Almabtrieb Tirol, Oostenrijk

Reis
Naar item

In het najaar komen de koeien terug van de sappige alpenweides. In Tirol is de Almabtrieb een kleurrijk feest. Redacteur Jeannette bekeek de bonte stoet en deed zich tegoed aan de vele geneugten van de Oostenrijkse bergkeuken.

Tongstrelend Tirol

Op Camping Stadlerhof geniet ik van het ochtendritueel. Rond 08:00 uur, de plaatselijke bakker heeft zojuist heerlijk geurend brood gebracht, snellen de campinggasten naar de receptie om verse broodjes voor het ontbijt te kopen. Net als ik. We zeggen elkaar beleefd Grüss Gott. De een iets meer uitgeslapen dan de ander. Twee volkoren broodjes beleg ik even later met Tiroler Alpenbutter en Alpbachtaler Hornkäse. Ook is er lekkere lokale jam en honing als zoet beleg. Daarbij een zachtgekookt eitje en groene kruidenthee uit de bergen. Ook fruitsiroop koop je lokaal.

Lekkers uit Tirol almabtrieb reith im alpbachtal

Tirol is een ideale bestemming voor kampeerders die graag hun smaakpapillen laten verwennen. Al het lekkere eten kun je fijn afwisselen met een wandeling of een fietstocht. Met bergen tot meer dan drieduizend meter is een e-bike wel aan te raden, tenzij je een zeer sportieve fietser bent. Ik kies ervoor om na het ontbijt een heerlijke wandeling te maken. Er zijn diverse wandelroutes die goed zijn bewegwijzerd. De verwachte wandeltijd en de afstand worden bij aanvang duidelijk vermeld. Ik kies voor de wandeling langs de Tiefenbachklamm. Klamm is Duits voor kloof. Een eenvoudige en afwisselende wandeling langs de rivier leidt je naar Jausenstation Tiefenbachklamm als eindpunt, waar je op het terras met een drankje nageniet. Je wandelt dezelfde route (5,6 kilometer) terug of je neemt een taxi naar je startpunt. Ik kies voor het laatste.

Handen uit de mouwen

Gasthof Kaiserhaus Tirol

Ik rijd naar Gasthof Kaiserhaus, mijn lunchadres voor vandaag. Van de uitgebreide menukaart, die vol staat met Tiroler specialiteiten, kies ik de gerookte forelsalade. Het restaurant is een goede uitvalsbasis voor je wandel- of fietstocht. Ook hier wandel ik na het eten langs een kloof, deze keer de Kaiserklamm, met opvallend helder licht- tot donkergroen gekleurd water.

Ik keer terug naar het prachtig gelegen lunchadres. Niet dat ik nog honger heb, maar iets zoets gaat er altijd wel in. Kippen, konijnen en twee varkens scharrelen tevreden rond als ik een rondje maak langs de dieren voordat de kookdemonstratie Prügel Torte maken start. De goedgehumeurde mannen Otti en Hannes hebben ondertussen het vuurtje waarboven de Prügel Torte wordt gebakken aardig opgestookt.

Prügel Torte maken Gasthof Kaiserhaus Tirol

Van mei tot oktober laten ze je iedere donderdagmiddag graag zien hoe je Prügel Torte maakt. Ik vraag hen of het recept geheim is. Dat is het gelukkig niet en bovendien is het heel eenvoudig. Je mengt een evenredig deel van vier ingrediënten: bloem, eieren, boter en suiker. Ze benadrukken dat de eieren van omliggende boerderijen komen, van kippen die buiten rondscharrelen. De boter komt van koeien die in de zomer in de alpenweides grazen.

Laag voor laag

De mannen verzekeren me dat zij beter zijn in het maken van de lekkernij dan vrouwen. Dat komt volgens hen omdat mannen meer geduld hebben dan vrouwen. Ze reageren verbaasd als ik ze gelijk geef. ‘Dat heeft een vrouw nog nooit gedaan’, zeggen ze lachend. In mijn geval is het herkenbaar, al kan ik natuurlijk niet voor alle vrouwen spreken. Boven het houtgestookte vuurtje draait een soort rol, die je laag voor laag bekleedt met het deeg. Voordat je de volgende laag opgiet, moet de onderliggende laag gaar zijn. Dat duurt even. Alles bij elkaar maar liefst een uur per taart. Geduld is in ieder geval een belangrijk ingrediënt als je deze zoete lekkernij zelf wilt maken.

Als ik later die dag terugkom op de camping heb ik geen zin om zelf te kokkerellen voor de caravan. Dus ik laat me verwennen bij campingrestaurant Genuss Schmied’n. Maar niet voordat ik heb genoten van een saunarondje. Vijftien minuten opwarmen in de sauna, een koude douche en een aantal baantjes in het buitenzwembad. En daarna lekker opgefrist aanschuiven in het restaurant.

Salade Camping Stadlerhof Tirol

De salades zijn aan te raden en ook de spinazie- en kaasknödel zijn lekker én een Oostenrijkse specialiteit.

Vis op een vlot

De volgende ochtend start ik de dag opnieuw met een wandeling. Een heerlijk begin van de dag! Ik heb afgesproken met een gids bij Sport Ossi, waar je diverse watersportactiviteiten kunt doen. Belangrijk pluspunt als je je vakan-tie in een van de negen dorpjes van het gebied viert, is dat je een Alpbachtal Seenland-kaart krijgt bij je campingverblijf. Deze toeristenkaart geeft recht op gratis busvervoer in het gebied, toegang tot de gondellift (alleen in de zomer), de meren en de musea. En dat is nog niet alles, want ook krijg je een gids aangeboden. Vandaag loop ik onder deskundige begeleiding van gids Michael Rizzi de vijfmeren-route. Hij vertelt over de historie en de natuur. Aan het einde van de route komen we bij Restaurant Berglsteiner See, gelegen aan het gelijknamige meer.

Restaurant Berglsteiner See Tirol uit eten restaurants

Bij mooi weer is het heerlijk om op het vlot te ontbijten of te lunchen. Midden op het water eet ik heerlijke vis, afkomstig uit dit meer: karper, forel en snoekbaars.

Leuk voor een uitstapje is een bezoek aan Rattenberg. Een lieflijke plaats met gekleurde huizen, waar alles zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat wordt behouden. Rattenberg is het kleinste stadje van Oostenrijk met slechts 404 inwoners. Het telt maar liefst 22 restaurants, en is dan ook een toeristische trekpleister bij uitstek met zo’n vijfduizend bezoekers per dag. Voor lekkere apfelstrudel, een geliefde zoete traktatie voor veel Nederlanders, ben je bij Café Hacker aan het juiste adres. Ook de Augustiner Torte, gemaakt van kastanjes, die hier volop te vinden zijn, is een lekkernij uit deze streek. “Ik gebruik alleen de allerbeste ingrediënten”, verzekert eigenaar Reinhard Hacker me. En dat proef ik!

Supergezonde groente

Terug in Kramsach vind je op wandelafstand van de camping restaurant Fischerstube. Met uitzicht over een mooi meer eet je hier, zoals de naam al doet vermoeden, bij voorkeur vis. Ik kies een trio van gegrilde vis. Daarbij een glas Grüner Veltliner, de meest bekende Oostenrijkse witte wijn, en je hebt een heerlijke maaltijd.

Wil je een avondje bijzonder culinair genieten? Dan kan ik je Tiroler Weinstuben in Brixlegg aanbevelen. In de wijde omgeving bekend als een van de beste restaurants.

Alpenmojito Tiroler Weinstube

Als aperitief drink ik een Alpen-mojito. Met gin, blauwe bessen, citroen en tijm. Na het aperitiefhapje met lokale forel, kies ik voor een menu met groenten in de hoofdrol. De artisjok is verrukkelijk en perfect bereid. ‘Het is niet alleen lekker, maar ook nog heel gezond’, verzekert serveerster Verena mij. ‘Het ontslakt je lichaam. Mensen nemen het ook weleens in pilletjesvorm in, maar het is natuurlijk veel gezonder en lekkerder om de reinigende ingrediënten als pure voeding te nuttigen.’ Daar ben ik het helemaal mee eens.

Tiroler Weinstube

Na de artisjok is het tijd voor de Tiroler Schwammerlgulash. Bij gulash denk je al snel aan vlees. Dit gerecht is echter vegetarisch en bestaat uit allerlei soorten zwammen: Steinpilzen (eekhoorntjesbrood), Täublinge (grofplaatrussula), Hexen-Röhrlinge (heksenboleet) en Eierschwammerln (cantherellen). Daarbij zijn er knödel, want we zijn tenslotte in Oostenrijk! Knödel heb je in allerlei vormen. Deze keer zijn het Serviettenknödel, een soort van platte knödelvariant. Het dessert kan ik niet weerstaan.

Tiroler Weinstube

Pure Valrhona-chocolade, een laagje romig stracciatella-ijs en daaronder nog eens rode vruchten.

 Almabtrieb, terugkeer van de koeien

Almabtrieb Tirol Reith im Alpbachtal

Het hoogtepunt van mijn Tiroler-reis is de Almabtrieb. De terugkeer van de koeien – soms ook van schapen en geiten – vanuit de alpenweides naar het dal waar ze de winter op de boerderij doorbrengen. Dit fenomeen vindt in de herfst plaats en wordt groots gevierd. Van begin september tot begin oktober is er een speciale kalender waarop je kunt zien wanneer in welke plaats de Almabtrieb plaatsvindt. Elk dorp viert haar eigen volksfeest tijdens de terugkeer van de dieren.

Reith im Alpbachtal

Almabtrieb Tirol Reith im Alpbachtal

Ik bezoek de Almabtrieb in Reith im Alpbachtal waar het feest tijdens mijn aankomst al in volle gang is. Ik ben precies op tijd voor de intocht van de koeien door de dorpsstraat.

Almabtrieb Tirol Reith im Alpbachtal

De dieren zijn prachtig versierd met kleurrijke bloemen. Sommige grote koeien dragen een reusachtige bel. De meeste dieren wandelen rustig door de straat en worden liefdevol begeleid naar de weide van de boerderij die ze hun thuis noemen. Daar kunnen ze bijkomen van de reis. Ik ben onder de indruk van de sereniteit waarmee de koeien afdalen. Alsof ze weten dat er iets bijzonders gaande is. De traditie wordt ieder jaar opnieuw gevierd. Ook om te bedanken voor de oogst. Als er iets gebeurd is binnen een familie of met de dieren, wordt dat ook tot uitdrukking gebracht tijdens de afdaling.

Almabtrieb Tirol Jeannette van Mullem puur uit eten puuruiteten reizen reisjournalist reisfotograaf culinair journalist acsi freelife

De koeien van de familie Larch zijn bijvoorbeeld met de kleuren zwart en wit versierd omdat dit jaar de dochter van de familie is overleden. Ondanks het verdriet dat de familie dit jaar had, hebben ze toch besloten met hun zestig koeien mee te doen aan het evenement. ‘Onze koeien beginnen om 06:00 uur aan hun wandeling naar het dal. Ze lopen 27 kilometer en worden dan op een rustplek versierd. Ook krijgen ze eten en drinken. Daarna wandelen ze verder richting de groene weilanden in het dal’, vertelt mevrouw Larch trots. Het is een indrukwekkend plaatje als ze rustig hun thuisweide inlopen.

Kat bij camping Stadlerhof

Ik ben nog lang onder de indruk na deze smakelijke kampeervakantie. En neem me voor om nog eens terug te gaan om meer van kleurrijk Tirol te ontdekken.

Almabtrieb in ACSI FreeLife Magazine

almabtrieb tirol acsi freelife magazine puuruiteten jeannette van mullem

Jeannette van Mullem houdt van puur eten en schrijft erover op haar blog puuruiteten.nl. Voor ACSI FreeLife kampeerde ze in Tirol. Lees het artikel in ACSI FreeLife.

Meer lekkere tips op reis? Check puuruiteten.nl/reizen.

Reacties