5x plantaardig eten in Antwerpen Antwerpen, België
ReisPuur! uit eten reist naar Antwerpen voor een bezoek aan drie plantaardige restaurants. Stuk voor stuk tippen we smakelijke aanraders voor jouw volgende dag of weekendje Antwerpen. Ook bezoeken we de eerste plantaardige ijssalon van België. En een delicatessenwinkel met lekker, lokaal, biologisch en plant-based eten. Lees en kijk je mee met onze lekkere vegan tips in Antwerpen?
5x plantaardig eten in Antwerpen
- Planttrekkerij
- IceLab Nice Cream Creations
- Nieuwe Vaart
- Camionette
- Humm
1. Planttrekkerij
De enthousiaste eigenaren Lien en Wim hebben een voorliefde voor planten en alles wat groen is. Ze bereiden eerlijk, plantaardig eten. En dat proef je. Planttrekkerij opende een half jaar geleden.
De Planttrekkerij burger is zelfgemaakt (en dat proef je!) met onder meer rode biet. Voor de rest is het recept geheim, dus ga het vooral zelf testen.
Verder kiezen we gebakken rijstnoedels met een overdaad aan groenten en huisgemaakte saus. Daarnaast proberen we nog twee suggesties van het moment: zuurdesembrood van de artisanale bakkerij. De één is belegd met paddenstoelen en de andere met avocado. De avocado staat normaal niet op de kaart omdat deze van ver komt. Voor deze keer is die er wel want vrienden uit Spanje namen een voorraad avocado’s en citroenen mee met de auto.
Voor de bereiding van de overheerlijke gerechten kiest Planttrekkerij bewust voor biologische producten van lokale leveranciers. Zoals de bio kiemgroenten van PLNT.
Ben je op vrijdag in Antwerpen? Dan heb je extra geluk, want dan geniet je van ‘knabbelen en babbelen’: kleine gerechtjes, samengesteld uit de ingrediënten die over zijn van die week, maar dan anders gecombineerd en gepresenteerd. Omdat Planttrekkerij in het weekend gesloten is, maken ze op vrijdag alles op. Een soort red-je-restjes idee om voedselverspilling tegen te gaan. Reserveren is, zeker op vrijdag, aan te raden.
Na de lunch sluit Sylvia van Visit Antwerpen bij ons aan en zij neemt ons mee naar IceLab Nice Cream Creations.
Sint-Laureisstraat 76
2. IceLab NiceCream Creations
Hilde Gos opende in april 2020 de allereerste plantaardige ijssalon in België. Samen met haar man, de van oorsprong Portugese Pedro, maakt zij overheerlijk plantaardig ijs. Overwegend van pure, biologische ingrediënten. Hilde werkte lang bij Gaia, een dierenwelzijnsorganisatie in Brussel, maar volgde haar droom en opende haar eigen vegan ijssalon. Zo draagt ze op een positieve manier uit hoe lekker plantaardig eten is, want van ijs wordt toch iedereen blij? Melk is natuurlijk bedoeld voor kalfjes, in plaats van voor mensen, en bovendien helemaal niet nodig om verrukkelijk ijs te maken.
Wij proeven pistache en karamel-zout ijs en een wafel met amarena ijs en plantaardige slagroom. De kwaliteit van het ijs is betoverend lekker.
Oudevaartplaats 38
3. Nieuwe Vaart Antwerpen
Schuin tegenover IceLab zit Nieuwe Vaart, een vegan foodmarkt met biologische en plantaardige producten. Zoals koffie, take-out, brood, vers, bulk en korte keten. Het motto van Nieuwe Vaart is lekker, lokaal en plant-based.
4. Camionette
Camionette is een fine dining restaurant gevestigd in PAKT, een smeltkroes van restaurants en creatieve bedrijfjes gehuisvest in oude industriële pakhuizen. Camionette serveert ’s avonds een tasting menu dat bestaat uit zes gangen, met optioneel een (non)-alcoholische paring. De sfeer is plezierig informeel met een eigentijdse, elegante service. Het plantaardige concept is tot in de finesses uitgewerkt. Met mooie bijpassende natuurwijnen.
Wij genieten deze avond van het volgende menu:
- Ajo Blanco – koud knoflooksoepje met pistache, venkel, dille en appel.
- Bieten – op vier verschillende manieren bereid: gegrild, gefermenteerd, gerookt en loof van biet. Met een saus van waterkers, hibiscus en granaatappel.
- Koolrabi – gegrild met tahini, erme saus en groene kruiden.
- Asperge – met pasta en brandnetel.
- Portobella – gegrild met carrot scrub, wortel, doperwt en katsu.
- Tompoes – met rabarber, peer en kokos.
Puur! tip: Camion is het zusje van Camionette: een dagzaak voor je koffie, natuurwijn en ‘all-day’ ontbijt en lunch concept. Natuurlijk ook 100% plantaardig.
Camionette: Regine Beerplein 1
Camion: Paleisstraat 7
5. Humm
We kennen Humm nog van hun vorige plek, dat is alweer jaren geleden, toen we het Smaakmeesters food festival bezochten. Fijn om nu hun nieuwe locatie aan de Dageraadplaats, in de wijk Zurenborg, te bezoeken.
Kies je de Humm experience? Dan krijg je uit hun smakelijke Midden-Oosterse keuken twee dips, drie keer mezze en een salade met brood naar keuze. Omdat we nóg meer willen uitproberen, gaan we voor alle dips: Hummus, Baba Ganoush en Muhammara. Van de mezze opties kiezen we: Al-batata, Green Asparagues en Arayes. Lucas, uit Argentinië bedient ons op attente wijze. We drinken er een glas Cava Josep1 Pau Una Volta (Macabeu) bij. En witte en rosé wijn van Pla de la Creu. Krijg je niet alles op? Vraag dan gerust een doggybag, zodat je kunt nagenieten.
Het restaurant heeft een terras en een binnentuin. Humm is elke dag geopend van 11:00 tot 20.30 uur. Naast het restaurant vind je Humm Deli, met afhaal lekkernijen. Voor mee naar huis, of je hotelkamer. In de zomer ook een lekkere tip voor je picknick.
Dageraadplaats 33
Puur! logeertip: we logeerden bij boetiekhotel Maison Nationale, centraal gelegen dichtbij de Groenplaats. Met een gastvrije en persoonlijke ontvangst door Tom. Vraag gerust om een plantaardig ontbijt.
Nationalestraat 49
Meer Puur! uit eten in Antwerpen
- Bezoek op zaterdag de exotische markt dichtbij de Stadsschouwburg.
- Smaakmeesters food festival met 8x tips.
- Ook zeker een bezoek waard zijn de musea FoMu (Fotomuseum) & MoMu (Modemuseum).
3x vegan lunchen in Gent
Vegan lunchen in Gent? Al jaren staat Gent bekend als veggie hoofdstad van Europa. Ook hier is plantaardig en vegan uit eten een groeiende trend. Onlangs opende in een van de hotspots een vegan superette, een winkel met alleen maar vegan artikelen. Van verse, biologische groenten, fruit en kruiden tot handige huisgemaakte plantaardige to-go maaltijden.
Mechelen: duurzaam, biologisch en lekker!
We bezoeken een vegan koffiebar, een verpakkingsvrije winkel, de foodhal en meer tips. We lunchen en dineren plantaardig. En later in de avond sluiten we af bij twee gezellige wijnbarretjes. Kortom, er is genoeg te beleven in Mechelen voor een puur weekendje weg. Reis je mee met Puur! uit eten naar Mechelen?
Vegan uit eten in Brussel
Op uitnodiging geniet ik van een vegan elfgangenmenu bij restaurant Humus x Hortense in Brussel. Chef-eigenaar Nicolas Decloedt kookt met plantaardige en biologische ingrediënten. Niemand minder dan Emile van der Staak, chef-eigenaar van De Nieuwe Winkel in Nijmegen, is vandaag de gastchef. Vorige week werd bekend dat De Nieuwe Winkel het beste groenterestaurant ter wereld is geworden. Lees: vegan uit eten in Brussel.
Meer Puur! uit eten
- Download jouw gratis Puur! plantaardig recepten e-book
- Hoe veganize jij je favoriete recepten?
- Volg je @puuruiteten op Instagram?
- Check alle Puur! reisverhalen en culinaire tips
- Schrijf je in voor de maandelijkse Puur! nieuwsbrief