Aardpeersoep Het Lokaal
VoorgerechtenAardpeersoep
Bij Puur! restaurant Het Lokaal in Amersfoort presenteert sous-chef Nawid Zafari zijn overheerlijke aardpeersoep. Met garnituur van gebrande peterseliewortel, crème van zoete aardappel met ras el hanout, bundelzwam en palmkoolcress. Ga vooral ook zelf Puur! uit eten bij Het Lokaal. Hier vind je alvast een voorproefje.
Aardpeersoep ingrediënten
voor 10 personen
- 1 kg aardpeer
- 2 dl plantaardige room
- 3 st peterseliewortel
- 3 stuks zoete aardappel
- 1 bosje bundelzwam
- palmkoolcress
- zonnebloemolie
- 1 tl ras el hanout
- zout naar smaak
Hoe maak je aardpeersoep?
Aardpeer
- Aardpeer wassen. Verwijder eventueel droge stukjes en worteltjes. verwijderen. Halveren en opzetten met water tot ze net onder staan. Iets zout toevoegen.
- Aan de kook brengen en zachtjes laten koken tot ze helemaal zacht zijn.
- Glad draaien in een blender of met een staafmixer en de plantaardige room toevoegen.
- Water toevoegen tot hij de juiste dikte heeft en verder op smaak brengen met zout.
Peterseliewortel
- De peterseliewortel schillen en in funky stukjes snijden: schuine blokjes van hetzelfde formaat.
- In een ovenschaal mengen met een beetje zonnebloemolie en op smaak brengen met zout en even goed mengen.
- Op 160°C roosteren in de oven tot ze gaar zijn, niet laten kleuren.
Zoete aardappel met ras el hanout
- Zoete aardappel schillen en in grove blokken snijden
- In een pannetje met 2 eetlepels water, 2 eetlepel zonnebloemolie, de Ras el Hanout en een snufje zout op laag vuur zachtjes laten garen (deksel op de pan, niet laten droogkoken!).
- In een keukenmachine (warm) glad draaien tot een mooie crème. Eventueel nog wat kookvocht toevoegen als het te dik is. Zo nodig op smaak brengen.
- Doe de crème in een spuitzak.
Bundelzwammen
- Snijd de zwammen los van de bundel en leg ze op een ovenschaal, 2 eetlepels zonnebloemolie er overheen en een snufje zout, even goed mengen.
- Op 160°C 10 minuten in de oven garen.
Zo presenteer je de aardpeersoep
- Breng de soep aan de kook.
- Kleur de randjes van de peterseliewortel (met een brander als je die hebt). Leg 5 stukjes speels op het bord.
- Zet kleine dotjes zoete aardappelcrème om de peterseliewortel.
- Leg op de zoete aardappelcrème wat bundelzwammetjes (8 stuks) en daar omheen wat palmkoolcress.
- Schenk de soep in een theepot.
- Zet de borden op tafel, schenk de soep op tafel uit de theepot.
Wat is aardpeer en wat kun je ermee?
Aardpeer werd vroeger in Nederland meer gegeten dan gewone aardappel. Omdat de gewone aardappel nog niet in Nederland was geïntroduceerd. Als ze mooi vers zijn hoef je ze alleen maar even goed te wassen en de droge stukjes en de wortel-draadjes te verwijderen. Je hoeft ze niet te schillen voordat je ze gaat koken om er soep van te maken.
Je kunt ze ook roosteren en gebruiken in een salade. En rauw zijn ze erg lekker. De smaak van de aardpeer is zoet, aards en nootachtig en doet ook denken aan artisjokken, daar komt ook de Engelse naam vandaan Jerusalem artichoke. Na het koken worden ze wat zoeter, en als je ze roostert lijken ze het meeste op de artisjokken. Aardpeer is te krijgen van oktober tot februari. In december zijn ze op hun best.
Eten naar het seizoen? Nog veel meer groenten vind je in de Puur! groentekalender.
Zelf hummus maken
Zelf hummus maken? Dat is makkelijk en ook nog eens gezonder dan kant en klaar kopen. Tobias, kok bij Puur! hotspot Het Lokaal in Amersfoort, deelt graag zijn recept met jou. Check zijn serveertip voor een 12-uurtje.
Gratis plantaardig recepten e-book
Puur! heeft een plantaardig recepten e-book voor jou gemaakt. Met de 25 lekkerste recepten van de Puur! uit eten hotspots. Plantaardig eten en drinken is niet alleen hip. Maar ook nog eens superlekker en puur. Als je goed op de ingrediënten let is het gezonder. Beter voor de dieren en het klimaat. Daarom hebben we een gratis Puur! recepten e-book voor jou gemaakt.
Meer lekker plantaardig
- 5x plantaardig eten in Antwerpen
- Hoe veganize jij je favoriete recepten?
- Puur plantaardig in Parijs
- Heilig boontje: kookboek over peulvruchten
- Budget Vegan in 30 minuten