Wat eet je in de herfst?
NieuwsWat eet je in de herfst?
Volgens Ayurveda draait alles om een goed spijsverteringsvuur: agni. Je geestelijk en lichamelijk fit voelen, begint bij een optimale spijsvertering. Zo eet je volgens de Ayurvedische principes het beste verwarmende gerechten in de herfst en winter. Elementen die in de herfst overheersen zijn lucht en ether. De herfst voelt koel, droog, ruw, winderig en licht. Daarom hebben we behoefte aan tegengestelde energieën die verwarmend, aardend, vochtig en regelmaatgevend zijn.
Smaken die horen bij de energieën die we nodig hebben in de herfst:
- Zoet: zoete aardappels, zoet fruit zoals appels en peren, zoete granen.
- Bitter en wrang: (begin van de herfst) spinazie, cranberry’s.
- Zout en zuur: (late herfst) zeewier, yoghurt.
Welke groenten eet je in de herfst?
- Aardappels
- Avocado’s
- Bietjes
- Bleekselderij (gekookt)
- Bloemkool (+ kruiden)
- Broccoli
- Cavolo nero
- Mais (vers)
- Paprika’s (gekookt/gebakken)
- Pompoen
- Spinazie
- Venkel
- Wortels
- Zoete aardappels
Welk fruit eet je in de herfst?
- Appels
- Bananen
- Cranberry’s
- Druiven
- Granaatappels
- Kokosnoten
- Limoenen
- Mango’s
- Meloenen
- Peren
- Perziken
- Pruimen
- Rozijnen
- Vijgen
Welke granen eet je in de herfst?
- Amaranth
- Haver(mout)
- Quinoa
- Zilvervliesrijst
Welke vetten eet je in de herfst?
- Boter
- Eieren
- Ghee
- Hüttenkäse
- Notenpasta, tahin (voorkeur, want ook nog plantaardig 💚)
- Paneer (Indiase kaas)
Welke peulvruchten eet je in de herfst?
- Linzen
- Mungbonen
- Spliterwten
- Tofu
- Zwarte bonen
Welke specerijen eet je in de herfst?
- Gember
- Himalayazout
- Kaneel
- Kardemom
- Knoflook
- Komijn
- Korianderzaad
- Kruidnagel
- Kurkuma
- Venkelzaad
Diversen:
- Ahornsiroop
- Cacao
- Kokosbloesemsuiker
- Zeewier
Vermijd in de herfst
- Droge voeding: rijstwafels, crackers, chips
- Rauwe voeding: salades
- Koolzuurhoudende frisdranken en water
- Koffie en cafeïne
- Koude drankjes en voeding
- Grote peulvruchten en bonen: die veroorzaken winderigheid
Holy Happy Belly kookboek – Ayurveda recepten
Laksa kokos-groentesoep
Laksa is een currysoep die oorspronkelijk uit Maleisië komt. Deze feestelijk gekleurde soep is licht pittig en vol van smaak.
Laksa ingrediënten
Voor 2 personen – vegan en glutenvrij recept
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 3-4 cm gember in stukken
- ½ rode peper, zonder zaadjes
- sesamolie
- 1 stengel citroengras, gekneusd
- 400 ml kokosmelk
- 300 ml groentebouillon
- 1 middelgrote paarse wortel in schuine plakken van 2 cm
- 1 middelgrote oranje wortel, snij er wat dunne reepjes af en de rest in stukjes
- 200 g bimi (broccolini)
- limoen
- grof gehakte amandelen
Heb je last van veel hitte en huidproblemen, laat dan de rode peper weg.
Laksa recept
- Doe de sjalotten, knoflook, kurkuma, komijn, koriander, gember en rode peper in een keukenmachine en meng tot een currypasta.
- Verhit 1 el sesamolie in een grote pan en bak de currypasta 1 minuutje. Voeg citroengras, kokosmelk en groentebouillon toe en laat 15 minuten koken.
- Doe na 5 minuten de wortels erbij en 5 minuten later de bimi en wortelreepjes. Laat nog een paar minuten koken.
- Haal het citroengras eruit en breng de soep op smaak met wat limoensap.
- Schep in kommen en bestrooi met de gehakte amandelen.
Gebakken havermout
Bianca Fabrie in kookboek Holy Happy Belly: “Ooit at ik een gebakken havermoutontbijt op vakantie in Hawaï. Ik vond het zo lekker dat ik er mijn eigen versie van maakte. Je hoeft het natuurlijk niet alleen als ontbijt te eten”.
Gebakken havermout ingrediënten
4 personen – vegan, tarwevrij en vrij van snelle suikers
- 50 g rozijnen
- 1 el gesmolten kokosolie
- 225 ml amandelmelk
- 1 el gebroken lijnzaad
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl kaneel
- ½ tl kardemom, uit de vijzel
- 175 g havermout
- 50 g walnoten, in stukjes gebroken
- 150 g blauwe bessen
- kokosyoghurt
Hoe maak je gebakken havermout?
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een ovenschaal met bakpapier
- Meng in een grote kom de rozijnen, kokosolie, amandelmelk, lijnzaad en ahornsiroop met de specerijen.
- Roer daar de havermout en walnoten door en als laatste de blauwe bessen.
- Giet het mengsel in een ovenschaal en strijk glad, bak in ca. 30 minuten gaar.
- Laat afkoelen en snij in stukken.
- Serveer met een paar lepels kokosyoghurt. De stukken zijn ook handig mee te nemen als ontbijt.
Haver is verwarmend en opbouwend. Het helpt bij een opgeblazen gevoel, een te hoog cholesterolgehalte en diabetes. Het kalmeert en versterkt de geest. Fijn tegen die winterdip.
Blauwe bessen zitten bomvol antioxidanten, ze zijn o.a. goed voor je hersenen en je geheugen. Ze worden ook wel ‘brain berries’ genoemd.
Holy Happy Belly het hele jaar door
Bovenstaande informatie en de plantaardige recepten komen uit het Holy Happy Belly het hele jaar door kookboek.
Holy Happy Belly het hele jaar door bestel je makkelijk hier.
In dit boek van Ayurvedisch therapeut Bianca Fabrie vind je meer dan 100 vegetarische en vegan recepten, ingedeeld per seizoen. Reinigende gerechten in de lente, verkoelende in de zomer en verwarmende gerechten voor herfst en winter. Jij hoeft alleen nog maar te eten en je goed te voelen. Want je goed voelen, begint in je buik!
Seizoenskalender voor groenten
Als je biologisch en lokaal wil eten is het belangrijk om ook te eten naar het seizoen. Daarbij is het handig om te weten welke groenten van dichtbij verkrijgbaar zijn. Als iets op dat moment niet in Nederland groeit, ligt het vaak toch gewoon in de supermarkt. De producten moeten dan van ver komen, niet heel duurzaam dus! We hebben een schema met groenten per maand voor jou gemaakt om precies te kunnen zien wanneer je welke groente het beste kunt eten.
Recepten met pompoen
Recepten met pompoen: Puur! uit eten deelt heerlijke pompoen recepten van de Puur! chefs met jou, zoals bovenstaande pompoen risotto met paddenstoelen. Gezond plantaardig eten met groenten in de hoofdrol. Extra lekker in de herfst. Welk recept wordt jouw favoriet?
3x vegan soep recepten
Soep! Extra lekker nu het buiten kouder wordt om heerlijk mee op te warmen. Deze drie soep recepten zijn vegan. Dat is ook niet zo gek want soep bestaat vaak uit vooral plantaardige ingrediënten (lekker veel groente!) en is heel makkelijk zonder dierlijke producten te bereiden. Met kruiden en specerijen breng je ’t op smaak.
Meer Puur! uit eten
- 3x vegan curry recepten
- Schrijf je in voor de maandelijkse Puur! nieuwsbrief voor de laatste tips
- 6x pure restaurants in het bos
- Budget vegan recepten
- Volg je @puuruiteten op Instagram?