De Groene Bakplaat recepten + winactie
ActieDe Groene Bakplaat had ik al vaker in de winkel zien liggen. Toen Emmy, een trouwe volger van Puur! uit eten, op Facebook liet weten dat dit één van haar favoriete vegetarische kookboeken is, werd het tijd voor actie.
Bij Uitgeverij Becht vroeg ik een recensie-exemplaar aan en werd ik nog diezelfde week uitgenodigd voor een perslunch met auteur Rukmini Iyer.
In restaurant Dok du Nord aan ’t IJ proefde ik een selectie van heerlijke gerechten uit haar nieuwe kookboek De Snelle Bakplaat en sprak ik met haar.
Ook al is De Snelle Bakplaat haar nieuwste kookboek, toch vertel ik je ook graag meer over haar kookboek De Groene Bakplaat. Waarom? Omdat De Groene Bakplaat voor de helft vegan en de andere helft vega is. En meer groenten zijn extra Puur! Overigens spelen groenten ook in De Snelle Bakplaat een hoofdrol. Daarmee is dit boek grotendeels vegetarisch.
Bestel de Snelle Bakplaat hier!
Winactie De Groene Bakplaat
Bestel De Groene Bakplaat hier!
Update: Gefeliciteerd Annemiek, Betty en Juliska! Jullie zijn de winnaars van De Groene Bakplaat. Wil jij kans maken op het boek De Groene Bakplaat? Doe mee met de Puur! winactie. Wie weet win jij één van de drie kookboeken die we weg mogen geven. We vinden het extra leuk als je uit De Groene Bakplaat kookt voor jouw vrienden of familie. Laat onderaan dit artikel weten voor wie jij gaat koken en waarom hij/zij een pure maaltijd van jou verdient. Je maakt extra kans als je haar of hem ook tagt op social media. Vergeet daarbij niet @Puuruiteten te taggen. En wil je dit bericht delen? Je vindt ons op Facebook, Twitter en Instagram.
Boekrecensie De Groene Bakplaat
Hou je ook zo van groenten uit de oven? De oven geeft een extra lekkere smaak aan de gerechten. En wat ook fijn is: je snijdt de groenten, voegt kruiden en een beetje olie toe en verder doet de oven het werk. In de tussentijd heb je lekker even tijd voor jezelf. Schenk een glas wijn in, dek de tafel extra feestelijk en relax.
De 75 groenterecepten zijn allemaal vegetarisch. De eerste helft van het boek gaat nog een stapje verder en is helemaal plantaardig ofwel vegan. Ingedeeld in lekker snel – tot 30 minuten-, iets meer tijd – tot 45 minuten – en alle tijd – 1 uur of langer. De genoemde duur geeft aan hoe lang het gerecht in de oven gaart. Heb je meer gasten aan tafel? Combineer dan verschillende gerechten en deel ze met elkaar.
Rukmini groeide op met vegetarisch eten, wat meestal ook vegan was, door haar Zuid-Indiase roots. Een aantal curryrecepten in het boek is geïnspireerd op recepten van haar moeder.
Recepten uit De Groene Bakplaat
Omdat ik niet kan kiezen, deel ik een vegan én een vega recept uit De Groene Bakplaat met je. Wil je liever helemaal plantaardig eten? Vervang dan de kaas in het vegetarische recept door een vegan variant.
Vegan recept uit De Groene Bakplaat
‘Dit gerecht voert je mee naar een terras in Spanje en het leuke is dat je het heel eenvoudig kunt maken van alledaagse supermarktaankopen. De hoeveelheden zijn bedoeld voor twee grote porties – en passen op een standaard bakplaat –, maar je kunt alles ook eenvoudigweg verdubbelen als je voor meer mensen kookt. Lekker makkelijk: je kunt de groenten zo op tafel zetten, daar over de borden verdelen en met de dressing besprenkelen’.
Escalivada: paprika’s, aubergines & tomaten
Voor: 2-3 personen
Voorbereiding: 10 minuten
Oven: 1 uur
Ingrediënten Escalivada
- 2 hele aubergines, rondom met een vork ingeprikt
- 3 rode puntpaprika’s
- 6 grote trostomaten
- 1 rode ui, in vieren
- handje verse tijm
- 4 tenen knoflook, ongepeld
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 theelepels zeezout
- 50 g hele amandelen
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- 25 g vers basilicum, grof gesneden of gescheurd
- Opdienen met knapperig brood of parelgort
Bereiding Escalivada
- Verwarm de oven voor tot 200 °C. Leg de hele aubergines, paprika’s, tomaten, ui, tijm, kno ook, olijfolie en 1 theelepel van het zout op een grote bakplaat en schep alles met je handen om.
- Zet het geheel 1 uur in de oven; voeg 10 minuten voor het einde de amandelen toe.
- Haal de bakplaat uit de oven. De groenten moeten nu rondom een beetje geblakerd zijn en zo zacht zijn dat je erin kunt prikken. Verwijder de knoflook, knijp deze uit de velletjes, pureer ze en roer ze door het citroensap, de olijfolie en de overgebleven theelepel zout. Verwijder met een mes en vork de oneetbare delen van de gare groenten en scheur ze vervolgens in grove stukken.
- Verdeel de basilicum en de dressing erover en schep alles goed door elkaar. Dien warm op met knapperig brood of parelgort.
Vegetarisch recept uit De Groene Bakplaat
‘Dit is een fijn taartje om te maken als je wat van die mooie babywortels in huis hebt en je eigenlijk niet weet wat je ermee moet doen. Nog mooier wordt dit met wortels in verschillende kleuren. Je hoeft er alleen maar een groene salade bij te geven en je hebt een chique doordeweekse maaltijd’.
Tarte tatin met wortel & taleggio
Voor: 4 personen
Voorbereiding: 10 minuten
Oven: 30 minuten
Ingrediënten tarte tatin
- 320 g kant-en-klaar bladerdeeg (rol)
- 2 afgestreken tl dijonmosterd
- 200 g taleggio of andere smeltkaas, in dunne plakjes
- 250 g babywortels, in de lengte gehalveerd
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel zeezout
- versgemalen zwarte peper
- paar takjes tijm
- Opdienen met groene salade
Bereiding tarte tatin
- Verwarm de oven voor tot 200 °C. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met de mosterd; laat hierbij rondom een rand van 2,5 cm vrij. Leg de plakjes taleggio erop.
- Schep de gehalveerde wortels om met de olijfolie en het zout en leg ze op de kaas. Strooi de tijm erover en zet het geheel 30 minuten in de oven.
- Dien heet op en geef er een groene salade bij.
De groene barbecue
Lekkere vegetarische en vegan barbecue recepten voor op de BBQ? Bestel De groene barbecue.
De zoete bakplaat
In De zoete bakplaat vind je 75 verleidelijke recepten uit de oven van Rukmini Iyer.
Favoriete vegan kookboeken kopen
Favoriete vegan kookboeken kopen.
Favoriete vegetarische kookboeken kopen
Favoriete vegetarische kookboeken kopen.
Meer Puur! uit eten
- Alle recepten van de Puur! chefs op deze website zijn vega(n): check puuruiteten.nl/recepten.
- Of download jouw gratis Puur! vegan recepten e-book.
- Hoe eet je goedkoop biologisch?
- Medical medium bleekselderijsap
- Spirituele betekenis van eten
Joseph: “Ik heb nooit geleerd te koken. Mijn vader vond het vrouwenwerk, mijn moeder bakte er niets van. En dus was het vaak een blik bonen opentrekken en een knakworst erbij. Alles veranderde toen ik mijn vrouw ontmoette. Sinds dat moment at ik vegetarisch en als een Koning. Wat kon ze heerlijk koken!! Helaas tobt zij nu met haar gezondheid. Koken gaat vanwege de rheuma niet meer. Dus is het nu elke dag eten met & door “chef Joseph”. Ook al geeft mijn vrouw me goeie instructies, ik kan net iets eetbaars maken. Echt lekker of speciaal is het niet en onze avond maaltijd is niet bepaald een feestelijke vooruitblik. Daar zou ik met dit boek als hulp héél graag verandering in aanbrengen!”
Roos W: “Iets uit het vegan kookboek voor mijn lieve vriend. Hij sport veel en eet gezond. Door mij eet hij eet plantaardig. Maar we kunnen wel wat inspiratie gebruiken!”
Annemiek Pijpker: “Wat een lekker boek! Ik heb helaas niet veel talent voor koken, mijn man is de chef in huis. En een goede ook nog. Geschoold volgens de oude franse keuken. Dus veel boter, room en vlees. En dan 3 erwtjes erbij. Gelukkig beseft hij dat het anders moet, maar wat zou het leuk zijn als ik hem eens kan verassen met een mooie Vega ovenschotel. En een maaltijd op tafel kan zetten die smaakvol en puur is!”
Juliska van Dijk: “Het eten van vlees gaat me steeds meer tegenstaan.Zowel qua smaak als het feit dat er dieren voor geslacht moeten worden.Ik heb als full-timer weinig tijd,en schiet uitgebreid koken er vaak bij in.Dit boek lijkt me geweldig om gezond,lekkker en toch snel genoeg te kunnen eten.”
Natascha: “Voor iedereen die bij me eten wil ;-) Schoonmoeder, omdat ze veel te weinig groenten eet. Mijn broertje, omdat ie vegan is geworden. Mijn vriend, die langzaamaan toch steeds wat minder vlees eet. Mijn zusje, die ook meer bewust aan het eten is. De overburen, omdat zij vaker moeten ervaren dat het zonder vlees echt lekker kan zijn. Eigenlijk zou iedereen meer groenten moeten eten en ik draag graag een steentje bij!”
Hanneke: “Oh dat ziet er heerlijk uit! (Zelfs nu ik buikgriep heb, moet je nagaan.. ;) ) Als ik het boek zou winnen dan zou ik eruit koken op het etentje dat mijn nieuwe vriend en ik samen geven voor de vrienden die het dichtst bij ons staan, een eerste gezamenlijk etentje. Met veel vegetariërs, en mensen die nóg liever veganistisch eten.”
Martine: “De Groene Bakplaat, krijg direct zin om heerlijk te gaan koken. Kook al veel in de oven, maar die gerechten bevatten wel vaak vlees. Het lijkt me heerlijk om veel meer met groente aan de slag te gaan in de oven, die worteltjes zien er overigens echt goddelijk uit! Ben vooral nieuwsgierig naar het vegan gedeelte. De kennis die ik heb gemaakt met de veganistische keuken is dat dierlijke producten veel worden vervangen voor soja producten, niets mis mee maar met een soja allergie is het geen goede match :) Hoop met De Groene Bakplaat te zien dat vegan koken ook zonder soja kan en ik de meest heerlijke gerechten uit mijn oven kan toveren! Mocht ik winnen dan zal ik eerst voor m'n partner koken. Wanneer het gerecht een succes is weet ik direct wat ik ga maken tijdens de feestdagen!”
Sylvana Hengefeld: “Dit ziet er echt lekker uit! Lijkt me super leuk om hier uit te koken. Graag zou ik dit boek willen delen met mijn moeder. Samen koken we heel vaak en proberen graag nieuwe dingen uit.”
Rachel: “Oh wow! Wat ziet dit er allemaal lekker uit! Lijkt me super leuk om hieruit nog meer met verschillende groenten te koken/bakken.”
Giselle: “Wow dat ziet er heerlijk uit en heel inspirerend. Ik zou hier graag uit koken voor mijn dochter (insta@cheeseflavouredgirl) en mijn man en zoon. Wij eten sinds een half jaar vegan en ik doe graag nieuwe ideeën op! 🤞🤞🤞hopelijk uit dit mooie kookboek”
Susanne: “Zo gaat het mij nu dus ook, Jeannette! Zag het boek wel langs komen maar triggerde niet echt. Nu ik deze fantastische groenterecepten zie langskomen wordt het een heel ander verhaal... :-) Als ik het boek win, kook ik voor mijn buurvrouw.”
Betty Jacobi: “Dit is écht wat voor mijn dochter Silke van 16 (insta @sxlke). Als zij kookt is het groentes uit de oven en al een paar jaar vegetarisch en wil richting Vegan. Wij genieten dan mee :-)”