Puur! uit eten in Wallonië Wallonië, België
ReisPuur! gaat in Wallonië op zoek naar lekkere adressen waar je plantaardig geniet van je lunch en diner. We bezoeken Château Bon Baron waar de Nederlandse Jeanette enthousiast over haar wijn vertelt. Celles en Ciney horen bij de mooiste dorpen van Wallonië. In de steden Dinant en Namen genieten we van het uitzicht vanaf de citadel. En we logeren op een sprookjesplek in een eco-hotel – of is het een kasteel? – aan de Maas. Lees en kijk je mee met onze Puur! uit eten tips in Wallonië?
8x Puur! uit eten in Wallonië
1. Le Tri-Marrants Restaurant in Froidchapelle
Aangekomen bij het restaurant Le Tri-Marrants worden we verwelkomd door zes lieve zwerfkatten die van de chef Fabian Santi te eten krijgen. Wij genieten van een driegangen plantaardig menu dat zorgvuldig is voorbereid. En minstens zo belangrijk, de gerechten worden op een prettige manier door een vriendelijke ober geserveerd. De eerste gang is een bouillon van groente en gember met ravioli van aardappel.
Daarna een millefeuille van knolselderij, appel en nori. We sluiten af met een tarte tatin van appel en abrikozen met een sabayon van amandelen en limoen.
In de zomer is het goed toeven op het terras, met uitzicht op zeilbootjes op het grootste meer van België: la Plate Taille.
2. Château Bon Baron in Dinant
Puur! ging op bezoek bij de Nederlandse Jeanette van Château Bon Baron. 24 jaar geleden ontdekte ze een mooie plek dichtbij Dinant. Daar startte ze samen met haar partner een bed & breakfast en experimenteerde ze met wijn. Een lokaal restaurant wilde haar wijn graag op de kaart zetten. Nu verbouwt ze op zeventien hectaren maar liefst veertien druivenrassen.
Jeanette vertelt dat Belgische wijn steeds populairder wordt. Volgens Gault Millau telt België zo’n 155 wijnhuizen met intussen wel bijna 1.000 hectaren aan wijngaarden. Heel wat meer dan toen Bon Baron als pionier startte.
Château Bon Baron is niet biologisch gecertificeerd, maar heeft gekozen voor het label Fair’n Green. Dit is een duurzame, meer holistische certificering. Ontstaan in 2013 in Duitsland. Tot nu toe is ze als enige wijnproducent in België aangesloten.
3. Hotel Les Sorbiers in Hastière
Les Sorbiers is een eco-hotel. Op het historisch domein van maar liefst zeventien hectaren, vind je dan ook verschillende stukken ongemaaid gras voor de biodiversiteit. In de keuken van het restaurant En face de l’île wordt gewerkt met producten uit de eigen biologische moestuin. Daarnaast gebruikt het keukenteam zoveel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten.
Als bio hotel werkt Les Sorbiers uiteraard met biologische ingrediënten. Het ontbijtbuffet bevat naast verschillende soorten brood, fruit, jam en pasta eigenlijk geen plantaardig beleg. Het diner biedt vegetarische opties, die helaas niet makkelijk plantaardig of vegan aan te passen zijn. Wellicht hadden we pech, de chef was ziek en zijn vervanger was niet op de hoogte van onze plantaardige voorkeur.
Al met al is het in Wallonië sowieso een tip om je vegetarische voorkeur van tevoren te checken met de menukaart. En zeker als je liefst plantaardig eet, is het vrijwel overal een must om dit vooraf bij je reservering door te geven.
De wijnen op de kaart zijn geselecteerd op het telen van druiven zonder pesticiden en zoveel mogelijk in balans met de natuur. Al dan niet met een biologisch keurmerk op het etiket. Wij bestellen de Crémant de Wallonie extra brut van Domaine du Chapitre.
Hotel Les Sorbiers is onderdeel van Nouvelle Hôtellerie, met nog twee eco-hotels in Frankrijk en Zwitserland. Onze ruime kamer heeft een mooi uitzicht over het terras en de Maas.
Mmm.. Jeanette van Château Bon Baron verwende ons met haar heerlijke bubbels Formidable. In de tuin van Hotel Les Sorbiers proef ik ze met een prachtig uitzicht over la Meuse, ofwel de Maas. Délicieux.
4. En Equilibre in Ciney
En Equilibre in Ciney is vandaag onze lunchplek. Ciney is één van de plus beaux villages de Wallonie, ofwel de mooiste dorpen van Wallonië. We kiezen twee verschillende gerechten: een curry van linzen met seizoensgroenten en cashewnoten en een quinoa met geroosterde biet, linzen, gedroogde rozijnen en rauwe groenten. De meeste groenten in dit lunchcafé komen van lokale leveranciers die deels biologisch werken. Ofwel cuisine saine et locale.
5. Celles, één van de mooiste dorpen van Wallonië
We bezoeken het dorpje Celles. Net als Ciney, is ook dit dorp betiteld tot één van de mooisten van Wallonië. We parkeren de auto bij de Hermitage en wandelen naar het Kasteel van Vêves. Deze relaxte wandelroute van 6,5 kilometer is duidelijk gemarkeerd met een rood-witte driehoek.
De afwisselende wandeling start met een uitzicht op Celles, daalt vervolgens af naar de vallei, waar je uitkomt aan de voet van het kasteel. Het Kasteel van Vêves is in het weekend meestal open voor een bezoek. Neem vooral een kijkje in de eetkamer.
6. Atelier de Bossimé in Loyers, Namen
Chef Ludovic Vanackere is met zijn Atelier de Bossimé sinds 2021 bekroond met de Groene Ster van Michelin. Hij gebruikt biologische producten uit zijn eigen tuinen of van lokale producenten.
Wij genieten van een plantaardig viergangen menu dat met zorg is samengesteld. En dat proef je. Met vergeten groenten, die in de biologische landbouw gelukkig nog heel gewoon zijn. Zoals aardpeer, pastinaak, gele wortel en chioggia biet. Op de foto zie je gefermenteerde chioggia biet met een mousse van kikkererwten, met gele wortel en prei.
Op de website van Michelin lezen we: ‘We brengen onze baanbrekende visie in de praktijk op de familieboerderij, die 100 hectaren beslaat, waarvan 2,5 bestemd voor tuinbouw en 16 voor biologische landbouw. Dit land voedt het restaurant en de culinaire projecten van de chef. In onze menu’s ontstaat een perfecte harmonie tussen het land en het bord, in nauwe samenwerking met zo’n 70 lokale producenten. Bij Bossimé gaan evenwicht en culinaire creativiteit samen met een diep ecologisch bewustzijn,’ aldus chef Vanackere.
7. Le Brunchist in Namen
Op zoek naar een puur lunchadres in Namen, maken we eerst een stop bij een leuk kattencafé. Bijzonder aan kattencafé Miss Miaouw is dat je alle katten en katers kunt adopteren. Voor zover ik weet komen alle katten in de kattencafés in Nederland en België uit het asiel. Miss Miaouw gaat hierin dus nog een stap verder. Wat een goed idee.
In dezelfde Rue des Brasseurs lopen we spontaan tegen een smakelijk lunchadres aan: Le Brunchist. Bij de van oorsprong Franse eigenaar bestellen we de avocado classic en de pancakes du Brunchist.
Ons verzoek om ze te ‘veganizen‘, ofwel plantaardig te maken, lukte deels. Op de pannenkoek bleek toch nog room te zitten. De uitvoering en smaak waren wel dik in orde.
8. Wat te doen in Dinant?
- Bezoek de Citadel van Dinant voor een adembenemend panorama-uitzicht over de stad en de Maas. De top bereik je te voet na 408 treden, of neem de kabelbaan of je auto.
- Maak een kajaktocht over de Maas.
- Bewonder de standbeelden van Adolphe Sax, de beroemdste inwoner van Dinant tot nu toe en ontwerper van, je raadt ’t al: de saxofoon.
- Drink een lokaal Caracole-biertje, proef de couque de Dinant of de flamiche, een lokaal taartje.
- Bezoek Maison Leffe en leer alles over het brouwen, de smaken en de aroma’s van dit speciaalbier tijdens een interactief bezoek.
Wat te doen in Namen?
Al eerder proefde ik tijdens een persreis naar Wallonië wijn in de provincie Namen. De lekkerste tips lees je in mijn culinaire verslag Wat te doen in Namen? Zo gingen we op bezoek bij een saffraankwekerij in Profondeville en maakten we een kleurrijke herfstwandeling op de Citadel in Namen met wildplukker Cuisine sauvage.
Vegan uit eten in Brussel
Nog meer Groene Michelinsterren: Op uitnodiging geniet ik van een vegan elfgangenmenu bij restaurant Humus x Hortense in Brussel. Chef-eigenaar Nicolas Decloedt kookt met plantaardige en biologische ingrediënten. Niemand minder dan Emile van der Staak, chef-eigenaar van De Nieuwe Winkel in Nijmegen, is vandaag de gastchef. Net voor dit diner werd bekend dat De Nieuwe Winkel het beste groenterestaurant ter wereld is geworden. Lees: Vegan uit eten in Brussel.
3x vegan lunchen in Gent
Bekijk alle culinaire Puur! uit eten reizen in België.
- Wat te doen in Luik?
- 4x Restaurant tips in Luik
- Volg @puuruiteten op Instagram
- Schrijf je in voor de maandelijkse Puur! nieuwsbrief
- Wat te doen in Brussel?