Wat kan jij doen voor het klimaat?
NieuwsWat kan jij doen voor het klimaat? Het klimaat verandert en de aarde wordt te warm. Als iedereen een steentje bijdraagt, kunnen we de aarde helpen. Het hoeft niet moeilijk te zijn, met een paar kleine aanpassingen in je dagelijks leven maak je al een verschil. Graag deelt Puur! deze tips met jou.
Wat kan jij doen voor het klimaat?
1. Eet minder vlees en zuivel
De vleesindustrie is ontzettend vervuilend. Natuurlijk is bij Puur! geen vlees eten heel normaal maar het is begrijpelijk dat dit voor sommige mensen nog een beetje wennen kan zijn. Maak je niet druk… Puur! heeft genoeg vega tips, denk bijvoorbeeld aan kookboek De Groene Bakplaat, vegan barbecue recepten of lees het boek veganisme voor beginners. Houd je niet van lezen? Kijk dan eens de Netflix-documentaire Cowspiracy. Doe je mee met de Week zonder vlees en zuivel?
Check ook deze tips om minder vlees te eten.
2. Verander je manier van reizen
Tegenwoordig is de auto pakken heel normaal, even snel hier-of-daar heen. Pak in plaats van de auto eens de fiets. Als je ver moet reizen, kun je in plaats van de auto ook de trein pakken. Zo gaan er treinen vanuit Nederland naar Parijs, Berlijn, Londen, Praag, Wenen en Zürich. Ook Kopenhagen, Venetië, Milaan en Florence hebben nu een directe treinverbinding. Dan hoef je ook het vliegtuig niet te pakken. Leestip: Reizen met de trein in Tsjechië.
Perron Europa is een inspirerend boek als je op reis wilt met de trein. Alle routes starten in Nederland en België. Of je nu naar de bergen, het water, de stad in of naar de randen van het continent wilt. Je leest het in dit reisboek. Vol met praktische tips, reisroutes en reistijden. Wist je dat je al in 6,5 uur rechtstreeks van Parijs naar Barcelona reist? Van daaruit ben je in 2,5 uur in Madrid. Wil je daarna naar het uiterste puntje van Spanje, Cádiz, dan is dat nog 4,5 uur.
Dat lijkt lang te duren als je het vergelijkt met reizen met het vliegtuig. Voordelen zijn dat je goed bezig bent voor het klimaat en het milieu én onderweg makkelijk een nachtje in een andere stad of regio blijft. En qua reistijd en comfort heb je ook voordelen: je komt meestal aan in hartje stad, je hebt meer bewegingsvrijheid en minder gedoe met bagage beperkingen. Treintickets hoeven niet duur te zijn. Ook hiervoor vind je tips in dit boek.
Heb je wel een auto? Deeltip: als je niet veel in je auto rijdt, deel ‘m dan met anderen via een platform als Snappcar.
3. Verminder voedselverspilling
Voedselverspilling is een serieuze zaak. Er wordt veel te vaak en te snel eten weggegooid. Veel restjes kun je gewoon bewaren, voor de lunch de volgende dag bijvoorbeeld. Het is natuurlijk fijn als je de restjes ook op een milieuvriendelijke manier kunt bewaren. Bekijk bijvoorbeeld eens deze foodhuggers. Met speciale siliconen doppen bewaar je aangesneden groente en fruit gemakkelijk, een duurzaam alternatief voor plastic- of aluminium folie. Of bewaar je eten in glazen bakjes in plaats van plastic.
Voor meer tips, lees: Leven zonder afval.
4. Gebruik duurzame producten
Bijna alles is gemaakt van plastic, dit is helaas niet duurzaam. Je kunt je plastic producten makkelijk vervangen door producten gemaakt van duurzaam materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een bamboe snijplank. Ook zijn er genoeg beauty producten die duurzaam (en vegan) zijn. Ook deze producten zijn tegenwoordig te koop bij de drogisterij. Of maak ze zelf met hulp van het Groene Beauty boek.
5. Minder spullen kopen
Deze foto maakte ik in het Modemuseum in Hasselt. Het bekende Nederlandse ontwerpersduo Viktor en Rolf maakte deze action dolls. Ze zijn geïnspireerd op het moderne sprookje Alice in Wonderland.
We kopen wat af in Nederland. Fast fashion is een groot probleem, mensen kopen ontzettend snel nieuwe kleding en gooien het nog sneller weg. Dit gebeurt niet alleen veel met kleding maar ook met spullen. Je kunt het voornemen hebben om minder te gaan kopen maar soms kun je er niet omheen.
Om dit zo duurzaam mogelijk te maken kun je het beste shoppen in tweedehands winkels. Vintage is weer helemaal in dus het perfecte moment om naar de kringloop te gaan. Wist je dat er zelfs plantenasiels bestaan?! Hier kun je een tweedehands plant adopteren! Mocht je zelf iets hebben dat je niet meer leuk vindt of niet meer gebruikt, geef ’t dan aan een ander die er wel blij mee is.
Heb je een verjaardag? Zie hier het artikel over duurzame cadeaus.
6. Koop lokaal
Producten kopen die lokaal gemaakt zijn is erg belangrijk. Producten die van ver moeten komen hebben vaak een hele weg afgelegd voordat ze in de winkel liggen. De manier waarop de producten worden vervoerd, is meestal erg CO2 vervuilend. Daarom is het belangrijk om streekproducten te kopen. In het Arnhem Aan Tafel Kookboek van Puur! kun je veel tips krijgen voor het koken met lokale producten.
7. Gebruik minder én duurzame energie
Het beste is om te letten op je energieverbruik. Houd bijvoorbeeld de verwarming laag en trek een dikke trui aan als het koud is. Het kan zelfs zo makkelijk zijn als de lampen uitdoen als je een ruimte verlaat.
Als je ‘duurzaam’ hoort, denk je al gauw aan energieverbruik. Veel energiebronnen worden als duurzaam omschreven maar helemaal duurzaam zijn ze meestal niet. Tip: check dit lijstje met de groenste energieleveranciers van de Consumentenbond.
Bron: Milieu Centraal
8. Leestip over duurzaamheid
GoGoodly is een gids met inspiratie voor duurzame doeners. Van Nederwijn tot groene sterren restaurants.
Wat kan jij doen voor het klimaat?
Je kunt dus zelf al best een hoop doen voor het klimaat. Hier nog even een kleine samenvatting om het helemaal duidelijk te maken:
- Maak je huis energiezuiniger, en wek zelf zonnestroom op.
- Pak vaker de fiets of trein en ga voor elektrisch rijden.
- Vier je vakantie minder ver en vermijd vliegreizen.
- Eet meer plant en minder dier en voorkom voedselverspilling.
- Doe langer met kleding en spullen.
- Koop tweedehands, repareer en recycle.
- Gebruik je verwarming en apparaten zo efficiënt mogelijk.
Boeken over het klimaat
Wil je je nog verder verdiepen in wat jij voor het klimaat kan doen? Lees dan ‘Het klimaat zijn wij’ van Jonathan Safran Foer en Het boek van hoop van Jane Goodall.
5x tips vega sporten
5x tips vega sporten! Ben jij een fanatieke sporter of wil je dat graag worden… maar je eet geen vlees of andere dierlijke producten? Wees gerust, je gaat niks tekort komen. Het is algemeen bekend: als je een fanatiek sporter bent dat je goed moet eten. Ik ga je een paar tips geven over vleesvervangers en plantaardige producten waarbij je voldoende eiwitten eet.
4x duurzaam tuinieren
Duurzaam tuinieren boeken? Puur! uit eten ging op zoek. We vonden vier tips. Stuk voor stuk boeken die jou inspireren om je tuin of balkon duurzaam in te richten. Je leest over milieuvriendelijke oplossingen voor een groene tuin.
Kookboek vanavond vegan
Kookboek Vanavond vegan is hét boek om makkelijk meer vegan te eten. Met haar foodblog Oh she glows is Angela Liddon razend populair. Genieten en gezond eten staan voorop. Van heerlijke soepen, simpele salades tot stoofpotjes. De schrijfster weet als geen ander hoe gevarieerd, lekker en simpel te koken zonder dierlijke producten.
Lees ook:
- De lekkerste vegan en vegetarische restaurants in Nederland
- Eten naar het seizoen met de groente kalender
- Download gratis Puur! uit eten e-book
- Op puuruiteten.nl/recepten zijn alle gerechten vega(n)
- 10x favoriete vegan kookboeken kopen