3x biologische wijnhuizen in de Penedès Penedès, Spanje
ReisBiologische wijnhuizen in de Penedès bezoeken, dat stond al vele jaren op mijn verlanglijstje. Dit Catalaanse wijngebied is vooral bekend om haar cava. We ontdekken dat er ook heerlijke witte, rosé en rode wijnen worden gemaakt. Een aantal wijnhuizen werkt al jaren biologisch of zelfs biologisch-dynamisch. En ook natuurwijnen ontbreken niet in dit duurzame rijtje met heerlijke wijn.
Biologische wijn proeven in de Penedès? We nemen je mee naar de volgende drie biologische wijnhuizen:
- Albet i Noya
- Parés Baltà
- Loxarel
Lees je mee met ons bezoek aan dit prachtige wijngebied?
3x biologische wijnhuizen in de Penedès
1. Albet i Noya: pionier in biologische wijn
Op het prachtige terras met uitzicht op de wijnranken genieten wij van drie overheerlijke wijnen. De overheerlijke cava is niet alleen biologisch geproduceerd, zoals alle Albet i Noya wijnen, maar ook nog eens zonder sulfiet. Op het etiket van deze Efecte Ancestral zie je een vlinder, met een knipoog naar de biologische productiewijze van het wijnhuis – al sinds 1978 – die zorgt voor goede leefomstandigheden voor deze kwetsbare insecten door geen insecticiden te gebruiken. Verder staat de vlinder symbool voor de inventiviteit van het wijnhuis waarbij ze zichzelf telkens opnieuw overtreffen om nog duurzamer te werken én wijnen te maken die bijzonder smaakvol zijn. Het butterfly effect laat ook zien dat Albet i Noya andere wijnhuizen in de Penedès inspireert om de transitie te maken naar een biologische werkwijze.
Na de mousserende wijn volgt de El Fanio, een witte wijn gemaakt van de Xarel-lo druif die zacht en mooi in balans is. Daarbij genieten we van lekkere plantaardige hapjes, artisjok en olijven, met een tapenade van ‘geredde groente’ naar keuze. We sluiten de proeverij af met La Milana, een krachtige rode wijn met tonen van cacao. Gemaakt van Merlot en de Garnatxa druif, de Catalaanse naam voor Grenache. Beide druivensoorten rijpen vier maanden afzonderlijk in eikenhouten vaten. Vervolgens worden ze gemengd en rijpen ze nog een jaar in eikenhouten vaten.
Een bezichtiging met een proeverij bij wijnhuis Albet i Noya boek je minimaal een dag van tevoren via e-mail of de website. Ook voor een uitgebreide brunch ben je welkom, waarbij je je voorkeur voor vegetarisch of vegan aan kunt geven.
2. Biologische wijn proeven bij Parés Baltà
We ontmoeten Laura en ze laat ons enthousiast de wijngaard zien. De vrouwelijke wijnmakers Marta en Marilena, van oorsprong farmaceut en chemisch ingenieur, houden van experimenteren. Zo geven ze hun eigen orginele touch aan het wijnmaken. En dat proef je terug in de wijnen. Sinds 2012 is Parés Baltà biologisch gecertificeerd en sinds 2013 gedeeltelijk biologisch-dynamisch (Demeter). Alle cava’s zijn gemaakt van biologisch-dynamisch geteelde druiven.
De knisperend frisse Xarel-lo Amphora Roja doet denken aan de smaak van perzik, abrikoos en amandel. De wijn is gefermenteerd in een amfora, gemaakt van gebakken rode klei van de Parés Baltà grond. Alle druiven worden handgeplukt. Zo blijven de druiven heel, zodat de fermentatie niet vroegtijdig start.
Je kunt wijnhuis Parés Baltà dagelijks bezoeken van 09.30 tot 17.30 uur. Wil je ook een toer langs de wijngaard en de wijkelder? Boek dan minstens een dag van tevoren via de website. Reserveer je de Premium tasting, dan proef je negen wijnen: bubbels, wit, rosé en rood. Of kies de Cosmic Bubbles: de basis versie is met drie glazen: Bru Nature, Rosa Cuisiné en Blanca Cuisiné. Of ga voor de premium versie met vijf glazen. En wat denk je van een Chocolate pairing?
Sommige cava’s rijpen tot maar liefst 100 maanden in de kelder.
3. Biologische wijn bij Loxarel
Tijdens mijn vorige persreis naar Barcelona proefde ik de Loxarel vintage cava. En enkele jaren geleden proostte ik op mijn verjaardag met deze Loxarel cava in Gent. Daarom vind ik het extra leuk om dit wijnhuis nu te bezoeken. Op het etiket staat als eerbetoon een schaap afgebeeld. Schapen worden ingezet om de wildgroei van de druivenplanten tegen te gaan.
Exportmanager Zenaida en wijnmaker Pep ontvangen ons enthousiast op landgoed Can Mayol, waar Loxarel in 1984 startte. Ze vertellen ons hoe Loxarel door twee families werd opgericht. Ook het ontstaan van het wijndomein en de biologisch-dynamische manier van wijn maken, zijn onderwerpen van gesprek. Sinds 2002 werkt Loxarel met uitsluitend biologische druiventeelt. Twee jaar later maakte het wijnhuis de volgende stap naar biologisch-dynamische productie.
Oprichter en wijnmaker Josep Mitjans produceert ook wijn in amforen. Daardoor krijg je geen toegevoegde smaak van hout in de wijn. Door de vorm van een amfora, vindt er een natuurlijke circulatie plaats en is de wijn continu in beweging. Het aardewerk van de amfora is enigszins poreus. Het beetje extra zuurstof zorgt voor het unieke karakter en een zachter mondgevoel van amfora wijnen.
De wijnvoorraad, van maar liefst één miljoen flessen, ligt in een voormalige schuilkelder die in de Spaanse Burgeroorlog werd gebouwd. We proeven de overheerlijke, achttien maanden gerijpte, Rosé Loxarel 999 uit 2021. Deze rosé brut nature is gemaakt van vier druivensoorten: blauwe en witte Xarel-lo, Pinot Noir en Muscadet. Loxarel produceert 300.000 flessen per jaar, waarvan ze een groot deel exporteren naar o.a. Zweden en Canada.
Loxarel maakt deel uit van Terra Dinàmica, een samenwerkingsverband van duurzame, biologisch-dynamische wijnbouwers in de regio. Op dit moment zijn er achttien leden. Bezoeken van wijnhuis Loxarel kan alleen op afspraak.
B&B in de Penedès
We logeren in bed & breakfast Arianel.la in Torellas de Foix. Rainer en Ariane bieden hier heerlijke overnachtingsplekken in de heuvels. Ze nemen alle tijd om je tips te geven voor een fijn bezoek aan deze rustieke regio. Met een panorama-uitzicht over de Penedès-vallei vanaf het zwembad is het fijn relaxen voor en na je bezoek aan de wijnhuizen.
Hoe reis je naar wijngebied de Penedès?
Wijngebied de Penedès ligt in de heuvels, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Barcelona. Wij reizen met de hogesnelheidstrein vanuit Nederland naar Spanje. Vanaf station Barcelona Sants reis je in ruim een uur met de trein naar Vilafranca del Penedès, de hoofdstad van de Alt Penedès. Of ga met een (huur)auto, wat je reis – eerlijk is eerlijk – een stuk makkelijker en flexibeler maakt als je meerdere wijnhuizen wilt bezoeken.
Vegan food tour in Sevilla
Na ons bezoek aan de wijnhuizen in de Penedès treinen we via Barcelona naar Sevilla. In Sevilla gaan we op een vegan food tour. Met onze gids bezoeken we een delicatessenwinkel met olijven, een authentiek sherry barretje en natuurlijk worden de mercado’s niet vergeten. Puur! heeft smakelijke tips voor je: van restaurants waar je heerlijk plantaardig eet tot tongstrelende wijn uit Andalusië. Met een handig lijstje vegan tapas, zodat je makkelijk iets lekkers op de menukaart vindt. Gezond en lekker met veel groenten.
Bezoek de sherry bodega’s in Jerez de la Frontera
Ben je in Andalusië op reis? En benieuwd hoe sherry wordt gemaakt? Bezoek de sherry bodega’s in Jerez de la Frontera en omgeving. In heuse sherry kathedralen rijpt de drank in zwarte eikenhouten vaten totdat deze wordt gebotteld. Zeven bodega’s die ik zelf heb bezocht en allemaal een bezoek waard zijn zet ik voor jou op een rijtje.
Puur! op reis naar Champagne
Toen ik m’n reisverslag aan het schrijven was over biologische wijnhuizen in de Spaanse Penedès, kwam ik op het idee om ook te schrijven over een andere regio, die minstens zo beroemd is om haar bubbels. Je raadt ’t al, ik heb het over de Champagne. We bezoeken drie Champagnehuizen. En dan natuurlijk de meest pure champagne. Biologisch of zelfs bio dynamisch. En ook leren we welke duurzame champagne er nog meer is. Lees: Puur! op reis naar Champagne.
Port proeven in Porto
Port proeven, dat doe ik het allerliefste in Porto. De beste plek om port te proeven? Breng een bezoek aan de beroemde porthuizen. Leuk, leerzaam én lekker als je in Porto bent.
Meer Puur! reizen in Zuid-Europa:
Meer culinaire reistips, net over de grens of verder weg? Op puuruiteten.nl/reizen vind je ze allemaal.