Puur! lokaal eten Kreta, Griekenland

Reis
Naar item

De gezonde keuken van Kreta is wereldwijd beroemd omdat het eten gezond is. Op Kreta zijn 23 restaurants gecertificeerd met het ‘kwaliteitslabel van de keuken van Kreta’. Voor Pure! Food & Travel bezocht ik zeven van deze restaurants. Zo was ik in Heraklion, Rethymno, Adele (dichtbij Rethymno) en Kapetaniana (een rustige oude plek in het uiterste zuiden).

Dit zijn mijn 7 pure tips om je te laten genieten van lekker lokaal eten op Kreta.

1. Prima Plora in Rethymno

Prima Plora Rethymno

Geniet van het fantastische uitzicht op zee in een relaxte sfeer. Heerlijke salades met kruiden van Kreta, biologische olijfolie en heerlijk zoete tomaten. Naar wens voeg je vis, zeevruchten of geitenkaas toe aan je salade.

Prima Plora Rethymno

2. Agreco Farm in Adele

Agreco Farm Adele

Agreco is een biologische boerderij en tuinderij waar volwassenen en kinderen genieten van een reeks aan activiteiten: druiven plukken, geiten melken, schapen scheren, tarwe oogsten of zelf raki leren maken. Er leven ezels, eenden, duiven, ganzen, konijnen en bijen op de boerderij. Op reservering geniet je hier van een fantastisch uitzicht tijdens je diner.

Agreco Farm Adele

3. Restaurant Veneto in Rethymno

Restaurant Veneto Rethymno

Dit vegetarische gerecht smaakt heerlijk: auberginedip met verse tomaten en geitenyoghurt. Alle groenten bij Veneto zijn biologisch, net als de olijfolie, het varkensvlees en de thee. Alles is huisgemaakt, zelfs de likeuren.

Restaurant Veneto Rethymno

Het interieur is stijlvol en warm, de bediening vriendelijk. Er is een sfeervolle binnentuin.

4. Taverna Erganos in Heraklion

Taverna Erganos Heraklion

Taverna Erganos is een restaurant waar klassiek en smaakvol wordt gekookt volgens de tradities van de Kretenzische keuken. Tijdens de lunch genoot ik van lekkere vegetarische gerechten met pure groenten van het eiland in de hoofdrol. Lekkere ‘dolmakadia’, gevulde druivenbladeren met rijst, ui, wortel, tomatensaus, courgette, olijfolie en zeezout.

Taverna Erganos Heraklion

De Griekse keuken is veel meer dan ‘souvlaki’ en ‘tzatziki’. Dat willen de eigenaren, Georgia (chef) en Michalis hun gasten laten ervaren. Een authentieke must-visit als je in Heraklion bent!

5. Thalori in Kapetaniana

Als je op zoek bent naar een heel rustige plek, vredig en charmant en je ziet jezelf al dineren onder een donkerblauwe hemel? Kijk niet verder. Dit is de plek waar je heerlijk tot rust komt aan de zuid kust van Kreta.

Thalori Kapetania

Thalori bestaat uit vijftien oude huizen op 800 meter hoogte midden in de natuur. De huizen werden een eeuw geleden gerestaureerd. Je geniet hier van heel lekker puur eten. Groenten komen uit de eigen tuin en als ze toch worden gekocht zijn ze biologisch.

Thalori Kapetania

Wil je meer weten over deze bijzondere plek, check dan de uitgebreide beschijving via de directe link naar ons reisblog purefoodtravel.com.

6. Avli in Rethymno

Restaurant Avli Rethymno

Avli serveert heerlijk puur eten in een fantastisch mooie binnentuin. Het keukenteam bereidt de echte Kretenzische gerechten maar dan met een moderne twist. Je kunt blijven logeren in een van de bijzonder sfeervolle suites. Ook kun je de geheimen van de keuken leren tijdens een kookworkshop.

Restaurant Avli Rethymno

7. Alana Restaurant in Rethymno

Een klein gedeelte van de groenten bij Alana Restaurant is biologisch. Alle wijnen komen uit Griekenland, en vaak van het eiland zelf. De gegrilde groenten zijn heerlijk met een frisse yoghurtsaus.

Restaurant Alana Rethymno

IMG_1988

Meer foto’s bekijken en lezen over Puur! eten op Kreta? Check de direct link naar reisblog purefoodtravel.com. >>

Ook in Griekenland: Puur natuur in Messolonghi.

Meer bestemmingen? > puuruiteten.nl/reizen

© Tekst en fotografie door Jeannette van Mullem, initiatiefnemer van Puur! uit eten en Pure! Food & Travel

 

 

Reacties