9x tips uit eten Menorca, Spanje
ReisNiets is leuker (én lekkerder!) dan zoveel mogelijk lokale producten proeven als je op reis bent. Op Menorca eet ik queso de Mahón, lokale seizoensgroenten en veel vis en zeevruchten. Daarbij drink ik Menorcaanse wijn, gin en hierbas de Menorca. Typische streekgerechten zijn oliagua (groentesoep, die zowel warm als koud wordt geserveerd) en caldereta (stoofpot met kreeft). Wist je dat de naam mayonaise uit Mahón komt? Dit zijn mijn 9x Menorca tips waar je lekker lokaal eet.
9x Menorca tips uit eten
Rias Baixas in Ferreries
Een van de lekkerste witte wijnen op Menorca, is voor mij de Binitord. Deze is gemaakt van de druiven Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot en Macabeu.
Eigenaar Antonio laat me kennismaken met de authentieke keuken van Menorca. Dit restaurant werd me door twee mensen vooral voor de visschotels aangeraden.
Ik start met een heerlijk groentegerecht gemaakt van aubergine, groene paprika, brood, tomaat, ei en knoflook. De mosselen zijn in de oven bereid, met alleen wat olijfolie. iDelicioso!
Cas Ferrer de sa font in Ciutadella
De carpaccio van garnalen is fantastisch! Dit is een gecertificeerd biologisch restaurant in Ciutadella, voorheen de hoofdstad van Menorca. Nog steeds wonen er evenveel mensen in Ciutadella als in Mahón. Qua sfeer zijn het twee totaal verschillende plaatsen. Waar Mahón de haven als troef heeft en een toegankelijke sfeer, is Ciutadella een meer statige plaats met oude paleizen.
Terug naar Cas Ferrer de sa font. Vrijwel alles is hier biologisch (behalve de duurzame vis) én daarnaast zo dichtbij mogelijk geproduceerd.
Bea (chef) en Emma keerden na een verblijf van drie jaar in Engeland terug naar Menorca.
Molí des Racó in Mercadal
Het is zondagmiddag als ik hier lunch, dus er zijn veel Spaanse (of moet ik zeggen Catalaanse) families te vinden wat het restaurant al snel verandert in een rumoerig tafereel.
Ik eet een groentecake met salade, en vis zoals de Menorcanen die volgens de ober graag thuis eten: een eenpansgerecht uit de oven met aardappel, paprika, rog en olijfolie.
Xiringuito Es Corb Mari in Son Bou
Genieten met een cocktail in je hand (gemaakt van bramen uit de omringende duinen, lokale gin en siroop) tijdens zonsondergang bij een restaurant op het strand. Bij deze xiringuito (Catalaans voor het Spaanse chiringuito, dat klinkt veel exotischer en aantrekkelijker dan ons ‘strandtentje’) wordt de groente zonder pesticiden geteeld in de tuin van de vader van eigenaar Marino.
Eten uit de zee is extra lekker op het strand, daarom kies ik de ceviche van tonijn met avocado. Het geheim van dit gerecht? Koop de beste tonijn, gril deze heel kort (zo’n 10 seconden) aan elke kant. Voeg daaraan toe: avocado, fijn geschaafde citroenschil (ook deze komt onbespoten uit eigen tuin), limoensap, gesnipperde ui, geroosterde sesamzaden, sojasaus en bieslook.
Hotel La Quinta Menorca PortBlue
Hotel La Quinta Menorca PortBlue is een vijf-sterren-hotel*****. Heerlijk rustig, want alleen voor volwassenen. Omdat ik tijd over heb, werk ik eerst enkele uren aan de rand van het zwembad. Natuurlijk begin ik pas na een verfrissende duik.
Ariana neemt mij met een ontspannende massage mee in de luxe spa waar met biologische en natuurlijke middelen wordt gewerkt. Ook is er niets op dieren getest en is alles 100% vegan. Eerst vraagt ze me wat het doel van mijn massage is? Nóg meer fysiek ontspannen en loslaten. En dat is gelukt, pure verwennerij. Disfruta del momento, geniet van het moment!
Dan is het tijd voor show-cooking. Check het filmpje!
Chefs Gregorio en Santiago bereiden vanavond panadera de cap roig, ofwel schorpioenvis. En voor het dessert ga ik zelf aan de slag met de chocoladefondue.
Tapas op de vismarkt in Mahón
Absoluut een aanrader als je in de hoofdstad van het eiland bent, is een bezoek aan de mercat des pescados, de vismarkt.
Ik proef de croquetas es carola, vegetarische kroket gemaakt van een soort sla en eentje met kabeljauw.
O ja, en er is ook heerlijke vino blanco. Deze keer uit Pénedès, het bekende wijngebied dichtbij Barcelona waar ook heerlijke cava wordt gemaakt.
Sa Pedrera des Pujol in Torret
Culinair genieten, dat doe je bij restaurant Sa Pedrera bij chef Daniel en zijn team.
Chef Daniel demonstreert de bereiding van mayonaise, die volgens de geschiedenis van salsa mahonesa werd omgedoopt naar het Franse mayonnaise. Ingrediënten komen zoveel mogelijk van het eiland en zijn supervers, zoals bij deze salade met een luchtige mousse van Mahón-kaas. Filmpje!
De energie spat van de sla af. Zo vers! Met daarbij een wijn uit Menorca, die ik nog niet had geproefd: Iamontanum, een wijn met een vleug abrikoos, meloen, citrus, honing, bloemen en kruiden.
En wat denk je van dit gerecht, weet jij wat het is? Ik kan bijna geen afscheid nemen van het heerlijke diner met maar liefst zeven gangen. Iedere keer word ik weer verleid om nóg een gerecht te proeven, en dat is zeker geen straf. Ten slotte wordt de revolucion de quesos aan mijn tafel gebracht met verschillende texturen van… daar is ie weer: Mahón-kaas. Verrukkelijk!
Can Bernat des Grau
Na een verrukkelijk diner bij Sa Pedrera ga ik op tijd naar bed. De volgende ochtend gaat mijn wekker om 5:15 uur. Ik ga al vóór 6 uur in een bootje het water op. Vissen. Samen met visser Lluis en chef Richard van restaurant Can Bernat des Grau.
Het mooie en duurzame is dat ze alleen vissen meenemen die groot genoeg zijn, de rest gaat terug de zee in. We vangen een kreeft en een rog. De rog wordt op mijn verzoek meteen aan boord gevild. Het minder diervriendelijke aan vis eten vind ik vooral dat de vis vaak dood gaat aan een gebrek aan zuurstof. Onder meer daarom zetten dierenbeschermingsorganisaties hun vraagtekens bij de term ‘duurzame vis’. Bij duurzame vis wordt namelijk alleen rekening gehouden met de vangstmethode, het milieu en soortbehoud maar helaas niet met dierenwelzijn. De dodingsmethode is hierbij vooralsnog niet van belang.
Bijzonder voor een chef vind ik dat Richard zelf geen vlees eet en maar één keer per week vis. Omdat hij zelf eens per maand mee gaat vissen, ondervindt hij aan den lijve dat de visstand de laatste jaren dramatisch achteruit is gegaan. Er zijn vijf boten die voor zijn restaurant vissen, hij vindt het belangrijk dat ze dezelfde filosofie delen.
Dan is het tijd om een kijkje in de keuken te nemen en de chef te assisteren. We bereiden samen de caldereta, en ja daar hoort helaas ook het doden van de kreeft bij. Gelukkig wordt de kreeft zo snel mogelijk gedood, en dat lukt ook binnen twee seconden. Als er één manier echt niet kan is het een kreeft levend koken, maar dat wist je hopelijk al? Nu ik er zelf bij was, geloof ik dat er geen verschil is tussen het dood maken van vis en kreeft, als dit bij beiden tenminste zo snel mogelijk gebeurt.
Wat zijn verder de ingrediënten van de caldereta? Eerst wordt oliagua gemaakt met olijfolie, ui, knoflook, rode en groene paprika, tomaten en water. In een vijzel maak je amandelen, knoflook, peterselie, zeezout en de ingewanden van de kreeft fijn, maar niet te fijn. Daaraan voeg je brandy en eventueel pure chocolade toe. Kook de kreeft hier 15 minuten in.
Clorofil-la in Mahón
Vind je vis en in het bijzonder kreeft eten echt niet kunnen, dan is dit vegetarische restaurant voor jou zeer waarschijnlijk een betere optie. Clorofil-la opende nog geen twee maanden geleden. Op dit moment is dit het enige vegetarische restaurant in Mahón. Mede-eigenaar Esther vertelt dat ze een eigen groentetuin hebben waar alles biologisch wordt geteeld.
Je eet hier niet alleen gezond en verantwoord, het is na een week met heel veel lekkere vis heerlijk om nu vegetarisch en zelfs veganistisch te eten.
Vooruit, omdat het de laatste avond op Menorca is, geniet ik van verrukkelijke chocolademousse.
Het leuke is dat ik tijdens mijn reis op Menorca bij zoveel uiteenlopende restaurants eet. Vraag me dan ook niet, waar ik het meeste van geniet of waar ik het lekkerste heb gegeten. Iedere plek is uniek. Mijn antwoord, hangt af van waar jij het meeste zin in hebt:
- Hou je van eten op het strand? Dan is Xiringuito Es Corb Mari een aanrader.
- Eet je het liefste veggie? Ga naar het net geopende Clorofil-la in Mahón.
- Wil je culinair genieten? Bezoek dan zeker Sa Pedrera voor een onovertroffen 7-gangen-menu.
- Caldereta proberen? Ik was erbij toen de chef van Can Bernat des Grau een kreeft zelf uit de zee ving, en ik hielp hem die ochtend in zijn keuken. Check dan wel hoe de chef de kreeft bereidt.
- Biologisch uit eten? Ga naar Cas Ferrer de sa font, want daar is alles bio. Aan jou de keuze, waar je het meeste zin in hebt. Qué aproveche!
- Check ook: de lekkere tips van Bodegas Binifadet en de lunch bij Artiem Audax Hotel na de boottocht vanaf Cala Galdana.
Meer Menorca tips
11x tips voor SLOW reizen op Menorca >>
Leuke boetiekhotels op Menorca
Overnachten in landelijke boetiekhotels op Menorca >>
Puur! was ook op Ibiza en Mallorca.
Check ook puuruiteten.nl/reizen en purefoodtravel.com.
© Tekst en fotografie door Jeannette van Mullem, initiatiefnemer van Puur! uit eten en Pure! Food & Travel