olijven met een partje citroen. En het gebruiken van verschillende borden die wonderlijk goed bij elkaar passen.
Ik vraag aan Alexandros wat zijn droom is. Hij wil voorloper zijn in originaliteit maar dan wel met de lokale producten van Sifnos. Hij is terecht trots op de culinaire rijkdom van zijn eiland die verbonden is met zijn familiewortels.
6. Simos visrestaurant in Kamares
Simos is de naam van de eigenaar en van zijn restaurant. Het restaurant heeft de ‘look en feel’ van een visrestaurant. Met het blauw geschilderde uiterlijk geeft het ook een typisch Griekse sfeer. Op het tafelkleed zie je de kaart van Sifnos. Waar de pijl naartoe wijst, daar is de boerderij waar de drie huisgemaakte kazen vandaan komen. Dezelfde drie varianten die ik al eerder bij Tsikali proefde. Daarbij eet ik een salade met tomaten, paprika, ui, olijven en de bekende lokale lekker zoute kappertjes.
7. Drimoni in Apollonia
Drimoni is van twee broers: chef Jiorgos en gastheer Zannis. Zannis legt de traditionele Sifnos gerechten van de kaart uit. Ik kies de mini auberginerolletjes met feta en tomatensaus. Die wil ik thuis ook maken, dus vraag ik welke kruiden de chef gebruikt. Peterselie, salie, oregano en gerookte paprikapoeder is het antwoord.
De salade van het huis is gemengd met sinaasappel, rozijnen en een soort sesamzaad met honingcroutons (maar dan zonder brood). Na een risotto met champignons en truffel heb ik eigenlijk geen plek meer voor een dessert. Maar ja, het is een lokale specialiteit en daar kwam ik voor. Ik proef de ‘honey pie’ naar traditioneel Sifnos recept van ‘geiten’-cheesecake met honing. Lekkerder dan die gemaakt van koemelk, vind ik.
Een reden om nog eens terug te komen op Sifnos: Ogenus is een visrestaurant en wijnbar die Zannis dit jaar opende met z’n jongste broer Filippos, die sommelier is. Voor een volgend bezoek op m’n lijstje.
8. Restaurant Cayenne in Apollonia
‘Food-artist’ Nikos Neroutsos is chef en kunstenaar. Restaurant Cayenne is dan ook een restaurant en kunstgalerie ineen. In de winter maakt Nikos kunst en richt hij zijn restaurant in met nieuwe schilderijen. Traditioneel Sifnos eten maar dan wel met een moderne twist en presentatie. Zoals risotto met sardientjes geïnspireerd op hoe z’n grootmoeder Traxanoto maakte.
Hotel tips op Sifnos
- Uitzicht op de baai en een ontbijt met lokale producten? Op 100 meter van het strand vind je Niriedes Hotel.
- Logeer je het liefst in Apollonia, de ‘hoofdstad’ van het eiland? Boek dan het kleurrijke Hotel Patriarca met zonneterras en zwembad.
- Ga je voor luxe? Check dan het 5-sterren Elies Resorts, met champagne-ontbijt en een zwembad van 65 meter.
- Bekijk ook Kavos Studios, aan het strand in Fasolou. Met een prachtig uitzicht.
- Check Hotel Boulis in Kamares ook nog even, zie ook nr. 1 in ons lijstje van restaurants hierboven.
Wat te doen op Sifnos?
- Maak een wandeling. Dat is altijd fijn en sowieso een aanrader als je veel van de lokale keukens wilt proeven. Sifnos telt meer dan honderd kilometer aan wandelroutes die duidelijk bewegwijzerd zijn.
- Bezoek de leuke, authentieke plaatsen van het eiland allemaal. Hoofdstad Apollonia, Artemonis is een mooie plaats en mijn favoriet Faros in het zuidoosten heeft mooie stranden. Vooral het derde strand met bomen midden op het strand is fijn. Daar start het wandelpad naar Chrissopigi, het bekendste kerkje van Sifnos.
- Het jaarlijkse Tselementes festival wordt begin september georganiseerd. Je proeft ‘bits en bites’ uit de keukens van verschillende Cycladen eilanden, bovenop een heuvel met mooi uitzicht in Artemonis.
- Knuffel de katten van Sifnos : ) Nog nooit zag ik zoveel, gelukkig goed verzorgde, katten op reis. Zelfs op het strand, totaal niet onder de indruk van water, lopen ze rond.
Deze kat bij de ’tourist information’ begroet je graag als je in de haven van Kamares aankomt met de ferryboot.
Puur! lokaal eten op Kreta
Puur! lokaal eten, lekkere restaurants op Kreta >>
Puur natuur op Messolonghi
Messolonghi is bekend om haar lagune, vogels en zeezout. Hou je van een bestemming die niet overspoeld wordt door toeristen én van de Griekse keuken? >>
Meer reisverslagen? Hier vind je alle reistips. >>
Volg je @Puuruiteten en @purefoodtravel al via social media?
© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten en Pure! Food & Travel