Verschil vegan en plantaardig

Nieuws
Naar item

Huh?! Is er verschil tussen vegan en plantaardig? In de afgelopen jaren is het aantal mensen dat plantaardig of vegan eet steeds groter geworden. Maar wat is het verschil tussen deze twee leefstijlen en wat zijn de voordelen ervan? Puur! uit eten neemt jou mee in de wereld van vegan en plantaardig eten. Lees en ga je mee?

Verschil vegan en plantaardig

Wat is vegan?

Vegan Heroes Eindhoven

Eerst is het belangrijk om te begrijpen dat veganisme een levensstijl is. Het is een voedingskeuze waarbij je geen dierlijke voedingsmiddelen of bijproducten eet en drinkt. Dit betekent dat je niet alleen vlees, gevogelte en zeevruchten niet eet. Maar ook zuivelproducten, eieren, honing en andere ingrediënten van dierlijke oorsprong vermijdt. Vegan gaat verder dan alleen voeding. Je let bijvoorbeeld ook op welke kleding, cosmetica en andere producten die je koopt. Ook hier zijn geen dieren aan te pas gekomen. 

Wat is een plantaardig dieet?

Ook met een plantaardig dieet vermijd je dierlijke voedingsmiddelen. Maar als je gaat winkelen in de drogisterij, kijk je niet persé naar dierlijke ingrediënten in bijvoorbeeld jouw verzorgingsproducten. Kies je voor een 100% plantaardig dieet, dan kies je voor onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen. Als vegan ligt hier niet persé de focus op. Er zijn helaas veel bewerkte vegan producten. Je hebt namelijk vegan Snickers en ander snoepgoed. Als vegan ben je wel beter bezig voor de dieren. Door naast voeding nog een stap verder te kijken. Naar bijvoorbeeld cosmetica en kleding. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen mix maken tussen vegan en plantaardig eten en leven.

Onbewerkte plantaardige voeding is het meest gezond, toch lees je op Puur! vaak het woord vegan. Geheimpje: Mensen zoeken het meest op plantbased en vegan 😉 Wil je vandaag al gelijk aan de slag? Check hier onze pure, vega(n) en plantaardige recepten.

Vegan en plantaardig eten

vegan in gent wat geef je een vegan cadeau

Een belangrijk verschil tussen veganistische en plantaardige diëten is de motivatie achter de keuze om op deze manier te eten. Als vegan is je beslissing om geen dierlijke voedingsmiddelen te eten bepaald door zorgen over de behandeling van dieren. En door bezorgdheid over de impact van veehouderij op de planeet. Lees ook:  Wat kan jij doen voor het klimaat?

Plantaardige eters worden gemotiveerd door gezondheidsredenen, zoals de wens om het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes te verminderen. Vegan = levensstijl. Plantaardig = dieet.

Medical Medium Life-Changing Foods

Omdat zowel een vegan als een plantaardige eter alle dierlijke producten uitsluit, is het een grotere uitdaging om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. Zoals vitamine B12, eiwitten, omega-3-vetzuren en bepaalde mineralen. Het is belangrijk om als veganist er zeker van te zijn dat je genoeg van deze voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Life-changing foods Anthony William

Verdiep je in de juiste voedingsstoffen. Lees het boek van Anthony William, het is een aanrader. In zijn boek ‘Medical Medium Life-Changing Foods’ gaat hij dieper in op de genezende kracht van tientallen vruchten, groenten, kruiden en uit het wild afkomstige voedingsmiddelen die een bijzonder effect op je gezondheid hebben. Anthony beschrijft de eigenschappen van elk voedingsmiddel, de symptomen en aandoeningen die je ermee kunt verlichten of genezen. En de voordelen op emotioneel en spiritueel gebied.

Vitamine B12-tekort

Daarnaast beschrijft Anthony enkele goede tips over vitamine B12. Hij vertelt dat een van de redenen waarom je een B12 tekort moet aanpakken, ligt aan de hoeveelheid ontstekingen die je mogelijk hebt. Vitamine B12 zorgt dus voor minder ontstekingen. Ook gaat Anthony verder in op de ‘Heilige en Meedogenloze Vier’. De ‘Heilige Vier’ bestaat uit: groenten, fruit, kruiden & specerijen en eetbare wilde planten. De ‘Heilige Vier’ gaat de ‘Meedogenloze Vier’ tegen. Dit zijn straling, toxische zware metalen, de virusexplosie en DDT.

‘Als je voldoende B12 in je voedingspatroon hebt, is de dam sterk, zodat de Meedogenloze Vier waarmee we onherroepelijk te maken krijgen, geen schade kunnen aanrichten. Ze worden op afstand gehouden, zodat aan de andere kant van de B12-dam cruciale processen kunnen plaatsvinden. Onder meer de opbouw van je immuunsysteem, het onderhoud van je organen en het herstel van je mentale en emotionele toestand na grotere en kleinere trauma’s.’ Lees hier over Life Changing Foods van Anthony William.

Life-Changing Foods bestellen

Wil je het boek Life-Changing Foods bestellen of eerst verder lezen? Klik dan op onderstaande afbeelding.

Veganistisch en plantaardig eten is gezond

Vegan lunch in Gent le Botaniste

Ondanks de verschillen zijn zowel veganistische als plantaardige diëten gezonde opties. Door gevarieerder te eten geeft een vegan of plantaardig dieet je goede voedingsstoffen. Waaronder vezels, antioxidanten en beschermende stoffen die in planten zitten. Een vegan of plantaardig eetpatroon helpt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk en diabetes type 2 te verminderen. En het is natuurlijk beter voor de natuur. 

Is vegan junkfood slecht?

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle plantaardige of veganistische voedingsmiddelen gezond zijn. Bewerkt veganistisch en plantaardig voedsel, zoals vegan junkfood en zoete snacks, kunnen veel toegevoegde suikers en ongezonde ingrediënten bevatten. 

Kook gezonde en pure, vegan of plantaardige gerechten. Puur! geeft jou advies, Lees 5x vegan kookboeken met makkelijke recepten. Het is belangrijk om minimaal bewerkt plantaardig voedsel te gebruiken en niet te veel te vertrouwen op bewerkte alternatieven. Liefst biologisch. Je vindt genoeg lekkere en gezonde recepten op puuruiteten.nl/recepten. Streef naar minder zakjes en verpakkingen en ga Puur! aan de slag.

Veganistisch en plantaardig dieet

Groene Michelinster restaurants emile van der staak nicholas

Samengevat: hoewel vegan en plantaardig op elkaar lijken, zijn er verschillen waar je rekening mee moet houden. Veganisme is een complete levensstijl en voedingskeuze. Je maakt geen gebruik van producten, zoals cosmetica en kleding, waarbij dieren worden gebruikt. Terwijl een plantaardig dieet de nadruk legt op minimaal bewerkt plantaardig voedsel. Zowel veganistische als plantaardige diëten zijn dus gezonde opties. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je eet en te zorgen voor voldoende inname van voedingsstoffen.

Uiteindelijk biedt onbewerkt plantaardige voeding met groenten in de hoofdrol je het meeste voordeel. Kook gezond en lekker. Met de tips van Puur! gaat een vegan en plantaardige wereld voor jou open. Beter voor de natuur, de dieren, het klimaat en jezelf!

9x vegan en vegetarisch restaurant

Het Paradijs Enschede biologisch vegan restaurant

Lekker uit eten bij een vegetarisch restaurant? Bij deze restaurants eet je niet alleen vega(n). Stuk voor stuk zijn ze ook nog eens duurzaam, want ze kiezen voor streekproducten, biologisch en fairtrade als de ingrediënten van ver komen. Klik door naar het restaurant waar je meer over wilt weten, en je vindt een uitgebreide omschrijving. Lees: 9x vegan en vegetarisch restaurant

Wat zijn gezonde vleesvervangers?

Wat zijn gezonde vleesvervangers

Tien jaar geleden waren er maar weinig vleesvervangers, ondertussen liggen de schappen in de supermarkt vol met verschillende vleesvervangers. Een goed teken, maar welke zijn nou het puurst? Ik ga je tips geven waar je op moet letten! We hebben vlees in principe niet nodig, maar wel de stoffen die erin zitten, namelijk eiwit, ijzer en vitamine B12. Wanneer je dus vleesvervangers koopt, let dan op het eiwit-, ijzer- en B12-gehalte. Wat zijn gezonde vleesvervangers?

Minder vlees eten? Tips!

Minder vlees eten tips

Waarom we beter minder vlees eten is intussen wel bekend: voor de dieren, het milieu en het klimaat. En steeds belangrijker voor veel mensen is hun eigen gezondheid. Voor mij is, naast al deze redenen, ook de smaak belangrijk. Want meer groenten eten is vooral ook lékker! En het oog wil ook wat, het levert ook nog eens mooie, kleurrijke gerechten op. Check Minder vlees eten? Tips!

Vind je deze artikelen interessant?

Reacties