4x restaurant tips Luik, België
ReisLuik is een heerlijke stad voor een weekendje weg. De vijfde stad van België staat bekend als bourgondische stad. In en rond Luik eet je bij de lekkerste restaurants waar ze steeds meer aandacht hebben voor het verhaal achter het eten. Daarnaast moet het vooral lékker zijn. Ik neem je mee naar Luik. Lekker en dichtbij: Vanaf Maastricht ben je in een half uur met de trein op station Liège-Guillemins.
Dit zijn de restaurant tips voor jouw weekendje weg!
4x restaurants in en rond Luik
1. Archeorestaurant van het Préhistomuseum in Flémalle
Pierre Leclerq is historicus in de gastronomie. Hij bedenkt de gerechten volgens onze Europese geschiedenis in het Archeorestaurant van het Préhistomuseum. Met een groep – vanaf 8 personen – kun je de table d’hôte reserveren, met minder mensen aanschuiven bij een groep kan ook. We starten met een Romeins sausje – met onder meer mint, honing en peper – geïnspireerd op het oudste bewaard gebleven Europese kookboek de re coquinaria van Marcus Gavius Apicius.
Aroma’s en kruiden karakteriseren de keuken van die tijd. Daarbij proeven we gefermenteerde dranken als honingwijn – een van de oudste vormen van alcohol – een rode wijn met kardemom, sinaasappel, honing en gember uit de late Middeleeuwen en een witte wijn met onder meer salie.
2. Restaurant Le Thème in Luik
Iedere paar jaar heeft Restaurant Le Thème een ander thema. Zo was het ooit de duivel, van 2016 tot 2018 is het ‘1922’, met glamour en smokkelarij. Het interieur wordt telkens compleet gerestyled. Als gast mag je in dezelfde stijl aantreden als je je daartoe geroepen voelt. In 1988 startte het themarestaurant met ‘Honger als een wolf’. Je kiest drie of vier gangen uit een keuzemenu.
3. Trattoria Maccheroni in Luik
Niet alleen ’s avonds, ook ’s middags kun je in België uitgebreid warm eten. Hou je van de Italiaanse keuken? Ga dan naar Trattoria Maccheroni. En waarom zou je niet starten met een lekker glas prosecco? Extra droog, want die is het lekkerste.
De gegrilde groenten zijn een aanrader, lekker smeuïg met veel gezonde olijfolie bereid. De pasta is hier, zoals het hoort, precies al dente gekookt.
4. Restaurant L’Air de Rien in Fontin
Reserveer een heerlijk uitgebreid menu bij restaurant L’Air de Rien en laat je een avond lang culinair in de watten leggen door chef Stéphane Diffels en zijn team. Met amusehapjes erbij geniet je hier zomaar van zestien gangen, die heel goed op elkaar zijn afgestemd.
De chef kookt met pure ingrediënten die hij het liefst bij kleine producenten in de regio haalt. Laat je verrassen door de variaties in opmaak, smaak en textuur van de gerechten. Uiteraard met bijpassende wijnen geserveerd. Liever geen vlees? Ik koos voor vega en vis, een prima keuze!
Meer culinaire tips in Luik
Duurzaam reizen met de trein naar Luik
Boek jouw treinreis via NS International.
Restaurants in Brussel
5x restaurants Brussel >>
Vegetarisch in Gent
© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel