De groene barbecue
ActieDe groene barbecue, het ideale kookboek voor de zomer. Met 75 creatieve, vega(n) recepten die allemaal geschikt zijn voor op de BBQ. Misschien ken je auteur Rukmini Iyer al van De Groene Bakplaat?
Bij elk recept staat vermeld of het gerecht vegetarisch of vegan is. Voor iedereen zit er wel een nieuwe favoriet bij: van spiesjes met ananas, halloumi en munt tot auberginegeitenkaasburgertjes. Allemaal originele vega(n) recepten bomvol smaak.
Wil jij nou deze zomer een groene barbecue? Check dan het vega(n) barbecue kookboek van Rukmini Iyer.
De groene barbecue winactie
Update: Gefeliciteerd Bo, Rachel en Sander. De groene barbecue komt naar jullie adres toe.
Wil jij deze zomer groen beginnen? Doe mee aan de Puur! winactie en maak kans op een van de drie exemplaren! Om te winnen volg je deze 3 simpele stappen:
- Laat onder dit artikel weten wat jouw lekkerste groene BBQ recept is.
- Doe dit ook onder een van de @puuruiteten social media berichten.
- Deel de winactie via jouw social media en tag @puuruiteten.
De groene barbecue recepten
Worteltjes & flespompoen met pistache, komijn en limoen (vegan)
Voor: 4 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 50 minuten
- 600 g flespompoen, ongeschild, in plakken van 2,5 cm dik
- 150 g kleine worteltjes ongeschild (of 3 grotere wortels, geschild, gehalveerd)
- 1 rode ui, in vieren
- 2 tl olijfolie
- 1 tl korianderzaad, gekneusd
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl zeezoutvlokken
- 50 g pistachenoten, grof gehakt
Dressing
- 2 el extra vergine olijfolie
- geraspte schil en sap van
- 1 biologische limoen
- 2 tl korianderzaad, gekneusd
- ½ tl zwarte peperkorrels, gekneusd
- 1 tl zeezoutvlokken
Bereiding
- Schep de pompoen, wortels en rode ui om met de olijfolie, specerijen en zeezoutvlokken.
- Roer voor de dressing de extra vergine olijfolie, limoenschil, limoensap, korianderzaad, de zwarte peper en zeezoutvlokken in een kommetje door elkaar en zet apart.
- Gril de plakken pompoen als de barbecue goed heet is 25 minuten per kant met het deksel erop (of een omgekeerde braadslede).
- De wortels en partjes rode ui hebben per kant maar zo’n 15 minuten nodig, dus leg die 10 minuten na de pompoen op het rooster en verwijder ze 10 minuten voor de pompoen klaar is.
- Leg de groenten op een platte schaal en schenk de dressing erover. Bestrooi met de pistachenoten en dien heet of warm op.
Bloemkoolsteaks met kardemom & pittige citroenfeta
Voor: 4 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten
- 1 grote bloemkool, met bladeren
- zaadjes uit 8 kardemompeulen
- 2 tl korianderzaad
- 2 el gesmolten boter
- 1 tl zeezoutvlokken
- 1 tl chilivlokken
- 1 el olijfolie
Gemarineerde feta
- 200 g feta, in kleine stukjes
- 3 el extra vergine olijfolie
- sap van ½ biologische citroen
- 3 reepjes citroenschil
- snufje chilivlokken
- 1 tl korianderzaad, gekneusd
- handvol verse muntblaadjes, grof gesneden
Bereiding
- Snijd een stukje van de onderkant van de bloemkool en snijd de hele kool voorzichtig in minstens vier plakken van 2,5 centimeter dik.
- Kneus de kardemomzaadjes en het korianderzaad in de vijzel en roer de gesmolten boter, zeezoutvlokken en chilivlokken erdoor. Bestrijk de bloemkoolplakken rondom met dit mengsel, schep de bloemkoolbladeren om met de olijfolie en zet allebei apart.
- Schep de feta voorzichtig om met de extra vergine olijfolie, het citroensap, de citroenschil, chilivlokken, korianderzaadjes en munt en zet apart.
- Gril de bloemkoolplakken op een goed hete barbecue 10 minuten aan de ene kant en 5-8 minuten aan de andere kant, tot ze mooi donker en net gaar zijn. Gril 10 minuten voor tijd ook de bloemkoolbladeren 2-3 minuten mee, tot ze knapperig zijn.
- Leg de bloemkoolplakken en -bladeren op een platte schaal en bestrooi ze met de gemarineerde feta en de rest van de marinade. Dien heet op.
- Tip: Bak alles wat je van de bloemkool over hebt in een beetje olie met zeezout en gerookte paprikapoeder en je hebt een lekker borrelhapje.
De groene barbecue bestellen
De groene barbecue bestellen doe je hier!
Nóg meer groene BBQ tips
Laat je inspireren door deze groene barbecue tips:
- 3x lekker fruit op de BBQ tips
- Vega BBQ boek
- Vegetarische barbecue recepten
3x lekker fruit op de BBQ tips
Op zoek naar fruit op de BBQ recepten? Veggipedia deelt drie verrassend lekkere tips met jou.
Vega BBQ boek
Vega BBQ boek laat je hopen dat het zo snel mogelijk barbecueweer is. Bij een zomerse barbecue denk je al snel aan veel vlees maar dit boek laat je het tegendeel zien.
Vegetarische BBQ recepten
Op zoek naar vegetarische BBQ recepten? Wat denk je van groenten op de barbecue? Aubergine, courgette, zoete aardappel, maïs, paddenstoelen, paprika… En nog veel meer!
Check ook:
Miranda: “Ik ben verzot op risotto met venkel, ui, knoflook, paprika, wortel in groentenbouillon. Heerlijk om te maken op de bbq als bijgerecht.”
Bo: “Een schaal met paprikastukjes, courgette en champignons. En daar houd mijn fantasie op. Ik kan dus nog heel veel leren uit dit mooie boek. Lieve groetjes Bo”
Sander: “groentepakketjes, en gevulde paprika's met groente, mais, gepofte aardappelen. Allemaal lekker! Erg benieuwd naar alle recepten in dit boek voor nieuwe inspiratie”
Rachel van der Wee: “Mijn 'groene' favorieten op de BBQ zijn mediterraanse groentepakketjes/spiesjes, gegrilde ananas en gepofte aardappelen. Het zou leuk zijn dit boek te winnen voor meer groen op de BBQ.”