Restaurants en meer lekkere tips! Mallorca, Spanje
ReisHoogste tijd om het grootste eiland van de Balearen te ontdekken: Mallorca. Eerder schreef Puur! uit eten al over Ibiza en Menorca. Mallorca, met lekkere eettips, zoals een fijne markt in Palma de Mallorca, puur zeezout, relaxen in een thermaalbad, lunchen in een restaurant in de Serra Tramuntana, een bezoek aan het prachtige Deià, slenteren door de straten van Valldemossa en een proeverij bij het oudste biologische wijnhuis van het eiland. Check deze 7 Mallorca tips!
1. Mercat de l’Olivar in Palma de Mallorca
‘Welke markt kan ik het beste bezoeken in Palma?’, vroeg ik een paar mensen op Mallorca. Mercat de l’Olivar was het antwoord. Met volop kleurrijke groenten, tapas, wijn en meer lokaal lekkers is dit een hemel voor foodies.
2. Salinas d’Es Trenc en Flor de Sal d’Es Trenc
Drie soorten zeezout, afkomstig van het bekende Es Trenc-strand worden hier geproduceerd: Van gewoon zeezout (sal marina) wordt jaarlijks maar liefst zo’n 12.000 ton gewonnen, dan is er nog sal marina virgen en het meer exclusieve flor do sal met zo’n 60 tot 80 ton per jaar. Laura Calvo, verantwoordelijk voor communicatie en PR leidt me rond en vertelt alle ins en outs over zeezout.
Fijn! Kan ik meteen mijn voorraad zeezout voor thuis aanvullen. Altijd als ik in Spanje of Portugal ben, de laatste keer was bij Sal Marim in de Algarve, vind ik het heerlijk om deze smakelijke en gezonde souvenirs mee te nemen. Als je ze na het koken of bakken aan je maaltijd toevoegt, behouden ze de gezonde mineralen het beste.
Je koopt in de leuke wit-blauw gekleurde winkel van Flor de Sal d’Es Trenc puur zeezout, of liever nog flor do sal, het gekristalliseerde bovenste laagje dat eruit ziet als een bloem. Ook lekker zijn de varianten met diverse toevoegingen: mediterrane kruiden, zwarte olijven, hibiscus, spicy kruiden uit Sri Lanka, rozen en wilde paddenstoelen. Een rondleiding is op verzoek elke dag mogelijk.
3. Fontsanta Hotel
Mmm… Na het bezoek aan Flor de Sal d’Es Trenc geniet ik van een oase van rust in het 5-sterren hotel Fontsanta. Eerst staat een thermaalbad in de spa op de planning. Het water komt uit de enige natuurlijke thermaal waterbron van de Balearen en is rijk aan mineralen als magnesium en zink. Na 15 minuten wordt er op de badkamerdeur geklopt, want het is niet verstandig om er langer in te blijven.
Tijd voor een heerlijke veggie lunch in de mooie tuin. Ik spreek chef Celia, zij bereidt voor mij een verrukkelijke vegetarische lunch. ‘Meer en meer gasten vragen naar onze vegetarische kaart’, vertelt ze. ‘Ik vind het een uitdaging om met lokale kwaliteitsproducten gasten te verwennen’. En dat lukt zeker!
Alles is precies goed aan de ceviche van rijpe romige avocado met sappig zoete mango en knapperige maïs. De wijn is van Mallorca.
4. Bezoek het eiland Cabrera
Leuk uitstapje: Maak een boottrip vanuit Colònia de San Jordi naar het eiland Cabrera. Vamos! Met zo’n 50 mensen aan boord varen we in een kleine 45 minuten met de boot van Marcabrera naar nationaal park Cabrera. Ik klim de heuvel op naar Es Castell en de beloning is dit prachtige uitzicht. Daarna wandel ik naar het strand voor een verfrissende duik in het heldere water.
5. Deià en Sóller in de Serra Tramuntana
Logeer je in Palma? Dan kun je gemakkelijk met de trein van Palma naar Sóller, een treinrit van 27 kilometer dwars door de Serra Tramuntana. Ik bezocht de bergdorpen vanuit het noordoosten van het eiland. Dan ben je met je huurauto, door alle haarspeldbochten in het laatste stuk, wel even onderweg.
Gelukkig is het een heel mooie route door de bergen. Vanuit Inca rijd je omhoog via Selva en Caimari. Je volgt de weg richting Sa Calobra en later houd je Fornalutx en Sóller aan. Stop tussen Sóller en Deià voor een heerlijke lunch bij Ca’s Xorc.
6. Lunchen bij Cas Xorc
Met een geweldig uitzicht over de Serra Tramuntana, rijd je een slingerende zandweg omhoog naar het 18e eeuwse boetiekhotel en restaurant Cas Xorc. Een heerlijke plek voor een vegetarische lunchpauze in de weelderige tuin. Ingrediënten komen uit de eigen groente- en kruidentuin, met een mix van gerechten uit Mallorca en de Franse keuken.
Na de lunch bezoek je de bergachtige dorpjes Deià en wandel je door de oude straten van Valldemossa.
7. Biologische wijn Can Majoral
Bij mijn eerste logeeradres, agroturismo Sa Carrotja, proefde ik al een van de biologische wijnen van Can Majoral. Gemaakt van 8o% Prensal, 19% Chardonnay en 1% Parellada, zonder houtrijping, is dit een volle witte wijn.
Vlak voordat ik terugvlieg naar Nederland bezoek ik het oudste biologische wijnhuis van Mallorca. Al bijna 40 jaar, sinds 1979 wordt hier biologische wijn gemaakt. Daarmee is Can Majoral de op een na oudste biologische wijnproducent van Spanje. De oudste is Albet i Noya.
Ik spreek wijnmaker Mireia Olivar en exportmanager Jaime Sanchoz, hij woonde zelf lange tijd in Nederland. Het is de missie van Mireia om wijn te maken zoals haar grootvader ’t deed: puur, zonder gebruik van pesticiden en altijd op zoek naar de perfecte balans van druivensoorten. De wijnen van Can Majoral vind je in het hogere segment, qua kwaliteit en prijs.
Uiteraard proeven we meerdere wijnen, waaronder de bijzonder lekkere S’Heretat 2010, 100% Callet-druif. Voor wie geniet van een biologische kwaliteitswijn is een bezoek aan Can Majoral een aanrader.
Palma de Mallorca restaurants
3x lekkere Palma de Mallorca restaurants met biologisch en vegetarisch eten. >>
Rustige hotels op Mallorca
3x Mallorca rustige hotels >>
Meer Balearen?
Puur! Ibiza
Agroturismo’s op Ibiza en restaurants met lokaal, biologisch en vooral lekker eten >>
© Tekst en fotografie door Jeannette van Mullem, initiatiefnemer van Puur! uit eten en Pure! Food & Travel
Gert Crum: “Hi Jeannette, Leuk stuk hoor. Ik krijg meteen zin om weer af te reizen naar Mallorca, want veel van de plekken die je noemt ken ik niet - ik ken weer andere. Klein foutje, waarschijnlijk een tikfout. Jaime heet niet Sanchoz, maar Sanchez. Een geweldig aardige man. Vriendelijke groet, Gert”