Gazpacho rode biet Groot Warnsborn
VoorgerechtenRecept gazpacho van rode biet met burrata, quinoa en pistache-olie
Luuk van Rennes, voormalig chef-kok bij Landgoed Groot Warnsborn deelt graag zijn recept gazpacho van rode biet.
Ingrediënten
- rode biet 4 stuks (gekookt)
- 2 g zeezout
- 2 witte uien
- 2 rode paprika’s
- 2 tenen knoflook
- 1 komkommer
- 200 ml groentebouillon
- 2 sneetjes volkoren/meergranen brood
- 150 g gekookte quinoa
- 100 g burrata of buffelmozzarella
- 2 blaadjes basilicum
- 10 ml pistache-olie of mooie olijfolie
- Verder nodig: blender, steelpan, koksmes, whiskeyglazen, soepkom
Bereiding gazpacho van rode biet
- Snijd de bieten, komkommer, paprika, uiten en knoflook in grove stukken
- Blend alles tot pulp en voeg daarna het brood toe
- Pulseer de massa nu terwijl je langzaam de bouillon toevoegt aan de massa
- Zeef de massa als de blender het geheel niet helemaal glad krijgt
- Als de gewenste dikte van de gazpacho is bereikt, maak je hem op smaak met een snufje zeezout
- Zet de gazpacho 4 uur in de koeling tot hij ijskoud is
- Bereid de quinoa zoals op de verpakking staat vermeld
- Pak een whiskeyglas en leg onderin wat gekookte quinoa
- Snijd de burrata in gelijke porties en leg wat in elk glas
- Vul af met de gazpacho tot 3/4 van het glas is gevuld
- Druppel als laatste een beetje pistache-olie bovenop
- Garneer met de blaadjes basilicum
Luuk van Rennes, voormalig chef-kok van Puur! hotspot Landgoed Groot Warnsborn in Arnhem, vertelt over zijn recept: ‘ Smaak staat natuurlijk altijd bovenaan in onze beleving. Voedingswaarden zijn vaak een ondergeschoven kindje in de gastronomie. Deze gazpacho van rode biet is erg lekker, maar ook rijk aan antioxidanten en verlaagt je bloeddruk. Het mooie aan dit recept is dat je niet of nauwelijks zout nodig hebt. De burrata maakt de smaak spannend en variërend. Dit is natuurlijk het geheim van de chef: de ingrediënten laten spreken.
In ons restaurant La Belle Source probeer ik de combinaties ook zo te maken dat de gast elk bezoek weer wordt verrast. Ik werk graag met bekende smaken, maar dan in een andere combinatie. Of het nou in de zon, op het terras of voor de open haard is, gasten moeten worden verwend en geprikkeld’.
Tip van Luuk: ‘Smaak en voedzaam kan zeker goed samengaan. Ik vind het geweldig om lokale producenten te vinden waarmee ik samen kan werken. Ga er eens op uit en kijk bij een boerderij net buiten de stad wat voor moois ze hebben’.
Verschenen in het kookboek ‘Doelbewust koken, gezonde recepten van geweldige restaurants’. Uitgave van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. De opbrengst van het boek wordt besteed aan onderzoek naar hart- en vaatziekten vanuit het Vasculair Centrum van Rijnstate. Fotografie: Saskia Zeller Photography.
Wat is er Puur! bij Landgoed Groot Warnsborn in Arnhem?
Biologische restaurants in Arnhem
Lees ook: Biologische restaurants in Arnhem >>