Pure Food Camp Skåne, Zweden
ReisWat gaaf! Ik ben uitgenodigd voor een bijzondere persreis in het zuiden van Zweden. Of ik zin heb om samen buiten te koken en te slapen in een yurt midden in het bos. Wildplukken, vuurtje stoken en gezelligheid van een internationale groep van foodies die net als ik houden van lekker puur eten, fotograferen, schrijven en smakelijke ervaringen creëren en delen. Natuurlijk zeg ik JA!
Pure Food Camp in Zweden
En zo reis ik met de trein vanuit Malmö in een half uur naar station Höör. Buschauffeur John brengt ons naar het Pure Food Camp, ergens midden in de bossen, waar we twee dagen en twee nachten verblijven. De yurts staan in het mooie bos met vooral grote beuken. Best luxe kamperen in onze tweepersoons yurt.
De vuurtjes zijn al flink opgestookt. We gaan meteen zelf aan de slag voor onze lunch. We kneden het deeg voor ons eigen brood en bakken dit boven het vuur. Verrassend lekker is het. Samen met een grote pan soep erbij, met veel groenten en kikkererwten, ben ik klaar voor onze pure ontdekkingstocht.
Zelf vuurtje stoken
Wildplukker en natuurliefhebber Pontus legt ons uit hoe je met heel weinig in het bos kunt overleven. Met de Swedish firesteel leren we hoe je zelf vuur maakt. Zo maak je met een mes krullen in aanmaakhout waardoor er een makkelijk brandbare structuur ontstaat. Er komt meer lucht, en dus zuurstof bij. Daardoor brandt het hout makkelijker.
Uit je hoofd. In het nu. In de natuur. Dat wil Pontus ons deze dagen laten ervaren om zo de relatie met de natuur te verdiepen en ons uit te dagen om meer kwaliteitstijd door te brengen. Hij leert ons de ‘uilvisie’. Dat werkt als volgt: Je spreidt je armen zo ver mogelijk uit elkaar. Beweeg je vingers en beweeg je armen iets naar voren tot je je vingers ziet. Kijk voor je uit en neem ’t hele plaatje in je op van wat je tussen je bewegende vingers ziet. Zo leer je ‘breder’ te kijken, net zoals de meeste dieren in het bos dit doen. Dit in tegenstelling tot onze over het algemene meer gefocuste blik. Het kan je ook helpen bij het vinden van paddenstoelen.
Wildplukken in de natuur
Wildplukken, dat is wat we nu gaan doen. Lotta Ranert bedacht – samen met de eerste vrouwelijke Michelin-sterrenchef van Zweden, Titti Qvarnström – het Pure Food Camp. En Sanna Ohlander is er sinds dit jaar ook bij. Verder bestaat onze persgroep uit een bonte verzameling van foodies uit Engeland, Duitsland, Polen en zelfs Amerika. Het plan bestaat om volgend jaar een Pure Food Camp in Alaska te organiseren, dus is er ook iemand bij die daar straks gaat helpen. De buit van de geplukte paddenstoelen en wilde planten en kruiden gebruiken we straks voor het diner.
Eerst is het tijd voor fika, de Zweedse middagpauze met koffie, thee en zoetigheden.
Buitenkoken in Zuid-Zweden
Elk groepje krijgt een taak want samen bereiden we het diner. De ene groep maakt een voorgerecht met bloemkool en room, de volgende het hoofdgerecht. Hier help ik. We maken een veggie steak van geraspte courgette en wortel, met ei, bloem, knoflook, tijm, peper en zout. Daarbij heel veel groenten. En echt lekkere van 100% Rondo-druiven gemaakte rode wijn. Uit Zuid-Zweden, Skåne dus, want alles komt uit de buurt.
Eten en drinken doen we aan een lange houten tafel bovenop een heuvel van ons kamp.
Slapen in een yurt
In het pikkedonker lopen we naar onze yurts. De olielamp blazen we uit en al snel val ik in slaap. Midden in de nacht word ik wakker en kan urenlang niet meer slapen na het wildplassen in het bos. Al op tijd krijgen we zin in koffie en staan we op. Ontbijt maken we zelf: omelet met groenten die over zijn van ons diner. No waste is natuurlijk ook heel puur. Boterhammen op ’t zelfgestookte vuurtje erbij worden heerlijke knapperige toast.
Ook vandaag gaan we weer wildplukken met onze natuurgids Pontus. Hij kent alle geluiden, sporen en eetbare planten. Wijze lessen deelt hij graag, bijvoorbeeld: In nature there is enough for everyone’s need, not for everyone’s greed. Bij terugkomst is het tijd voor een kaasproeverij, met kazen uit Skåne natuurlijk. Helaas allemaal gemaakt van koemelk. Zelf heb ik een voorkeur voor geiten- en schapenkaas, vooral omdat je deze veel makkelijker verteert dan die van de koe. Na nog een gezamenlijk huisgemaakt diner en gelukkig een minder slapeloze nacht in de yurt ruimen we na het ontbijt het kamp op.
Logeren in Kasteel Ellinge
We wandelen naar de bus op weg naar onze volgende accommodatie: Kasteel Ellinge. Een 12e-eeuws kasteel waar je overnacht in authentiek ingerichte kamers. Minder fraai vind ik dat het kasteel ook voor jachtpartijen wordt gebruikt. Misschien wel honderden fazanten die hartstikke tam zijn, lopen er op het landgoed rond. Dit zogenaamde (gefokte) wild wordt door jagers afgeschoten. Uiteraard kun je sowieso discussiëren over het nut van de jacht. Mijn standaard antwoord is dat er in ieder geval veel te veel mensen op aarde zijn, waarbij we het ook niet goedkeuren als deze worden afgeschoten.
Biologisch eten
We wandelen naar Bränneriets Gårdsbutik waar we genieten van een heerlijke veggie lunch. Brigitta vertelt ons alles over het reilen en zeilen van hun biologische bedrijf. We smullen van een overheerlijke groentesoep en tomatenquiche. Daarbij een salade waarvan de vers geplukte sla zó vers is. Dat kun je zo zien, want de energie spat er als ’t ware vanaf. Brigitta beaamt dit, ze heeft ‘m 1,5 uur geleden uit hun moestuin geplukt.
Zelf appelsap en schnapps maken
We gaan weer aan het werk. We maken appelsap van onze vers geplukte appels. Verrassend zoet en heel lekker.
We oogsten zelf groenten en fruit uit de biologische tuin: bramen, frambozen, duindoornbessen en nog veel meer pure ingrediënten voor het afscheidsdiner dat chef Titti samen met haar partner de volgende avond voor ons maakt.
We drinken niet alleen appelsap, er is ook iets sterkers. Zelf schnapps maken is verrassend simpel. Brigitta doet het ons voor. In een fles doe je allerlei kruiden en ander eetbaars zoals stukjes rabarber, blauwe bessen, venkel- en anijszaad, citroenschil. Wat je maar wil eigenlijk. Dit vul je aan met pure wodka en klaar is je schnapps.
Purity Vodka organic
Na onze eigen schnapps te hebben gemaakt, blijven we nog even in de sfeer van wodka tijdens een rondleiding bij Purity Vodka. Oprichter Thomas Kuuttanen leidt ons en vertelt over zijn biologische wodka. Biologisch omdat de wodka gemaakt is van biologische granen.
Het is alweer tijd voor ons afscheidsdiner. Titti en haar partner André, die ook chef is, verwennen ons de laatste avond met een vijfgangen diner. Voor mij vegetarisch. Vooral het voorgerecht met diverse bereidingen van boerenkool en sla vind ik verrukkelijk. En lekker groen. De vergeten groenten van het hoofdgerecht smaken ook bijzonder goed. De wijnen uit Zweden zijn volgens kenners de laatste jaren van steeds betere kwaliteit. Eerder schreef ik al over wijn uit Zweden.
Wat was het leukste aan het Pure Food Camp?
Alles! Het contrast tussen het slapen in een yurt en in een kasteel. Het buiten zijn in de natuur, in het groen. Wildplukken. Zelf appelsap maken. Het enthousiasme van initiatiefnemers Lotta, Sanna en Titti. Het lekkere eten. Het enthousiasme van iedereen met het buitenkoken en het samen genieten van eten en drinken bij kaarslicht midden in het bos maakt het Pure Food Camp tot een onvergetelijke culinaire ervaring.
Tack så mycket en graag tot ’n volgende keer. Puur Zweden!
Skåne, Zuid-Zweden de lekkerste tips
Reisblog 9x tips in Skåne >>
Nordic cuisine in Malmö
Meer tips in Zuid-Zweden: Lekkere restaurants in Malmö >>
Alle verhalen en reistips waar je lekker puur eet: puuruiteten.nl/reizen
© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel