Roadtrip wijn en kastelen Midden-Kroatië, Kroatië
ReisRoadtrip Midden-Kroatië
Wijn en kastelen! Dat klinkt toch als een heerlijke, romantische combinatie om Midden-Kroatië te ontdekken? Wat is er te doen in het gebied ten noorden van Zagreb? Je proeft lokale wijn in Plešivica (bubbels zijn hier favoriet), maakt een wandeling in Zumberac Park, bezoekt idyllische stadjes als Varaždin en Samobor waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Relaxen doe je in de spa van Terme Tuhelj. Combineer een roadtrip met een bezoek aan Zagreb. De hoofdstad ligt op één tot twee uur rijafstand.
Kroatische wijn in Plešivica
Zo’n 40 geregistreerde wijnhuizen telt wijngebied Plešivica. De regio is vooral bekend om haar witte wijnen en ook de schuimwijnen hebben een goede naam. Bij een aantal wijnhuizen kun je proeven, lunchen of overnachten. Wij bezoeken er één van: Vinarstvo Jagunić in Jastrebarsko. Deze week drinken we uiteraard vooral wijn uit dit gebied met op de laatste avond in Zagreb, één van de favorieten: Tomac Millennium.
Vinarstvo Jagunić in Jastrebarsko
Familiewijnhuis Vinarstvo Jagunić staat bekend om haar voortreffelijke droge schuimwijn. De drie sterren Brut is gemaakt van de druivensoorten: 50% Chardonnay, 40-45% mix van oude druivensoorten (van zo’n 50 tot 60 jaar oud) en 5-10% Riesling. We spreken met Dominik, hij is de vierde generatie wijnmakers van de familie. Hij vertelt: ‘Sinds begin jaren ’90 wordt er serieuzer wijn gemaakt in Plešivica. Daarvoor in het oude Joegoslavië was ’t meer voor de gezamenlijke, socialistische gemeenschap. Kwaliteit was toen minder belangrijk. Na de voortreffelijke Brut, en vervolgens de Riesling, proeven we de Jagunić La Bulle Rosé. Ook deze roze bubbels zijn met de dubbele suikerwaarde van de witte Brut toch nog droog te noemen.
Na een korte wandeling in de plaats Jastrebarsko rijden we naar het natuurgebied Zumberac Park.
Zumberac park
We logeren in bed & breakfast Pod Zumberak, midden in het Zumberac park. Heerlijk rustig en omgeven door groen. Goran verbouwt zijn eigen groenten en wat hij niet zelf verbouwt, koopt hij zoveel mogelijk uit de omgeving zoals wijn uit deze wijnregio. ‘Branko Cegec is de enige biologische wijnmaker in Zelina, de regio naast Zagorje’, vertelt Goran.
Zijn vrouw Snjeźana kookt intussen verrukkelijk slow food voor ons. We beginnen met een voorafje met heerlijke witte bonenspread. Lékker. En zo leuk! Goran had me het recept beloofd, dus ik ga het binnenkort zelf maken want ik kreeg een voorraadje gedroogde witte bonen mee. Onderaan deze blog deel ik ’t recept met jullie zodat jij zelf de witte bonenspread kunt testen. Niet alleen de bonenspread, ook het brood is huisgemaakt. Daarna schuiven we binnen aan voor het diner.
Trail of princes
Nog steeds in Zumberac park wandelen we vanaf bezoekerscentrum Eco-center Budinjak de trail of princes van 4.2 kilometer. Een makkelijke wandeltocht, dwars door de mooie natuur met volop veldbloemen, vlinders en bijen die daar gek op zijn. Hoe grappig is het dat er ook veel bijzondere kikkers en padden te vinden zijn, op dit prinsenpad, waaronder de geelbuikvuurpad. Nee, ik heb ze geen kusje gegeven om dit te checken, haha.
Repro Eko Farm
Eind van de middag worden we gastvrij ontvangen op ons volgende logeeradres Repro Eko Farm door zes katten, Dragica en haar dochter Nina. Niet alleen is het een bijzonder logeeradres, waar Dragica haar oma al woonde. Het is ook nog eens heel puur! Zo zorgt een watermolen voor de electriciteit die nodig is voor het malen van de biologisch geteelde granen. Ook produceren ze groenteburgers die ze in heel Kroatië verkopen.
We worden verrast met een voortreffelijk biologisch, plantaardig diner: brandnetelsoep met huisgemaakt boekweitbrood en zelfgemaakte seitan steaks met broccoli. Daarbij ook nog eens huisgemaakte biologische witte wijn. En alles is gezond, biologisch, vegan én vooral lekker!
Varaždin
40.000 inwoners telt Varaždin, stad van de engelen, met zo’n 12 barokke kerken. Gids Dario vertelt over de historie van de stad, die tot 1767 de hoofdstad was van Kroatië. Toen brandde de stad af, volgens een legende door een brandende sigaret van een jongetje van twaalf jaar. Daarna verloor het zijn titel als hoofdstad. In de 19e eeuw werd Varaždin een textielstad met zo’n 10.000 arbeiders in de fabriek Varteks. Nu is het een van de fijnste steden ten noorden van Zagreb.
Steeds meer biologisch in Kroatië
Ook in Kroatië vind je steeds meer winkels met biologische producten. Zo wandel ik in Varaždin even binnen bij Zeleni kutak en bio & bio. Tot slot bezoeken we de lokale markt met seizoensgroenten, fruit en bloemen.
3x kastelen in Zagorje
Zagorje (wat letterlijk aan de andere kant van de berg betekent), het gebied ten noorden van Zagreb staat naast haar wijngaarden ook bekend om haar kastelen. We bezoeken er maar liefst drie:
- Kasteel Stari Grad in Varaždin: Het kasteel zie je op de foto hierboven. Ideaal om te zien als je een bezoek aan Varaždin brengt, want je komt ’t als vanzelf tegen als je door de stad wandelt.
- Veliki Tabor in Decinić: 16e eeuws gotisch kasteel, bekend om het verhaal van Veronika, die verliefd werd op de zoon van de graaf. In het geheim vluchtten ze samen naar Slovenië waar ze stiekem trouwden. De graaf nam haar gevangen, sloot haar op in het kasteel en liet haar verdrinken, waarna haar lichaam werd ingemetseld in de muren van het kasteel. Bij een renovatie in 1982 werd een schedel van een vrouw gevonden. Niemand weet of dit de schedel van Veronika is.
- Kasteel Trakošcan: in de gelijknamige plaats. Dit kasteel is de drukst bezochte attractie in de Zagorje. Het kasteel is omgeven door een groot meer.
Zlatne Gorice
Op een prachtige, rustige plek bovenop een heuvel ligt Zlatne Gorice tussen de wijngaarden. Aanrader voor een bezoek aan de wijnkelder met alweer een proeverij van lekkere droge schuimwijn, witte wijn, rosé en pompoenpitolie. Wij lunchen op het fijne terras. Logeren kan in Vila Donata met vier eenvoudige, sfeervolle kamers.
Terme Tuhelj
In vier-sterren hotel Well overnacht je in fijne kamers. Ik bezocht de spa voor een detox-modder packing en bezocht de sauna. Voor gezinnen met kinderen zijn er diverse grote zwembaden (binnen en buiten) met glijbanen en ander speelvermaak te vinden.
Samobor
Samobor is een schilderachtig Middeleeuws stadje, dat leuk is om te bezoeken.
En als je er dan toch bent: Pik een terrasje en proef dan zeker ook Kremšnite. Deze lokale specialiteit lijkt veel op onze Nederlandse tompouce.
Pompoenpitolie Bučino Ulje
Van de 120 soorten pompoenpitolie werd die van Bučino Ulje verkozen tot de allerbeste. In 2016 wonnen ze de gouden medaille voor de beste koudgeperste olie en in 2017 voor de beste koud- en warm geperste pompoenpitolie. Ook de pesto en de bučolada (mmm… pompoenpitolie met chocolade!) zijn erg lekker. Heerlijke souvenirs voor thuis. Wat mij betreft zijn eetbare souvenirs de beste. Als je ze thuis proeft, waan je je weer even op reis met smakelijke herinneringen.
Vegan recept witte bonenspread
Zoals beloofd is dit het lekkere vegan recept van de witte bonenspread van Pod Zumberak:
- 400 gram gekookte witte bonen
- 1 of 2 teentjes knoflook
- 65 gram zonnebloemolie (of zoveel als je nodig vindt om de spread romig te maken)
- fijngesneden rode peper
- theelepel azijn (liefst appelazijn)
- Meng alle ingrediënten tot een gladde spread
- Voeg (zee)zout en peper naar smaak toe
Zagreb in 24 uur
Dit wil je zeker doen als je 24 uur in Zagreb bent! >>
Ook leuk om te bezoeken, is de tweede stad van Kroatië, check bezienswaardigheden in Split.
Alle verhalen en reistips waar je lekker puur eet: puuruiteten.nl/reizen
© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel