Hoe eet je goedkoop biologisch?

Nieuws
Naar item

Hoe eet je goedkoop biologisch?

We zijn ons er steeds meer bewust van hoe belangrijk biologisch eten is. Het is niet alleen beter voor je eigen lichaam maar heeft ook een veel betere smaak. Je draagt ook bij aan een beter milieu en dierenwelzijn. Alleen is biologisch eten bijna altijd duurder dan ‘gewoon’ eten. Hoe kun je dat slim aanpakken zonder de hoofdprijs te betalen? Puur! gaat je hiermee helpen en geeft je tips. Lees je mee?

7x tips om goedkoop biologisch te eten

1. Houd aanbiedingen in de gaten

Puur! uit eten winactie kadobon cafe intencion

Supermarkten hebben regelmatig acties op biologische producten, zoals 1+1 gratis acties of kortingen. Je kan deze acties goed gebruiken om houdbare producten in te slaan of koop producten die je in de vriezer bewaart.

Bij Albert Heijn heb je de optie om voor Albert Heijn Premium te gaan. Hier betaal je 12 euro in het jaar voor. Wat je hiervoor terugkrijgt is het hele jaar 10% korting op het gehele bio assortiment. Ook krijg je extra persoonlijke bonussen, dit kunnen dus ook biologische producten zijn. De korting geldt niet op lopende aanbiedingen.

2. Vergelijk prijzen

Het kan af en toe een vervelend klusje zijn maar het vergelijken van prijzen en winkels kan enorm veel geld schelen. Supermarkten zoals Lidl en Aldi verkopen ook biologische producten, deze supermarkten zijn over het algemeen goedkoper. Voor groenten en fruit kun je hier dus goed terecht.

Tip: je kunt gemakkelijk prijzen vergelijken van specifieke producten via de website supermarktscanner.nl, deze website vergelijkt (bijna) alles van de grote supermarkten.

3. Eet naar het seizoen

Groente BBQ recept restautant heerdeberg

Eten naar het seizoen is niet alleen beter voor de natuur maar ook voor jouw portemonnee. Het beste is natuurlijk om streekproducten van het seizoen te kopen.

De teler heeft minder supplementen, vervoerskosten of mest nodig om groente en fruit te telen. Hierdoor betaal je ook minder en werk je mee aan een beter milieu.

Puur! uit eten heeft een overzichtelijke groentekalender gemaakt zodat jij weet welke lokale groenten en fruit beschikbaar zijn in het seizoen.

4. Maak zelf. Koop minder kant en klaar.

Hummus met pompoen Hemelse hummus kookboek

Het zelf maken van de producten die je normaal misschien kant en klaar zou kopen scheelt niet alleen veel geld maar je weet ook wat er in je eten zit zonder onnodige toevoegingen. Zoals zelf je eigen hummus maken met gedroogde kikkererwten. Dat is ook nog eens veel goedkoper dan kikkererwten uit een glazen pot of blik en minstens zo gezond. Inspiratie nodig voor lekkere hummus recepten?

Op zoek naar lekkere recepten met hummus? Omdat er zoveel kikkererwten in zitten is hummus een van de beste plantaardige eiwitleveranciers. En wat fijn, je kunt eindeloos variëren. Bijvoorbeeld door paprika, bieten, avocado toe te voegen als je zelf hummus maakt. Check deze lekkere recepten met heel veel eiwitten.

Paprikahummus gegrilde groenten

Denk ook aan het zelf snijden van groenten en fruit. Vitamines en mineralen blijven beter bewaard dan bij voorgesneden varianten én het is stukken goedkoper.

5. Doe aan meal prepping

Om goed inzicht te hebben over wat je nu allemaal eet in een week en hoeveel geld dit kost, kun je gaan meal preppen. Wat ga ik deze week eten? En wat heb ik daarvoor nodig? Maak een lijstje met verschillende maaltijden voor de komende week en wat je daarvoor nodig hebt. Hierdoor hoef je nooit wat weg te gooien en maak je optimaal gebruik van al het voedsel wat je in huis hebt. Als je dit aanhoudt, zorg je voor minder voedselverspilling en heb je altijd alles al in huis. Duurzaam, minder gedoe en beter voor je portemonnee!

6. Bewaartip

Ook is het slim om je voedsel goed te verpakken na gebruik, zodat je er nog lang van kan genieten. Gebruik een duurzaam alternatief voor plastic- of aluminiumfolie. Bewaar je overgebleven eten in een glazen of porseleinen schaal met deksel in je koelkast.

7. Gooi niets weg

Maak groenten het middelpunt van je maaltijd en gooi niets weg. Gebruik de bladeren, stengels, toppen, bloemen, zaden en zelfs schillen. Kookboek No waste groenten staat boordevol tips om producten langer mee te laten gaan, restjes te bereiden als nieuwe maaltijden en veel suggesties voor varianten en aanpassingen om ervoor te zorgen dat er niets verloren gaat.

Auteur Sophie Gordon vertelt in haar boek: “Ik raad je aan om niets weg te gooien, wat je normaal gesproken misschien wel zou doen. Bewaar de afsnijdsels en schillen om ze later te verwerken in een ander gerecht of om ze in de bak voor bouillon te doen.” Denk aan pesto van bladgroen, in stukken gehakte broccoli, gezouten geroosterde bladeren, alles wat maar mogelijk is.

Wil je meer weten over biologisch eten?

Reacties (1)

  • 1 September 2022, 21:32

    Loes Stuij: “Nog een tip : er zijn in het land ook steeds meer zelfoogsttuinen, of cooperaties waar je direct van het land biologische groentes kunt kopen. Ook goedkoper en leuk om te zien, hoe iets groeit. En dus ook gelijk groentes van het seizoen.”