Plantaardige melk zelf maken

Nieuws
Naar item

Plantaardige melk zelf maken

Plantaardige melk is populairder dan ooit. Niet zo gek ook want het is veel beter voor de dieren en de planeet. Om 1 liter koemelk te produceren is er 500 liter water nodig, 0,9 m2 grond en het levert 1,2 kilo aan broeikasgassen op. En dan hebben we het nog niet over de verwoesting van het regenwoud om plaats te maken voor de productie van veevoer en het dierenleed in de bio-industrie. Gelukkig is er ook goed nieuws. Steeds meer kookboeken leren je alles over plantaardig eten en drinken, zoals het Vegan zuivel boek.

Vegan zuivel boek

Vegan zuivel kookboek

Of je nou 100% vegan bent of gewoon iets vaker plantaardig probeert te eten, het vinden van goede én lekkere zuivelvervangers kan lastig zijn. Maar daar komt nu verandering in. Emelie Holm laat jou met het Vegan zuivel boek zien hoe je alle soorten vegan zuivel makkelijk zelf thuis kunt maken. Denk aan plantaardige drankjes, maar ook aan heerlijke kaasjes, ontbijt en tussendoortjes. 

Plantaardige melk discussie

Plantaardige melk groeit in populariteit en daar is de zuivelindustrie niet blij mee. Dus gingen ze over tot actie. Dankzij de politieke lobby van de sector bepaalde het Europese Hof van Justitie dat plantaardige melk geen ‘melk’ genoemd mag worden, omdat het de consument zou misleiden… Daarom zie je nu productnamen zoals sojamelk veranderen in sojadrank. Hetzelfde geldt voor havermelk. Dat is nu haverdrank. 

Waarom vegan zuivel?

Plantaardige melk recepten uit kookboek Vegan zuivel

Auteur Emelie Holm schrijft in de inleiding van haar kookboek over het waarom van Vegan zuivel: “De wereld verandert, net als wij. Steeds meer mensen krijgen belangstelling voor en bewustzijn over wat ze eten en hoe dat het milieu, de dieren en henzelf beïn- vloedt. Je ziet steeds meer vegan zuivelproducten in de schappen van de super- markt liggen en sommige mensen kiezen ervoor helemaal geen producten van koe-, geiten- en schapenmelk te eten. Sommige mensen stoppen met het nuttigen van zuivel vanwege het milieu en anderen hebben er ethische redenen voor of voelen zich gewoon beter als ze geen traditionele zuivelproducten meer eten.

Iedereen heeft zijn eigen redenen voor de keuzes die hij maakt in zijn leven. Voor mij begon het jaren geleden toen ik beter begreep over hoe een groot deel van de voedselindustrie in elkaar zit en dat die soms ontzettend onethisch is. Daarna kwam het besef dat de vlees- en zuivelindustrie ook enorm vervuilend voor het milieu zijn. Het beslissende moment kwam echter toen ik merkte dat mijn gezondheid beter werd nadat ik zuivelproducten van koemelk uit mijn eetpatroon wegliet.”

3x vegan zuivel recepten

1. Havermelk recept

Havermelk recept

Zelfgemaakte havermelk is absoluut het beste alternatief voor wie doorgaans kant-en-klare haverdrank koopt, want het is veel goedkoper én lekkerder. Deze plantaardige melk is heerlijk in havermoutpap of een smoothie.

Havermelk maken

voor circa 1 liter

  • 1,2 ltr water
  • 115 g havermout
  • een beetje zeezout
  • 1⁄2 tl vanillepoeder
  • een snufje kaneel

Maal alle ingrediënten 1 minuut in de blender of tot het een glad geheel is. Schenk de inhoud van de blender in een notenzak die in een kom ligt. Wring de zak om de vloeistof in de kom te persen.

Schenk de melk in een schone fles met een goed sluitende dop. Bewaar de melk in de koelkast en gebruik hem binnen drie dagen.

2. Cashewmelk recept

Cashewmelk recept plantaardige melk vegan

Cashewmelk is verrukkelijk. Je kunt het gebruiken in koffie, ijs, yoghurt en stoofschotels.

Cashewmelk maken

voor circa 1 liter

  • 185 g cashewnoten, geweekt, uitgelekt en afgespoeld (zie pag. 20) 1 l heet water
  • 1 el ahornsiroop
  • een snufje zeezout

Maal alle ingrediënten 2 tot 3 minuten in de blender tot een glad geheel. Schenk de inhoud van de blender in een notenzak die in een kom ligt. Wring de zak om de vloeistof in de kom te persen. Laat afkoelen.

Schenk de melk in een schone fles met een goed sluitende dop. Zet in de koelkast en laat hem voor gebruik een paar uur of een nacht staan. Bewaar de melk in de koelkast en gebruik hem binnen twee dagen.

3. Vanille-kokosroom recept

Plantaardige kokosroom recept vegan

Soms zijn de simpelste ideeën de beste! Als je een blik kokosmelk in huis hebt, kan het niet makkelijker dan dit. Gebruik de room in toetjes en taarten of bij bosvruchten of ander fruit.

Kokosroom maken

voor circa 4 personen

  • 1 blik van 400 ml biologische kokosmelk
  • 1⁄3 tl vanillepoeder

Zet het ongeopende blik kokosmelk minstens 1 uur in de koelkast. Open het blik aan de onderkant en schenk de waterige vloeistof weg (of bewaar die voor een ander recept).

Schep de gestolde kokosmelk in een mengkom. Voeg het vanillepoeder toe en klop de melk met een elektrische mixer een paar minuten tot hij dik en romig is.

Serveer de room meteen of bewaar hem in een afgesloten pot twee tot drie dagen in de koelkast.

Bestel Vegan zuivel kookboek

Bestel kookboek Vegan zuivel hier.

Vegan  tiramisu recept

Vegan tiramisu recept Café Intención

Zelf vegan tiramisu maken doe je zo!

Pink Latte recept

Pink Latte recept Café Intención

Helemaal fan van koffie? Dan heeft Puur! het perfecte verwenmoment voor jou. Deze mooie, biologische vegan koffiespecial maak je met havermelk, kokosroom en bietensap. Dit laatste geeft de koffie een zoete en aardse smaak. Dit heerlijke Pink Latte recept is van het duurzame koffiemerk Cafe Intención, hun koffie maakt het recept nog lekkerder! Dit recept is ook te vinden in het gratis te downloaden Puur! uit eten e-book.

Super smoothies en sapjes boek

Supersmoothies en sapjes boek

Cadeautip: het super smoothies en sapjes boek!

Meer Puur! uit eten

Reacties