Wat te doen in de winter? Alta Badia, Italië
ReisAltijd leuk om de lokale keuken met een chef te ontdekken, zeker ook op reis! Chef Andrea Irsara laat ons zien waar hij zijn eten vandaan haalt en neemt ons mee naar een biologische schapenboerderij en we gaan met hem wildplukken in de besneeuwde bergen van Alta Badia in de Dolomieten.
Wat te doen in Alta Badia?
Uiteraard kun je prima skiën in de winter in Alta Badia. Wil je meer van de omgeving ontdekken of ben je gewoon niet zo’n skifanaat? Dan geef ik je graag een kijkje achter de schermen waar het lekkere lokale eten en drinken vandaan komt. Want culinair genieten, ook daar is Alta Badia bekend om.
Biologisch eten in Alta Badia
Je ziet de liefde voor de dieren bij de eigenaren van biologische boerderij Jusciarahof. Ook al eet ik zelf geen vlees, sowieso vind ik het een goed idee als je daar wél voor kiest om minder én beter vlees te eten van dieren die een goed leven hebben gehad.
Jusciarahof is een kleinschalige boerderij met volop ruimte voor de dieren. Slechts enkele tientallen schapen zijn er in de stal te vinden met lekker geurend hooi. Als extraatje krijgen ze zout voor de mineralen die ze nodig hebben en natuurlijk vers gras als ze in het voorjaar en de zomer weer in de bergweide lopen.
Wildplukchef Andrea Irsara
Daarna neemt Andrea ons mee naar zijn favoriete plek in de natuur, de bergen. Hier gaat hij zo vaak mogelijk op zoek naar ingrediënten voor zijn bergkeuken. Niet alleen voor ingrediënten, ook voor inspiratie en om even weg te zijn van de drukte komt hij hier graag. In de winter is er natuurlijk minder, maar dennennaalden, mos en hars zijn het hele jaar door te vinden. In de zomer komen daar ook kleurrijke eetbare bloemen, zoals alpenrozen, wilde rozen en heide bij die hij droogt en bewaart voor het naseizoen.
In zijn boetiekhotel-restaurant Gran Ander proeven we zijn ambachtelijk bereid ijs met een natuurlijk aroma van dennennaalden. Het recept is simpel, al heb je wat geduld nodig: zo’n 20 uur op 60 graden in een droogoven.
Lokaal eten in Alta Badia, Zuid-Tirol
Na het inspirerende bezoek aan chef Andrea is het alwéér tijd om te eten. Met de stoeltjeslift gaan we omhoog, op naar berghut Lee.
Prosecco als aperitief en daarbij stevige smakelijke kost, want Alta Badia is tenslotte nog net – het zuidelijkste deel van – Zuid-Tirol. Vegetarische boekweitknödel (ook al lijken ze op gehaktballen ; ) met kaasvulling en kruidensalade. En gnocchi (spreek uit als ‘njokkie’) van aardappel, tomaat en salie. Het is altijd een goed idee om meerdere gerechten te delen. Zo ontdek je de regionale Südtiroler keuken optimaal!
Hotel Majun in La Villa Alta Badia
Logeren in viersterren familiehotel Hotel Majun in La Villa Alta Badia is een feestje. Gastvrije ontvangst, ruime kamers, een uitgebreid ontbijtbuffet met biologische kruidenbergthee. Heerlijk huisgemaakt gebak in de middag is gratis.
In de kelder vind je de spa: met zwembad, sauna’s, stoombad, relaxruimtes en nét nieuw is de hottub met fantastisch uitzicht op de besneeuwde berghellingen. En ik mocht ‘m als eerste testen. Heerlijk!
Speciaal aperitief van het huis voor kerst met een wow-effect!
Alta Badia tips
- Elk jaar start het winterseizoen met een gourmet skisafari die zeker de moeite waard is. Ook als je niet skiet want je kunt wandelen langs de berghutten.
- Alta Badia is het meest zuidelijke deel van Zuid-Tirol en de Dolomieten. Südtirol in het Duits en Alto Adige in het Italiaans.
- Corvara, Colfosco, La Villa, San Cassiano, Badia en La Val zijn plaatsen in het gebied Alta Badia.
- Officiële talen zijn hier Duits, Italiaans en Ladinisch, dat alleen in Zuid-Tirol wordt gesproken.
- Eind maart in Alta Badia? Check dan in bij de wijn-skisafari en proef wijn uit Zuid-Tirol. Het is zelfs het oudste ‘Duits-sprekende’ wijngebied met 3.000 jaar ervaring in het maken van wijn.
Gourmet skisafari Alta Badia
Meer Alta Badia? Lees Gourmet skisafari Alta Badia, voor op je skies of wandelend.
Boek jouw wintervakantie in Italië.
Zuid-Tirol in de nazomer
Törggelen en meer Zuid-Tirol tips >>
Volg @puuruiteten via twitter, facebook en instagram.
© Tekst en fotografie: Jeannette van Mullem, Puur! uit eten / Pure Food & Travel
Priscilla Westerink: “Jongens dik kan natuurlijk ECHT niet😨”
Laurens Eenennaam: “Kom trio😍”
Danique van Meerveld: “Nee, jij bent smash😏🤭🤤”
Julian Boer: “Smash😏🥵🤤”