Gourmet Skisafari Alta Badia, Italië
ReisHou je van wintersport én van lekker eten? Wil je ook graag vóór de drukte al skiën? Dan is een bezoek aan Alta Badia, in de Dolomieten, een heerlijke aanrader. De start van het winterseizoen viert dit Italiaanse skigebied al zes jaar op rij met een heerlijke gourmet skisafari.
Gourmet skisafari in Alta Badia
Op deze dag, in 2017 op 10 december, koken bekende lokale Michelin-sterrenchefs favoriete gerechten uit hun jeugd. Onderweg in de bergen op je skies, of wandelend, heb je keuze uit zeven berghutten.
Voor een ticketprijs van € 50 krijg je vier gerechten bij verschillende berghutten naar jouw keuze met lekkere bijpassende wijnen uit de regio.
Vlees en vis voeren in Zuid-Tirol nog steeds de boventoon. Wij proeven, op ons speciaal verzoek, een groentegerecht bij Ütia de Bioch, een berghut langs de piste waar chef Nicola Laera van La Stüa de Michil kookt. Genieten!
Bij Ütia Las Vegas bereidt Giuseppe Biuso lekker malse inktvis. Met daarbij een glas Alto Adige Terlano. ‘Vives!‘, dat is Ladinisch voor ‘Leef!’
Driesterrenchef Norbert Niederkofler
In de meest bekende en van velen de favoriete berghut Club Moritzino spreken we driesterrenchef Norbert Niederkofler van restaurant St. Hubertus. Norbert werd vorige maand onderscheiden met de felbegeerde derde ster. ‘Drie sterren behalen is als het winnen van de gouden medaille op de Olympische Spelen’, zo vertelt hij. Bij zijn drie sterren horen ook drie duurzame prioriteiten. Zo kookt hij met lokale ingrediënten, volgens het seizoen en is no waste belangrijk.
Deze gourmet skisafari staat zijn Once upon a time there was a trout op het menu. Want, zo vertelt hij: ‘Ik kook zelf vrijwel niet meer, ik vertel verhalen’. Alles van de zalmforel wordt gebruikt. Bij het kweken van de forel worden geen antibiotica of andere kunstmatige toevoegingen gebruikt. Het is Norbert’s passie jonge chefs op te leiden. Ook werkt hij graag samen met collega-driesterrenchefs wereldwijd. Duurzaam gaat in zijn keuken verder dan biologisch. Hij bezoekt zijn 50 tot 60 leveranciers zelf om zeker te weten dat ze aan zijn criteria voldoen.
Wat te doen in Alta Badia?
Altijd leuk om de lokale keuken met een chef te ontdekken, zeker ook op reis! Chef Andrea Irsara laat ons zien waar hij zijn eten vandaan haalt en neemt ons mee naar een biologische schapenboerderij en we gaan met hem wildplukken in de besneeuwde bergen van Alta Badia in de Dolomieten. Lees reisblog: Wat te doen in Alta Badia in de winter.
Meer Zuid-Tirol
Lees ook: Nazomeren in Bressanone, Alto Adige. Lekkere Zuid-Tirol tips >>
Volg @puuruiteten via twitter, facebook en instagram.
© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel