Bezoek de sherry bodega’s! Jerez de la Frontera, Spanje
ReisBen je in Andalusië op reis? En benieuwd hoe sherry wordt gemaakt? Bezoek de sherry bodega’s in Jerez de la Frontera en omgeving. In heuse sherry kathedralen rijpt de drank in zwarte eikenhouten vaten totdat deze wordt gebotteld. 7 bodega’s die ik zelf heb bezocht en allemaal een bezoek waard zijn op een rijtje!
Lustau
Lustau is naar eigen zeggen de bodega met de lekkerste sherrywijnen.
Na een bezoek aan de indrukwekkende bodega en de eerste sherryproeverij genieten we van een lekkere lunch bij restaurant la Carboná in Jerez de la Frontera waar we verschillende delen van tonijn proeven.
Uiteraard gecombineerd met sherry, de manzanilla.
Barbadillo
Manzanilla komt altijd uit Sanlúcar de Barrameda en wordt in het zuiden van Spanje het meeste gedronken van alle sherrywijnen.
Kenmerkend is de hoge luchtvochtigheid en de ietwat ziltige smaak van de sherry door de ligging vlakbij zee. Door de lagere temperatuur is de flor (gistlaag) beter houdbaar.
Bij El Espejo Gastrobar in Sanlúcar de Barrameda smullen we van een menu met sherry foodpairing samen met de Nederlander Arne Bijsterveld, die al meer dan 20 jaar in Spanje woont. Hij werkt als internationale regiodirecteur bij Barbadillo en weet ons alles te vertellen over sherry, de cultuur en het leven in de regio Jerez. Volgens Arno is het belangrijk om sherry bijzonder te maken: ‘Denken in niches, wordt de toekomst van sherry’. Bij Barbadillo krijgt de wijnmaakster daar gelukkig volop de ruimte voor. Een avond met een gouden randje tijdens onze eerste dag in de wereld van sherry!
González-Byass
Tio Pepe Fino is de meest bekende (en volgens mij de lekkerste) sherry van Bodegas González-Byass. Het was de eerste ‘biologicaly aged’ (zonder blootstelling aan zuurstof) sherrywijn die ooit naar Engeland werd geëxporteerd.
Volgens Antonio Flores, wijnmaker en master blender die de sherryproeverij op gepassioneerde wijze begeleidt moet je eerst een goede jonge sherrywijn maken om een goede oude wijn te maken. We proeven achtereenvolgens drie generaties Tio Pepe van 3, 12 en 30 jaar oud. De oudste heeft een alcoholpercentage van 21,5% en is volgens Antonio ‘zoet en bitter tegelijk, net als het leven’.
Williams & Humbert
Bij bodega Williams & Humbert proeven we de sherry rechtstreeks uit het vat. De sherry heeft dan een nóg betere, vollere smaak. Venenciar, het schenken van de sherry uit de vaten, is een kunst op zich. Degene die de sherry zo ‘schenkt’ wordt el venenciador genoemd.
Van alle soorten is de Amontillado mijn favoriet.
Tip! Voor de liefhebber die deze twaalf jaar op het vat gerijpte droge sherry zelf wil proeven: Hij is gewoon bij Albert Heijn te koop!
José Estévez
Met 800 hectaren heeft José Estévez de grootste wijngaard. De solera is uit 1840. Uniek is dat ook de versterking plaatsvindt met de palomino-(sherry)druif. Normaal gebeurt dit met wijnalcohol.
Bodega José Estévez heeft enkele jaren geleden Valdespino overgenomen. En daar zijn ze maar wat trots op, de historie wordt zorgvuldig bewaard.
Heb je interesse in kunst? Bekijk dan ook de galerie met krijttekeningen van Picasso en andere favorieten.
Fundador
Bodega Fundador is sinds een half jaar in handen van een Chinese eigenaar die in de Filipijnen woont en een liefhebber van sherry en vermout is. Harveys is hun bekendste merk.
Harveys Bristol Cream cocktail: cream sherry + sinaasappel + sprite + kaneel + ijs.
Het is al even geleden… zelfs Prinses Irene kwam hier ooit op bezoek.
Sánchez Romate
Nummer 7 en de laatste bodega… Je wilt niet weten hoeveel sherry we intussen hebben geproefd ; ) Het is steeds makkelijker om te onderscheiden welke sherry mijn voorkeur heeft. Ik blijf voorkeur hebben voor de droge sherry’s, vooral amontillado en soms vind ik ook fino, manzanilla en oloroso lekker.
Hou je van zoet? Dan is pedro ximénez misschien meer iets voor jou.
We sluiten af met een overheerlijke lunch met tartaar van tonijn, avocado, salade en daarbij een amontillado bij restaurant Albalá in Jerez de la Frontera. ¡Qué aproveche y salud!
Sherry, alle ins en outs
Lees ook: Sherry, alle ins en outs >>
Shapas = sherry + tapas
Tips voor jouw shapas = sherry + tapas proeverij! >>
Meer over foodpairing en de geschiedenis van alle sherry bodega’s op sherry.wine/nl >>
© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel