Dumplings van Oost-Indische kers van de bekende chef-kok Estée Strooker, groene curry van kok Nathalie Geijtenbeek van Strand Zuid en gyros van tempé van Demian Parasmo van het vegan restaurant Konijnenvoer. Maar ook de favoriete recepten van minder bekende Arnhemmers, zoals de andijviestamppot met asperges en feta van Martijn van Butselaar, bewoner van de Geitenkamp.
‘Zorg om het klimaat begint al in je eigen keuken. Bovendien verbindt eten mensen’ zegt Jeannette van Mullem.
Initiatief van gemeente Arnhem
Jeannette van Mullem, maker van het duurzame kookboek Arnhem Aan Tafel Kookboek, zit in de moestuin van Hoeve Klein Mariëndaal in Arnhem. Dat is een van de plekken waar stadslandbouw plaatsvindt.
Jeannette van Mullem slaat het Arnhem Aan Tafel Kookboek dat zij in opdracht van Arnhem Aan maakte, open. Arnhem Aan is een initiatief van de gemeente, het Energieloket en een groep energiebewuste Arnhemmers met als doel ervoor te zorgen dat in de stad beter met energie wordt omgegaan.
De recepten die in het boek staan, hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn duurzaam. ,,De gemeente wilde dit boek uitbrengen om mensen te triggeren zich meer in te zetten voor het milieu. Dan gaat het niet alleen om zonnepanelen op je dak. Zorg om het klimaat begint al in je eigen keuken. Bovendien verbindt eten mensen’’, zegt Van Mullem.
Stadslandbouw en buurtmoestuinen
Maar hoe doe je dat dan? ,,Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen meer lokale producten te gebruiken. Arnhem kent veel stadslandbouw en buurtmoestuinen. Er gebeurt veel in Arnhem. Het is dan ook een groene stad.’’ Maar je moet wel weten waar je moet zijn. ,,Daarom hebben we verschillende initiatieven opgenomen in het boek. Ik realiseer mij dat die lijst lang niet compleet is. Het is een kunst om te weten wat er in Arnhem gebeurt. De communicatie kan altijd beter.’’
Van Mullem wijst op de tips tegen voedselverspilling maar ook op elektrisch koken in plaats van op gas. Wat opvalt in het kookboek is dat er veel groenten worden gebruikt maar geen vlees. ,,We willen niet met een vinger wijzen. Dit boek is geen pleidooi voor geen vlees. Maar voor wie duurzamer wil leven, is minder vlees een goed begin.’’
Er komen steeds meer redenen bij om geen vlees te eten. Vroeger was dat dierenwelzijn, nu zie je dat het milieu een belangrijke reden is. Zelf is Van Mullem al jaren vegetariër. ,,Toen ik daarvoor koos, had het nog een geitenwollensokkenimago. Nu willen veel mensen minder vlees eten. De gemeente heeft er ook voor gekozen dat in het stadhuis vegetarisch eten de standaard is. Er komen ook steeds meer redenen bij om geen vlees te eten. Vroeger was dat dierenwelzijn, nu zie je dat het milieu een belangrijke reden is. Het bewustzijn hierover wordt steeds groter. We staan op een kantelpunt.’’
Vleesvervangers
Het wordt volgens haar ook steeds makkelijker om geen vlees te eten. ,,De Albert Heijn in de Burgemeesterswijk heeft een schap met 5 meter vleesvervangers. Als je ziet dat veel anderen daarvoor kiezen, dan is het maar een kleine stap om dat zelf te doen.’
’Ik wilde graag hun verhaal horen. Al gaat het vooral om hun recept.’ Van Mullem geeft toe dat dit makkelijker is als je veel te besteden hebt. ,,Ik begrijp dat duurzaamheid niet jouw prioriteit heeft als je aan het overleven bent. Maar de uitdaging is juist deze mensen hier ook bij te betrekken. Groenten hoeven niet duur te zijn als je kiest voor eten van het seizoen en zelf snijden. Als je een tuintje hebt, kun je ook zelf groenten verbouwen.’’
Eten verbindt
Van Mullem is daarom voor het boek ook bewust verschillende wijken ingegaan. Zo komen bewoners en koks uit wijken als Presikhaaf, Vredenburg, Malburgen en Het Broek aan het woord en in beeld. ,,Het is voor en door Arnhemmers. Ik wilde graag hun verhaal horen. Al gaat het vooral om hun recept. Rode draad is toch wel dat eten verbindt.’’
Daarom was het ook de bedoeling om mensen met elkaar om tafel te krijgen. ,,We zouden naar festivals gaan. Maar dat gaat door corona niet. Misschien volgt dat later nog. Met vegan hapjes erbij. Hartstikke lekker.’’
Het Arnhem Aan Tafel Kookboek is gratis verkrijgbaar bij de vijftien restaurants die hebben meegewerkt aan het boek. De enige tegenprestatie is dat je de Facebook- of Instagrampagina van Arnhem Aan moet volgen.
Geschreven door Suzanne Huibers, De Gelderlander, 28 juli 2021
Arnhem Aan Tafel Kookboek
Lees meer over het Arnhem Aan Tafel Kookboek en waar je het boek gratis ophaalt.
Arnhem Aan Tafel Kookboek presentatie bij Stadslandbouw Mooieweg
Bekijk de foto’s van de boekpresentatie bij Stadslandbouw Mooieweg in Arnhem.
Lees ook: Arnhems duurzaam kookboek in De Gelderlander.
Kim Smits: “Wow dat lijkt mij een geweldig boek. Lekkere recepten maken, kan ik wel gebruiken als beginnend Vegan 🌱”