10x duurzaam én lekker in Goes!
NieuwsGoes: wat is er duurzaam, lekker en puur?
Goes, op het Zeeuwse schiereiland Zuid-Beveland, was ooit een vestingstad. Uit die tijd stamt ook de marktfunctie van Goes. Namen van pleinen en kaden herinneren nog aan die tijd en aan de functie die ze toen hadden: Grote of Korenmarkt, Oude Vismarkt, Vlasmarkt, Beestenmarkt, Kreukelmarkt, Bierkade, Turfkade en Houtkade. De Grote Markt is het kloppende hart van de historische binnenstad van Goes. Met als blikvangers het Stadhuis en de Grote Kerk.
Een fantastisch uitzicht heb je rond de Stadshaven. Relax hier op een gezellig terrasje onder het genot van een hapje en een drankje.
Goes heeft een compact centrum waardoor je alle leuke hotspots dichtbij elkaar vindt. Ik maak al wandelend een rondje langs duurzame én vooral lekkere adressen in Goes. Zo bezoek ik restaurants voor een lekker drankje, proef zoete en hartige hapjes en geniet van een culinaire lunch op topniveau. Leuke eetwinkels vind je hier ook volop. Met olijfolie die je zelf tapt, een kookwinkel en een biologische supermarkt. En zoals je weet is chocolade altijd een goed idee. Bezoek dus zeker ook de chocolatier met verrukkelijke huisgemaakte bonbons, die ook nog eens bereid zijn met duurzaam geproduceerde cacao.
Lees je mee met mijn tien tips waar je lekker en duurzaam eet en drinkt in Goes? O ja, ik geef je ook nog fijne winkeltips voor pure delicatessen en duurzame mode.
Lees ook: ‘Puur! uit eten in Goes‘ met een update van de lekkerste duurzame restaurants, een wijnbar en eetwinkels die je makkelijk kunt downloaden als culinaire stadsgids.
10x duurzame én lekkere tips in Goes
1. Restaurant Hector, Stadshaven
Update: Restaurant Hector bestaat niet meer. Hier vind je nu Meneer Nilsson.
Ik start mijn middag in Goes met een dubbele espresso en zoet lekkers bij het gezellige Restaurant Hector met uitzicht op de mooie Stadshaven.
2. The Blind Spot, eco en fair fashion
Voor eco en fair fashion ga je in Goes naar The Blind Spot. Met duurzame kledingmerken als Alchemist Fashion en MUD Jeans. Eigenaresse Chantal Braam gelooft in een wereld waarin het normaal is om een eerlijke prijs te betalen voor een mooi duurzaam product. Want mode is pas echt mooi als de maker een eerlijk loon krijgt en je kleding zo min mogelijk schade aan het milieu veroorzaakt. Een win-win voor iedereen. Ik koop hier een bijzondere edelsteen: een hart van seleniet.
3. Dzjeenie, exclusieve vintage kleding
Exclusieve vintage fashion shop je in Goes bij Dzjeenie. Snuffel rond in de boetiek voor tweedehands merkkleding en accessoires.
4. Restaurant Codium, Zeeuwse streekproducten
Codium is een zeewier. Het staat symbool voor de duurzame, lokale en verse ingrediënten waar het gelijknamige restaurant mee werkt.
Chef-kok Wouter Kik werkte eerder onder meer bij de bekende Zeeuwse restaurants De Kromme Watergang in Hoofdplaat en Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen. Samen met Jean Luc Etienne, voorheen restaurantmanager en sommelier bij Parkheuvel in Rotterdam, maakt hij z’n droom waar in het eigentijdse restaurant Codium.
Ik proef het volgende verrukkelijke lunchmenu:
Algenbouillon met codium
Krokante alg met gebakken zeesla
Parel van alg, limoen en appel
Meiknol, jalapeño, citrusafrikaan
Passievrucht, pompoen, zwarte knoflook, gember en citroen
Rode biet en karnemelk
Tomaat Marokko, Japan, Italië
Oesterblad, gin-tonic, engelenwortel
Ui en belper knolle
Lunchen of dineren doe je hier op culinair niveau met een mooie mix van Zeeuwse smaken, bijzondere bereidingen en verrassende texturen. Met veel aandacht voor een oogstrelende presentatie. Codium is absoluut een aanrader als je je lekker en gastronomisch wilt laten verwennen in Goes.
5. Jardin, gezond ontbijt en lunch restaurant
Wandelend vanaf de historische haven richting de Grote Markt loop ik toevallig langs Jardin. ‘Toevallig’, maar toeval bestaat natuurlijk helemaal niet. Naar eigen zeggen is dit de groenste bar van Goes. Een lekkere tip voor een gezond ontbijt of lunch. Ook als je liefst vegan eet of een gluten- of lactoseallergie hebt. Veel ingrediënten komen uit de streek. Zo worden groenten en fruit speciaal geselecteerd door Arianne Hoogstrate in Kloetinge. Hoogstrate Groente en Fruit heeft een prachtige eigen boomgaard met appels, peren, pruimen en kersen. En heerlijke biologische groenten, vergeten groenten en nog meer smaakvol fruit. Jardin’s eigenaar oogst ook lekkere, gezonde groenten uit de eigen moestuin.
6. Tapsalon Goesto, biologische olijfolie
In Goes tap je zelf je olijfolie en azijn bij Tapsalon Goesto. Vier van de oliën zijn ook nog eens biologisch gecertificeerd. The foraging fox ken je misschien al van hun lekkere en bijzondere smaken mayonaise. Probeer eens de avocado lemon mayo. Of ga je voor de spicy turmeric? Ook koop je hier de BioOrto tomaten producten.
7. Kookwinkel Den Hertog, servies en cadeau’s
Servies en nog veel meer culinaire design artikelen van topmerken op het gebied van koken, tafelen, wonen en cadeau’s? Die vind je bij de al meer dan 100-jarige kookwinkel Den Hertog. Uiteraard ontbreekt het servies van het Belgische merk Serax, ontworpen door dé Zeeuwse topchef Sergio Herman, niet in hun assortiment.
Nini en Xander zijn de enthousiaste eigenaren. Ze helpen je graag en vertellen je ook nog wetenswaardigheden over de producten die ze verkopen. Zo leer ik dat de bekende duurzame waterfles ‘Dopper’ ontworpen is door Goessenaar Rinke van Remortel. Natuurlijk verkopen ze de Dopper ook in alle mogelijke uitvoeringen.
8. Visser chocolade, duurzame cacao
De cacao van Biolands uit Tanzania is bijzonder omdat de cacaoboeren hun cacaobomen en plantages 100% biologisch verzorgen. Visser chocolade koopt deze cacao in via de bekende Belgische importeur Barry Callebaut. De cacaoboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun cacao en een deel van de opbrengst gaat naar scholen en ziekenhuizen. Zo kies je voor de lekkerste kwaliteit chocolade en draag je bij aan een betere levenskwaliteit van de cacaoboeren. Eerlijk en heerlijk genieten dus.
Tip: Proef de speciaal ontwikkelde Picasso bonbons, in diverse smaken melk en puur. Die laatste is, hoe kan ’t ook anders, mijn favoriet!
9. Bio Drôme, biologische supermarkt
Altijd fijn om tijdens een bezoek aan een stad even iets gezonds te shoppen bij een biologische supermarkt. In Goes ga je hiervoor naar de ruim gesorteerde natuurvoedingswinkel Bio Drôme.
10. Lunchcafé Stadhuis, fairtrade koffie
Bij Lunchcafé Stadhuis geniet je van een fairtrade kopje koffie. Of ga voor een uitgebreide High Tea. Wel even vooraf reserveren.
Puur! uit eten in Goes
Puur! uit eten in Goes. Daar hebben we in opdracht een toffe culinaire gids van gemaakt. Jeannette heeft samen met Puur! stagiaire Mo foto’s gemaakt, teksten geschreven over de hotspots en de vormgeving verzorgd. Natuurlijk hebben we zelf heerlijk geproefd en genoten van zonnige terrasjes. Van vegan softijs tot een restaurant met een Michelinster, de culinaire adressen zijn enorm uiteenlopend.
Download 10x culinaire hotspots in Goes en lees het nieuwste artikel Puur! uit eten in Goes met een update van de lekkerste duurzame adressen.
Wat te doen in Goes?
- Wandel mee met de gratis stadsrondleiding in Goes. Dat kan elke woensdagmiddag in mei, juni, juli, augustus en september.
- Meer tips in Goes? Check de website goesisgoes.nl.
- Heb jij nog meer lekkere en duurzame tips in Goes? Deel ze graag als reactie onder dit artikel.
Puur! uit eten in Zeeland
Waar eet je nog meer puur en vooral ook lékker in Zeeland? Met lokale, biologische producten en groenten in de hoofdrol? We tippen nog twee lekkere adressen: Badhotel Domburg met Restaurant Zee&Land op Walcheren en Badhotel Renesse met Brasserie Bries op Schouwen-Duiveland. En je raadt ’t al, bij beide adressen kun je ook heerlijk overnachten.
1. Badhotel Domburg
In restaurant Zee&Land van Badhotel Domburg komen de smaken van zee en land samen. Met verse en seizoensgebonden producten. De rijkdom van Zeeland gaat verder dan de lekkernijen die de zee biedt. Het land biedt verse groenten, kruiden en een overvloed aan vers fruit. Met zoveel mogelijk biologische en regionale producten van Zeeuwse leveranciers. Puur! uit eten op z’n Zeeuws.
2. Badhotel Renesse
De chef-kok van Brasserie Bries – Badhotel Renesse – werkt bij voorkeur met verse pure ingrediënten uit eigen streek. Gelukkig is er veel culinair lekkers te vinden in Zeeland. Zo komen vis en schaaldieren uit de Oosterschelde. Met ambachtelijke producten van boeren en tuinders uit de omgeving van Schouwen-Duiveland.
Lees ook:
- 5x kookboeken van Puur! uit eten chefs
- Minder vlees eten? Tips!
- Download jouw Puur! hotspots e-book. Gratis.
- Lekkere vega(n) herfst recepten
- Biologische restaurants in Zuid-Holland