Vegan lasagne aubergine Hotel en brasserie De Zwaan
HoofdgerechtenDeze vegan lasagne aubergine at ik bij Puur! hotspot Hotel en Brasserie De Zwaan in Venray. Zó lekker! Daarom vroeg ik chef Ben Aerts het recept van zijn veganistische of plantaardige melanzane.
Ben vertelt: “Melanzane is heerlijk als onderdeel van een gang in een menu of gewoon lekker met pasta, brood of linzen. Je kan voor de vegetarische variant tussen de lagen ook oude kaas toevoegen en eindigen met bijvoorbeeld geitenkaas”.
Ingrediënten vegan lasagne aubergine
Voor de aubergines
- 4 aubergines
- olijfolie
Voor de tomatensaus
- 6 teentjes knoflook
- 2 middelgrote uien
- 800 g fijngesneden tomaat zonder vel (wil je het gemakkelijk, dan uit blik, let wel op dat er geen verkeerde toevoegingen in het blik zitten)
- 80 g tomatenpuree
- Italiaanse kruiden zoals tijm, basilicum, beetje rozemarijn, oregano (of gedroogde mix kruiden)
- peper & zout
- olijfolie
Bereiding aubergines
- Schil de aubergine in de lengte om en om, zodat je de helft van de schil laat zitten.
- Snijd de aubergine door de lengte zodat je lange plakken krijgt. ca 1/2 cm dik.
- Bak de aubergine in olijfolie gaar zodat hij lichtbruin kleurt (dit gaat wel ff duren, dus pak een grote koekenpan die een rechte bodem heeft).
- Laat in een vergiet uitlekken als je te veel olie gebruikt.
- Dek af en zet weg.
Bereiding tomatensaus
- Snijd de uien in halve ringen en bak goed aan.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat even rustig onder voortdurend roeren mee bakken (let op voor aanbranden).
- Voeg knoflook, tomaten, kruiden, zout en peper toe. Laat op laag vuur inkoken, goed opletten dat de massa niet aanbrandt.
- Blijf af en toe proeven.
- Het moet een dikke salpicon (ragout) worden, dikker dan tomatenpuree (je kan de saus ook eventueel ’n beetje afbinden met maizena).
- Afsmaken met zout en peper indien nodig.
Oven voorverwarmen 175 graden
- Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
- Bekleed de bodem met aubergine, dan een dun laagje saus, dan de aubergine in tegengestelde richting, herhaal dit totdat je eindigt met saus.
- Plaats de ovenschaal in de oven voor ca. 35 minuten. De ovendeur af en toe openmaken, zodat het vocht kan ontsnappen.
- Af laten koelen en in de koelkast bewaren. De melanzane is namelijk de volgende dag nog lekkerder.
- Je kunt hem dan met het bakpapier eruit tillen en porties van snijden, of in zijn geheel afgedekt rustig verwarmen.
Vegan zoete aardappel recept
Mmm… vegan zoete aardappel van Restaurant LOFF.
Shakshuka recept
Lekker vegetarisch? Check dit shakshuka recept van de Veldkeuken.
Alle recepten op Puur! uit eten zijn bedacht door de aangesloten chefs en vegetarisch of vegan: puuruiteten.nl/recepten.
Sjoukje: “grappig het woordje afbinden met maizena. Waarschijnlijk bedoelen jullie binden”