Tsukémono boek Peter van Berckel
ActieTsukémono is de titel van het kookboek van Peter van Berckel waarin je leert om op traditioneel Japanse wijze groenten te fermenteren.
Tsukémono boek van Peter van Berckel
Fermenteren van groenten recepten
In Japan worden tsukémono-pickles bij iedere maaltijd als bijgerecht gegeten. Het zijn gefermenteerde groenten, wat wij in het westen pickles noemen. Deze eeuwenoude methode is eenvoudig thuis toe te passen als toevoeging aan je maaltijd met deze recepten. Door het pickles-proces ontstaat een geconcentreerde smaak en de groenten worden enorm knapperig. Iedereen kan het. Met groente, zout en een pot of pickle-pers kun je al aan de slag.
In Tsukémono leert kok en natuurvoedingsdeskundige Peter van Berckel je op een eenvoudige en snelle manier groente-pickles te maken. Je kunt kiezen uit meer dan vijftig – veelal vegan – traditionele Japanse recepten en pickles uit de westerse keuken. Met klinkende namen zoals crispy kool en komkommer pickle. En wat denk je van de pickle van de luie kok?
Hierboven zie je de wortel-mierikswortel-pickle: Een pikante en kleurrijke pickle. Vooral als je een mix van gekleurde wortels (oranje, geel en paars) gebruikt. Pas de scherpte naar eigen smaak aan.
Dit is de zeven-goden-van-geluk-pickle met zeven soorten groente. Met als basis rettich, aubergine en pompoen. Deze knapperige groenten zijn lekker met Japanse curry en rijst. Kies zeven groenten met een totaalgewicht van één kilo. Laat je leiden door je eigen voorraad, fantasie en kleur. Zo wordt je goede voornemen om meer groenten te eten wel heel gemakkelijk!
Zelf leren fermenteren
Wil je zelf leren fermenteren? Het kookboek biedt een hernieuwde kennismaking met allerlei soorten groenten en belooft umamirijke smaken op je bord. Door het fermentatieproces ondersteun je met deze pickles bovendien je spijsvertering en darmconditie. Als toegift geeft Peter van Berckel je handzame informatie over vitale voeding als boost voor je dagelijks leven. Wil je nog meer de diepte in dan kun je ook bij Peter een workshop fermenteren volgen.
Zelf puur leren koken? Samen met Marion Pluimes geeft Peter van Berckel kookworkshops en opleidingen bij De Groene Kookacademie.
Meike: “Ik wil dit boek heel graag winnen!! Ik kan wel wat inspiratie en goede recepten gebruiken, om mijn pickle pers, die ik een paar jaar geleden in een opwelling heb gekocht, eindelijk eens in gebruik te nemen. Wat me vooral aanspreekt is de umamirijke smaken die bij de fermentatie ontstaan. Als vegetariër (praktisch veganist) is het soms lastig om deze smaak aan gerechten toe te voegen.”
Marjet: “Ik zou graag kans maken op het boek omdat ik van traditionele regionale produkt en Hou en het telkens weer een uitdaging vind om Bv met oude rassen groentes ed.wat hededaags te maken. Heb net vorige week nog bij schoon ieder de oude keulse(hier maakt en we zuurkool in) pot met persstenen in de handen gehad”
Marjet: “Ik zou graag kans maken op het boek omdat ik van traditionele regionale produkt en Hou en het telkens weer een uitdaging vind om Bv met oude rassen groentes ed.wat hededaags te maken.”
Mirjam: “Ik heb al een paar keer op het punt gestaan een pickle press aan te schaffen, maar ben eigenlijk elke keer bang dat ik niet echt weet wat ik er dan mee kan. Ik heb een moestuin en regelmatig een overschot aan allerlei groenten (alles is altijd tegelijk, haha!) dus het lijkt me wel een ideale manier om die te verwerken. Dit boek geeft me ongetwijfeld genoeg mogelijkheden om aan de slag te gaan. En dan heb ik daarna ook een hele blije vriend, want die is verzot op pickles!”
LaBelle au bois: “Naar aanleiding van een post over pickelen van mijn Twittervriendin @Culinette (die ook zo gastvrij is om af en toe een recept van mij op haar blog te zetten) heb ik meteen een pickle press van Terra Sana gekocht. Wat een geluk! Ik ben een groot groenteliefhebber en ook nog eens superfan van coleslaw, en met gepickelperste (zoals ik het noem) rauwkost krijgen salades een extra dimensie. Ik ben nu volop aan het experimenteren, heb mijn eerste zuurkool al gemaakt! Het lijkt me geweldig om het boek van Peter te hebben, om de volgende stap op het gebied van tsukémono, pickelen en fermenteren te kunnen zetten.”
AnnaB: “Wat interessant,ik wil graag leren fermenteren,zo benieuwd naar dit boek”
Susanne: “In mijn opleiding tot natuurvoedingsadviseur heeft Marion Pluimes, collega van Peter, me kennis laten maken met fermenteren en heb ik daarna een Japans fermenteerdoosje gekocht. Jammer genoeg blijft dat ding veel te vaak ongebruikt en daar wil ik graag verandering in brengen. Lijkt me geweldig om fermenteren op culinair niveau te leren.”
Anita H.: “De laatste tijd lees ik regelmatig over het fermenteren van groente en mijn interesse was al gewekt. Om gezondheidsredenen, maar ook omdat ik wat moeite heb met groente eten (niet zo lekker). Daarnaast hou ik van exotische gerechten en ik ben ervan overtuigd dat dit wel een kookboek naar mijn smaak is.”
Linda: “Het lijkt me bijzonder om kennis te maken met de bijzondere facetten van de Japanse keuken en de wereld van umami smaken en anderen te verrassen met een mooi geprepareerd pallet van geuren en smaken op je bord!”
Babette: “Ik wil wel kans maken op dit mooie boek! Ik hou van experimenteren in de keuken, maar dan wél graag gezond en duurzaam. Fermenteren heeft de laatste tijd mijn interesse gewekt dus dat wil ik zeker is gaan proberen! Ik hou van oude, ambachtelijke methodes in de keuken”