Mechelen: duurzaam, biologisch en lekker! Mechelen, België
ReisNa een voortreffelijk plantaardig diner bij Humus x Hortense in Brussel reis ik de volgende ochtend na het ontbijt naar Mechelen. Tussen Brussel en Antwerpen is Mechelen een ideale tussenstop. Een gezellige stad die na een bezoek aan Brussel extra knus aandoet. Lente, pers & promotie medewerker van Visit Mechelen, leidt ons rond tijdens een food tour met lekkere, biologische, fairtrade en duurzame culinaire adresjes in Mechelen.
We bezoeken een vegan koffiebar, een verpakkingsvrije winkel, de foodhal en meer tips. We lunchen en dineren plantaardig. En later in de avond sluiten we af bij twee gezellige wijnbarretjes. Kortom, er is genoeg te beleven in Mechelen voor een puur weekendje weg. Reis je mee met Puur! uit eten naar Mechelen?
Mechelen: 15x duurzaam, biologisch en lekker!
1. Kato Gâteaux
Koffiebar en lunchroom van de 20-jarige Kato Lauwens. Sinds begin dit jaar is de menukaart helemaal plantaardig. Hier hoef je niet te vragen of je havermelk in je koffie krijgt, die krijg je sowieso. Of amandel, kokos of hanzelnoot als je dat liever wilt. Of kies een fris drankje: kombucha, huisgemaakte ijsthee, een vers biologisch sapje of een gember-citroen powershot.
Ontbijt met bananenbrood en havermoutpap. Zoete hapjes als brownie met hazelnootjes en worteltaart. Lunch met bladerdeeg pasteitje, quiche, bowl en toast hummus met gegrilde groenten. En natuurlijk gâteaux, taartjes!
2. The Cacao Project
Van boon tot chocolade, zo werkt chocolatier Pieter Vaes. Hij werkt volgens het direct trade principe waarbij rechtstreeks wordt ingekocht bij de boer in bijvoorbeeld Brazilië en Ecuador. En de laatste jaren meer en meer ook in India. Zo wordt tot wel vijf keer boven de fairtrade prijs betaald, vertelt Pieter. Sommige coöperaties zijn biologisch gecertificeerd.
3. Smaakmarkt De Vleeshalle
Ooit boden slagers hier hun koopwaar aan, nu is de monumentale hal een culinaire hotspot in het centrum van Mechelen. Met dertien standhouders: van Belgische kroketjes tot een avocado bar. Met veel multi culti food: Spaanse tapas, Italiaanse pizza en Marokkaanse tajine. En nog veel meer.
4. Kabas
Bij Kabas winkel je verpakkingsvrij, lokaal en biologisch. Denk aan eten dat in bulk wordt ingekocht en verzorgingsproducten die jou helpen om verpakkingsvrij(er) te leven. Hoe werkt ’t? Neem je eigen verpakking mee! Deze weeg je. Het gewicht wordt afgedrukt op een etiket. Je vult je verpakkingsmateriaal met een product naar keuze uit de dispensers en rekent de inhoud af.
5. Lief
Ontbijt, lunch en koffie bij Lief in Mechelen. De naam ‘Lief ‘ staat voor gezonde gerechten die lief zijn voor je lichaam. Voor lokale samenwerkingen waar de focus op de korte keten ligt. Lief voor het leven dus, want transport beperken en duurzaam ondernemen zijn belangrijk voor eigenaresse Andrea Desmedt.
Bestel een kombucha of een van de koudgeperste sappen van Filoes uit Duffel. Zij maken gezonde sapjes waar de vitamines in bewaard zijn, in samenwerking met lokale boeren. Ik proef ‘Marieke’: met rode biet, appel, limoen.
En omdat het altijd bijzonder is om wijn uit het land waar je bent te testen, bestellen we ook nog de Rufus schuimwijn. Uit Estinnes, een Waalse gemeente in de provincie Henegouwen. En ook die is goedgekeurd : )
We genieten van een Libanese salade, Katarina. Geroosterde wortel, venkel en radijzen, jonge sla, artisjokspread, gestoofde pruim, geroosterde kikkererwten en oranjebloesem dressing. Yummie!
6. Cristina’s Kitchen
We wandelen nog even binnen bij Cristina’s Kitchen. Haar huisgemaakte vegetarische en vegan afhaalgerechten staan uitgestald in de koelvitrine. Gezond take-away concept in hartje Mechelen. Ze trakteert ons op een quinoa salade met gegrilde groenten.
7. Wijnbar Unwined
Kies bijvoorbeeld een woensdagwijntje, een fris wijntje dat je ook op andere dagen kunt bestellen. Een verrassingswijn, doe een gokje naar de druivensoort en gebied van herkomst. Een vriendenwijn of een ‘vriendenwijn plus’, de koning onder de vriendenwijnen. Culinair, voor de ultieme wijn-spijs combinatie. En dan is er ook nog spectaculair en het buitenbeentje. En tot slot Coravin, voor de meer exclusieve wijn per glas. De fles wordt niet geopend, de kurk blijft in de fles en er wordt een gaatje geprikt waarbij de wijn wordt geschonken door een holle naald.
8. Wijnbar The Neck
Een heel andere en bijzondere beleving biedt de kleinschalige wijnbar The Neck. Met plek voor slechts zestien personen. Reserveer van tevoren of bel aan bij de gesloten deur aan de Begijnenstraat 23. Van buiten wijst behalve de naam niets erop dat je voor een wijnbar staat. Je wordt persoonlijk ontvangen en bediend door wijnliefhebbers Christine en Michael.
Nóg meer Puur! uit eten in Mechelen
En wie houdt er niet van lijstjes? ; ) Hier komen tips 9 t/m 13:
- Funky Jungle: dit restaurant gaat op zoek naar verse, gezonde en smaakvolle ingrediënten van het moment en vertaalt ze naar een kleurrijke en bovenal 100% plantaardige menukaart. Lunch en diner.
- De Zotte Morgen: een nieuwe ambachtelijke bakkerij die werkt met biologische producten. Alles is huisgemaakt, meestal veganistisch, altijd vegetarisch en soms glutenvrij.
- Broodbroeders: voor ambachtelijk gemaakte zuurdesem broden. Het resultaat van jaren experimenteren met Mechelse desem. Zonder broodverbeteraars, extra suikers en vetten.
- Bezoek je Mechelen op zaterdag? Struin dan lekker rond op de lokale markt. Van 07:00 tot 13:00 uur op de Grote Markt.
- De Langste Veggietafel: Mechelen doet mee aan de Langste Veggietafel, een initiatief dat in meerdere steden wordt georganiseerd. Elk jaar kan je op een dag in september het vegetarische en veganistische aanbod van Mechelen ontdekken op de Grote Markt. Gasten worden uitgenodigd om hun eigen plantaardige picknick mee te brengen of iets te kopen bij de kraampjes van de lokale horeca.
14. Prikkelpakket van Visit Mechelen
In het Prikkelpakket, dat je voor 6 euro bij Visit Mechelen koopt, vind je een voucher voor een gratis mellow cake die je bij tip nr. 2 The Cacao Project krijgt.
Wat krijg je nog meer in de ‘Laat de Bourgondiër in je los gids’ ofwel het Prikkelpakket? Bij tip nr. 3 Smaakmarkt De Vleeshalle krijg je een degustatieglas van de Gouden Carolusbieren van brouwerij Het Anker.
15. Vegan diner bij restaurant MAGMA
’s Avonds genieten we van een puur plantaardig menu bij duurzaam restaurant MAGMA in Mechelen. Chef Maarten van Essche kiest voor biologisch, zo lokaal mogelijk, zero waste, plantaardig (vis en vlees zijn opties), natuurwijn en gefilterd kraanwater.
Plantaardig uit eten in Brussel
Op uitnodiging geniet ik van een elfgangenmenu bij restaurant Humus x Hortense in Brussel. Chef-eigenaar Nicolas Decloedt kookt met plantaardige en biologische ingrediënten. Niemand minder dan Emile van der Staak, chef-eigenaar van De Nieuwe Winkel, is vandaag de gastchef. Niet voor niks won hij de prijs ‘Beste groenterestaurant ter wereld’. Lees: Vegan uit eten in Brussel.
Bier proeven in Leuven
Proef lokale biertjes op het terras of in een van de sfeervolle biercafés. Ook zijn er steeds meer restaurants waar je vegetarisch of vegan eet. Wat zijn de leukste biercafés, waar vind je vega(n) restaurants? En wat is verder leuk – en vooral lékker – om te doen? Lees je mee met Puur! uit eten in Leuven?
Meer duurzame en vooral smakelijke culinaire adressen bij onze zuiderburen? Dit zijn al onze Puur! uit eten tips in België.
Meer Puur! uit eten reistips
- 3x vegan lunchen in Gent
- 10x kattencafés in Nederland en België
- Wijn proeven in de Loire
- Wat te doen in Zuid-Jutland?
- Puur! uit eten in Trondheim