Cowspiracy, food documentaire en duurzaamheid
NieuwsCowspiracy, food documentaire over duurzaamheid. In Cowspiracy doet Kip (ja echt!) Andersen zijn verhaal. Dit is de voorganger van “What the Health”. In deze documentaire wordt gefocust op de dieren, de veeteelt en vooral de sporen die het achterlaat.
Bekijk de trailer van Cowspiracy
Cowspiracy, food documentaire over duurzaamheid
De uitstoot van de veeteelt is meer dan die van alle soorten transport bij elkaar. Daarom vraagt Kip zich af hoe het kan dat er zoveel aandacht wordt geschonken aan de negatieve gevolgen van transport, maar er zo weinig te vinden is over de impact van veeteelt.
Ook het watergebruik in de dierindustrie is noemenswaardig. Zo is er voor het maken van één Quarter Pounder van McDonalds evenveel water nodig als dat wat je gebruikt als je twee maanden lang iedere dag doucht.
Voor meer informatie hierover stapt hij als eerste naar de Amerikaanse overheid. Die willen zijn vragen “graag” beantwoorden. Zolang ze maar niet over de impact van de veeteelt gaan, want dan weten ze het ineens niet.
De veeteelt produceert 51% van alle uitstoot in Amerika. Ook gebruiken de vee- en zuivelindustrie 30% van al het stromend water. Je zou het kunnen zien als een milieuramp die wordt genegeerd.
Dit alles omdat Amerika bedrijven en inkomsten wil beschermen. Er mag niet (te veel) over gepraat worden.
Milieu-organisaties en duurzaamheid
Niet veel later heeft Kip een interview met Sierra Club, een non-profit milieuorganisatie. Als Kip vraagt wat de hoofdoorzaak van de vervuiling is, wordt geantwoord dat het fossiele brandstoffen zijn. Zodra Kip begint over de veeteelt is het al snel klaar, ook de woordvoerder van Sierra Club weet dan ineens niks meer. Kip vraagt zich af of deze mensen het nou echt niet weten of dat ze doen alsof.
In Cowspiracy laat Kip vooral de onduidelijkheid in het Amerikaanse systeem zien. Dit doet hij op een heel persoonlijke manier. Zo wordt duidelijk waarom mensen zijn vragen niet wilden beantwoorden. In Brazilië zijn veel mensen vermoord omdat ze eerlijk waren over wat er gaande was in deze industrie. In Amerika is het ook een belangrijke bezigheid van de FBI om te zorgen dat dit niet aan het licht komt.
Verderop worden veel van deze vragen beantwoord door verschillende mensen die het wel aandurven. Ook gaat Kip op bezoek bij een home farm waar eenden worden geslacht. Dit wordt ook uitgebreid getoond in de docu. Nadat dit gebeurde zei hij, ik zou dit zelf niet kunnen en ik wil ook niet dat iemand anders het voor mij doet. Zelf vond ik het erg mooi om te zien dat het ook echt wat met hem doet.
Na deze ervaring heeft hij een andere afspraak die hij had staan bij een kippenboer, waar een kip geslacht zou worden omdat zij geen eieren meer legde, maar afgezegd en de kip opgehaald en naar een rusthuis voor boerderijdieren gebracht.
Ook heeft hij onderzocht of duurzame veeteelt een optie is. Volgens zijn studie is het niet mogelijk om heel Amerika te voorzien van duurzaam vlees, gerelateerd aan het landoppervlak.
Cowspiracy, kijktip op Netflix
Cowspiracy raad ik zeker aan. Omdat het een heel breed beeld geeft van wat er aan de hand is. Ook is er niks dwingends aan. Sommige beelden vond ik zelf wel confronterend. Zo was er een stukje over olifanten die doodgeschoten werden “om de savanne te redden” wat ik zelf echt hartverscheurend vond.
De passie van Kip spreekt mij ook aan, hij geeft niet zomaar op en heeft echt hart voor het onderwerp. Ik vind het een hele fijne documentaire om naar te kijken. Deze is gewoon te zien op Netflix.
Geschreven door Tippi Maijenburg, stagiaire Puur! uit eten
Deze food documentaires wil je misschien ook zien:
Vega BBQ tips
Vega BBQ boek laat je hopen dat het zo snel mogelijk barbecueweer is. Bij een zomerse barbecue denk je al snel aan veel vlees maar dit boek laat je het tegendeel zien. Met 73 recepten die variëren van gegrilde groenten en op de gloed gebakken knolgroenten tot sappige groenteburgers en fruitige desserts.
Alle recepten van de Puur! chefs op deze website zijn vega(n)!