Eten en drinken in het Openluchtmuseum in Arnhem
NieuwsEten en drinken in het Openluchtmuseum in Arnhem, daar wil ik graag meer over weten. Aanleiding is het jaarthema Gruwelijk Lekker met aandacht voor smaken door de eeuwen heen. En dit voorjaar werd een Fairtrade Café geopend in het museumpark. Extra leuk is dat het museum bij mij om de hoek is, dus ik fiets er zo in tien minuten naar toe. Lees je mee met dit artikel over lekker én duurzaam eten en drinken in het Nederlands Openluchtmuseum? Met tips voor hotels en pure restaurants in de buurt van het museum. Voor een lekker dagje uit of een weekendje weg in groen Arnhem.
Thema Gruwelijk Lekker
Ontdek smaken door de eeuwen heen met het jaarthema Gruwelijk Lekker. Neem bij de ingang jouw Gruwelijk Lekker snackzakje mee. Deze vul je onderweg met recepten.
Carola van der Woude, hoofd marketing en communicatie bij het Openluchtmuseum, leidt me rond. Ze maakt me wegwijs en vertelt enthousiast over de culinaire reis door het museumpark. We starten in het entreegebouw met de tentoonstelling over ons voedsel. Hier vind je antwoorden op vragen als ‘Hoe verandert onze smaak?’ en ‘Hoe komt ’t dat wat vroeger lekker was nu vies is?’
Ooit aten we hond
Tien smaken worden uitgelicht door de eeuwen heen. De meeste verbazing wekt bij mij – en vast bij meer bezoekers – het feit dat we ooit ‘hond’ aten. Hond? Ja, hond! En juist ‘hond’ vind ik daarom extra interessant om uit te lichten. Omdat het eten van een van onze favoriete huisdieren ongetwijfeld bij veel bezoekers afkeer opwekt. En het dus mensen indirect misschien wel na laat denken over hun eigen eetgewoontes.
Tot 3000 v. Chr. aten we in Nederland hond. Tegenwoordig is de hond onze trouwe viervoeter en vinden wij het afschuwelijk en schandalig dat op andere plekken van de wereld, zoals in Azië, honden – en katten – worden gegeten. Ik weet nog dat ik tijdens een reis door Vietnam hoorde van levend verschroeide hondenhuiden in restaurants en zelf zag hoe kleine rood/witte katjes (mijn persoonlijke favorieten) achterop brommertjes opeengepakt werden vervoerd in draadgazen kooitjes, waarschijnlijk op weg naar minder fijne bestemmingen. ‘Afschuwelijk!’ roepen wij dan allemaal in koor. Maar beseffen we daarbij wel dat wat we normaal vinden om te eten vooral cultureel is bepaald?
En je kunt je afvragen of het moreel wel zoveel beter is hoe wij in Nederland omgaan met onze kippen, varkens, kalveren, koeien, eenden, konijnen en andere landbouwdieren in de bio-industrie. Want in Nederland heeft maar een paar procent van de varkens een lekkere modderpoel zoals het varken, hierboven op de foto, in het Openluchtmuseum. Ben je actief op Twitter of Instagram, check dan eens #boerenhoudenvandieren waar voor- en tegenstanders van de bio-industrie laten zien dat de meningen rond dierenwelzijn nogal uiteenlopen in ons eigen land.
Aandacht voor eten en drinken in het museum
Terug naar de tentoonstelling in het Openluchtmuseum. Heel goed vind ik deze aandacht voor eten en drinken in het museum, met het jaarthema Gruwelijk Lekker. Want wat de een lekker vindt, vindt de ander gruwelijk. Door de tijd heen verandert onze mening over eten.
Zo is er aandacht voor de tulp, waarvan we nog weten dat deze rond de Tweede Wereldoorlog in Nederland noodgedwongen werd gegeten. En ook suiker krijgt aandacht met het achtergrondverhaal waar suiker vandaan komt, van dichtbij uit biet of van ver weg uit riet. En wist je dat tot circa 1970 in Nederland bijna geen knoflook werd gegeten?
De vork wijst je de weg door het park zodat je precies weet waar je meer aandacht voor Gruwelijk Lekker vindt. En niet gevreesd, deze teckel werd niet opgegeten en is van een medewerker van het park. Voor groepen vanaf 20 personen is er een Culinaire Tijdreis. Leuk met je collega’s als teamuitje of met zakelijke relaties, familie of vrienden. Op verschillende locaties in het museumpark proef je een gruwelijk lekker gerecht en een bijpassend drankje.
Fooddesigner Katja Gruijters en plant-based chef Eric Meursing
Fooddesigner Katja Gruijters en ‘plant-based’ chef Eric Meursing presenteren hier hun eikeltjesproject. Zo proefde ik een eikeldop-likhapje van aardpeer, appel, paddenstoel, eikelkaas en dennennaald en een warm eikeldrankje met een schuim van eikeltjes en zest van sinaasappel. Kijk voor meer foto’s op Facebook.
Eten en drinken in het Openluchtmuseum
Je mag je eigen eten en drinken meenemen in het Openluchtmuseum. Minstens zo leuk – én lekker – is ’t om tijdens je dagje uit te genieten van lekkers dat het Openluchtmuseum biedt. Er is een uitgebreide keuze aan belegde broodjes, salades, poffertjes, pannenkoeken tot culinaire gerechten. Met eerlijke koffie of thee, een biologisch sapje of wijn. Duurzaam eten en drinken vindt het Openluchtmuseum belangrijk. Waar eerst biologisch belangrijk was, kiest het museum nu voor een bredere definitie van duurzaam. Dus naast biologisch ook met aandacht voor lokale producten en leveranciers, zelf produceren, zorgprojecten, fairtrade als producten van ver komen zoals koffie en thee en ecologisch als het gaat om schoonmaakproducten. En met zo’n 5.000 bezoekers op een gemiddelde dag – tot wel 9.000 op drukke dagen – maakt het Openluchtmuseum hiermee een mooi verschil als het gaat om duurzaamheid.
Nederlands Openluchtmuseum kiest voor duurzaam
Chef-kok Johan Meurs vertelt: ‘Ik vind het belangrijk om voor duurzame producten te kiezen en voor lokale leveranciers. We zijn Green Key Gold gecertificeerd. Dat betekent dat de lat hoog ligt als het gaat om duurzaam inkopen. We zijn er trots op dat onze koffie en thee biologisch zijn, net als de monoverpakkingen suiker en melk en overige zuivel. Appeltaart komt van een lokale zorggroep, brood van de lokale bakker, bier uit de eigen brouwerij, alle vis heeft het MSC-keurmerk, sappen en wijn zijn gedeeltelijk biologisch en het vlees komt van onze eigen Bonte Bentheimer varkens en van Eco Fields en Livar. Onbespoten en zonder kunstmest geteelde groenten komen van zorgboerderij De Ooijsebrug in Groessen. Verder gebruiken we groene stroom, ecologische schoonmaakproducten en vermijden we chloor.’
Restaurants in het Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum heeft meerdere gelegenheden om lekker en bewust te eten en te drinken:
- Bij de ingang bestel je een belegd broodje of een salade bij zelfbedieningsrestaurant Canon café.
- In het in mei 2019 geopende Fairtrade Café drink je natuurlijk eerlijke, Fairtrade Doei koffie! Op de tafelkaartjes lees je over Coffee to Stay, dat bewustwording creëert door het verhaal over klimaat en koffie te delen. Aan het Zaanse plein.
- Een bezoek aan de poffertjeskraam past uiteraard bij onze nationale eetcultuur.
- Net als de pannenkoeken die je verderop in het park eet bij de Zwolse herberg De Hanekamp, grenzend aan de speeltuin. Ook voor broodjes, soep en salades.
- Wist je dat het Openluchtmuseum een eigen bierbrouwerij heeft? Leuk! Bier als cadeau of om thuis na te genieten van je dagje uit. Handig: ook te koop bij de uitgang.
Openluchtmuseum praktische informatie
Handig om te weten voor jouw dagje uit naar het Openluchtmuseum:
- Het Openluchtmuseum is gratis toegankelijk als je een museumkaart hebt. Deze is te koop bij de ingang van het museum. Voor kinderen t/m 3 jaar is de toegang gratis en t/m 12 jaar geldt een goedkoper tarief.
- Honden zijn aangelijnd welkom in het park en in de horeca, niet in de ruimtes van de tentoonstellingen.
- Het Openluchtmuseum is bereikbaar vanaf station Arnhem Centraal met stadsbus 3 richting Burgers’ Zoo / Openluchtmuseum.
- Gruwelijk Lekker bezoek je nog tot eind januari 2020.
3x Puur! uit eten in de buurt van het Openluchtmuseum Arnhem
Wil je na je bezoek aan het Openluchtmuseum nog lekker uit eten in Arnhem? Bij deze restaurants in de buurt eet je met aandacht voor biologisch, streekproducten en fairtrade.
1. Hotel Groot Warnsborn op een landgoed
Wie aan Arnhem denkt, denkt aan groen. Midden in de bossen vind je het prachtige Landgoed Hotel Groot Warnsborn. Chef-kok Luuk van Rennes verrast jou graag in het restaurant van dit 4-sterren hotel, waar geen kamer hetzelfde is. Met een unieke wijnbar en proeflokaal in de authentieke gewelvenkelder.
2. Hoeve Klein Mariëndaal voor koffie en lunch
Op nóg een ander landgoed (ja, Arnhem is écht groen) vind je theeschenkerij Hoeve Klein Mariëndaal waar ze liefst met biologische en fairtrade ingrediënten werken. Het is hier heerlijk vertoeven op het zonnige terras met uitzicht op de biologische moestuin en de boerderijdieren. Zo zijn er schapen, konijnen, kippen, ezels en koeien. Je bent welkom voor lunch of voor een kopje koffie of thee. Met lekkere huisgemaakte taart!
3. JANS’ in Arnhem centrum
Bij JANS’ in het centrum van Arnhem zijn veel ingrediënten biologisch en ook streekproducten van lokale leveranciers zijn belangrijk. Bij deze pure Arnhemse hotspot eet je heerlijk voor een eerlijke prijs. Of je nu komt ontbijten, lunchen, dineren of borrelhappen. De kookstijl is authentiek en ambachtelijk met de mediterrane keuken als inspiratiebron. JANS’ is elke dag open.
Hotels in Arnhem
Blijven logeren in Arnhem is ook een goed idee. Combineer je bezoek aan het Openluchtmusem bijvoorbeeld met een wandel- of fietstocht op de Hoge Veluwe. Lekker voor een paar dagen of een weekendje weg in eigen land. Dit zijn onze hotel tips in Arnhem.
- Logeer in de bossen op landgoed Warnsborn: boek jouw kamer in 4-sterren Hotel Groot Warnsborn
- Modestad Arnhem heeft haar eigen modehotel op 10 minuten loopafstand van Arnhem Centraal: Design Hotel Modez
- Tegenover station Arnhem Centraal met een directe busverbinding naar het Openluchtmuseum: Hotel Haarhuis
- Hotel Molendal met 17 kamers vind je in een historisch pand in Jugendstil, naast Sonsbeekpark en op een paar minuten loopafstand van het station.
- Hotel Trix ligt aan dezelfde weg als het Openluchtmuseum, je wandelt ook zo het bos in.
- Geniet van een prachtig uitzicht over de Rijn, en op loopafstand van de stad bij het Rijnhotel.
Leestips: