Salade van biet met hummus Restaurant Merkelbach
VoorgerechtenBij restaurant Merkelbach in Amsterdam genoot ik van dit heerlijke lunchgerecht met verschillende soorten biet en hummus van biet. Ook ’n aanrader als voorgerecht of zelfs hoofdgerecht, afhankelijk van hoeveel trek je hebt maak je een kleine of een grotere salade. Dit is het vegan recept: salade van biet met hummus.
Ingrediënten salade van biet, vegan recept
Voor 4 personen:
- 2 st gekookte rode biet
- 2 st gekookte gele biet
- 2 st gekookte crapaudine biet (oerbiet)
- 2 st gekookte chioggia biet
- gekookte kikkererwten
- hazelnoot
- olijfolie
- citroen
- komijn gemalen
- peper & zout
- ciderazijn
- bietenblad sla
- bull’s blood sla (jonge blad van de biet)
- zuurdesembrood
- 1 citroen
- 1 sinaasappel
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 dl zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 sneetjes (oud) brood
- fijngehakte peterselie
Bereiding salade van biet met hummus
- De gekookte bieten ontdoen van hun schil en in de gewenste vorm snijden. Marineer met peper, zout, ciderazijn en olijfolie.
- Van de stukjes biet die over zijn van het bijsnijden, maak je met de keukenmachine een hummus samen met de gekookte kikkererwten, één teentje knoflook (bewaar de andere voor het broodkruim), hazelnoot, komijn, en citroensap. Breng de hummus op smaak met peper en zout en doe in een spuitzak.
- Snijd het zuurdesembrood in lange repen en grill het met een beetje olie en wat knoflook in een grillpan.
- Voor de dressing de citroen en de sinaasappel raspen en uitpersen. Voeg olie, kruiden en knoflook toe en laat ongeveer 2 uur staan.
- Breng op smaak met peper en zout. Dresseer de salade en serveer het brood erbij.
Voor gasten die dit gerecht vegan eten (oorspronkelijk staat het op de menukaart met Leidse kaas) serveert restaurant Merkelbach de salade van biet met hummus met knapperig broodkruim zodat het gerecht meer bite krijgt. Hierbij de uitleg hoe je het broodkruim maakt:
- Verkruimel het brood tot het fijne stukjes zijn. Gebruik eventueel een keukenmachine.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan en voeg daar gesneden knoflook en de broodkruimels aan toe. Breng op smaak met peper en zout.
- Bak de broodkruimels tot ze bruin gebakken en knapperig zijn.
- Laat de broodkruimels afkoelen en voeg de peterselie toe.
- Voeg de broodkruimels als laatste toe aan de salade.
Recept gazpacho rode biet
Recept gazpacho rode biet >>
Recept bietenhummus
Alle vegetarische en vegan recepten van Puur! chefs >>
Reacties