Pastinaak en biet uit de oven
HoofdgerechtenRecept pastinaak en biet uit de oven
Voor PUURland in Arnhem testte ik een veggie recept en maakte ik foto’s van de bereiding. De ingrediënten zijn supervers, gezond, biologisch, zoveel mogelijk uit de streek en heel lekker!
Deze tekst en het recept ontvang je bij je bestelling > Pakketje pastinaak’ noem ik ‘m ook wel en hij is ontstaan ‘vrij naar een recept van Lisette Bossert’. Lekker, gezond en rijk van smaak, da’s biet in combi met pastinaak. Helemaal heerlijk met een salade met appeltjes uit de regio.
Pastinaak, bietjes, veldsla van de Horsterhof (boerderij op biologisch-dynamische grondslag, gerund door boer Matthias en boerin Eline). Appeltje en kruiden van stadstuin Kweekland, versgeplukt. Sinaasappel en walnoten biologisch ingekocht.
Ingrediënten voor 2 personen
- 300 g pastinaak
- 300 g rode biet
- 100 g veldsla
- 2 st knoflooktenen
- 40 g walnoten
- 1 sinaasappel
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje salie
- 1 appel
- olijfolie
- balsamico-azijn
- p & z
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de pastinaken en snij ze in ongeveer gelijke stukken.
- Schil de bieten en verdeel ook in stukken.
- Doe de pastinaak- en bietenstukken in een pan met ruim water en kook gedurende 15 minuten. Giet af en laat even uitlekken in een vergiet.
- Rits de blaadjes van de rozemarijn en salie en snijd heel fijn.
- Leg de groenten in het midden van het stuk bakpapier. Voeg een stuk sinaasappelschil (met dunschiller), de ongepelde knoflooktenen, salie, peper en zout en olijfolie toe. Hussel een beetje. Vouw de lange kanten van het papier over de groenten heen. Vervolgens de smalle kanten, zodat je nu een vierkant pakketje hebt. Leg het ondersteboven op een bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en bak de groenten 20 minuten. Draai de pakketjes om, vouw het papier open, schik de groenten zo dat je een enkele laag hebt. Voeg de walnoten toe en zet ze – in het opengevouwen papier – nog 8 minuten terug in de oven.
- Was ondertussen de veldsla en verwijder evt. de worteltjes. Schil de appel en snijd in stukjes. Meng alles met wat olijfolie en een beetje balsamico-azijn.
- Haal de groenten uit de oven. Vis de knoflooktenen en de sinaasappelschil eruit. Gooi de schil weg, haal de knoflookteentjes uit hun jasje, prak ze fijn en hussel met een vork door de groenten.
- Serveer met de veldsla-salade.
De Groene Bakplaat kookboek
Hou je ook zo van groenten uit de oven? De oven geeft een extra lekkere smaak aan de gerechten. En wat ook fijn is: je snijdt de groenten, voegt kruiden en een beetje olie toe en verder doet de oven het werk. In de tussentijd heb je lekker even tijd voor jezelf. Schenk een glas wijn in, dek de tafel extra feestelijk en relax.
De 75 groenterecepten in De Groene Bakplaat zijn allemaal vegetarisch. De eerste helft van het boek gaat nog een stapje verder en is helemaal plantaardig ofwel vegan. Ingedeeld in lekker snel – tot 30 minuten-, iets meer tijd – tot 45 minuten – en alle tijd – 1 uur of langer.
De Groene Bakplaat bestellen
Bietenhummus
Zo maak je deze lekkere en gezonde vegan bietenhummus van Puur! hotspot Spirit Amsterdam gemakkelijk zelf!
Salade van biet en hummus
Bij restaurant Merkelbach in Amsterdam genoot ik van dit heerlijke lunchgerecht met verschillende soorten biet en hummus van biet. Ook ’n aanrader als voorgerecht of zelfs hoofdgerecht, afhankelijk van hoeveel trek je hebt maak je een kleine of een grotere salade. Dit is het vegan recept: salade van biet met hummus.
Alle lekkere vegetarische recepten >>