Waarom biologisch eten?
NieuwsBiologisch eten? Kiezen voor een Puur! restaurant heeft een paar extra’s ten opzichte van ‘gewoon’ lekker uit eten. De redenen om voor een biologisch restaurant te kiezen? Als het je niet om het milieu of de diervriendelijkheid te doen is, dan misschien gewoon om de smaak.
Waarom biologisch eten?
1. Smaak
Biologische producten zijn lekkerder! Niet voor niets kiezen topkoks vooral om de smaak voor biologische ingrediënten. Met name groenten en vlees behouden hun natuurlijke smaak en zijn dus meer authentiek. De natuurlijke groei van de gewassen en dieren zijn het uitgangspunt. Daarom wordt er gekozen voor het telen van bijvoorbeeld bepaalde soorten gewassen. Er wordt meer rekening gehouden met de wisseling van de seizoenen en de lokale hulpbronnen. Er worden ook meer oorspronkelijke, vergeten groenten geteeld. Dit komt de diversiteit en de smaak ten goede.
2. Gezondheid
Aangezien er geen chemische middelen worden toegevoegd, is het eindproduct ook vrij van chemicaliën. Er worden minder of geen additieven toegevoegd tijdens de productie en de verwerking. Het product is dus minder bewerkt. Diverse onderzoeken – die elkaar overigens nogal eens tegenspreken – wijzen uit dat biologisch eten gezonder is.
3. Diervriendelijker
Natuurlijk gedrag van de dieren wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Dierenwelzijn binnen de biologische en de biologisch-dynamische veehouderij wordt streng gecontroleerd door Stichting Skal. Dieren hebben meer ruimte en een verplichte vrije uitloop naar buiten. Varkens kunnen wroeten in de modder. Koeien zijn ’s zomers in de wei. Dieren krijgen vrijwel alleen biologisch voer. Er worden geen preventieve geneesmiddelen toegediend. Nog diervriendelijker is het natuurlijk om biologisch én vega(n) te eten. Daarom zijn alle recepten van de Puur! chefs vega en steeds vaker helemaal plantaardig: puuruiteten.nl/recepten.
4. Milieu
Biologische bedrijven werken vaak met een zogenaamd gesloten kringloopsysteem. Bijvoorbeeld een boer met biologische melkkoeien verbouwt zelf het voer voor de koeien op een biologische manier. De mest van de koe wordt gebruikt voor de groei van deze gewassen. Er komen minder schadelijke reststoffen in het milieu terecht. Denk aan minder ammoniak, CO2-uitstoot en chemicaliën.
Biologische restaurants in Nederland
- Biologische restaurants Amsterdam
- Hotspots in Rotterdam
- Biologisch in Den Haag
- Biologisch in Utrecht
Puur! uit eten geeft bij alle hotspots aan welke biologische ingrediënten er worden gebruikt. En niet alleen dat! Ook lees je over groenten in de hoofdrol, streekproducten, fairtrade, duurzaam en vooral lékker eten. Bij restaurants, kookworkshops, hotels, winkels, boerenmarkten en meer pure adressen.
Hier vind je alle biologische restaurants in Nederland.
Biologische leveranciers voor de horeca zie je hier.
Gratis plantaardig recepten e-book
Download jouw gratis plantaardig recepten e-book met 25x recepten van de Puur! chefs.
Meer Puur! uit eten:
- Spirituele betekenis van eten
- Verschil vegan en plantaardig
- 5x plantaardig eten in Antwerpen
- Schrijf je in voor de maandelijkse Puur! nieuwsbrief
- 7x tips voor een gezonde lunch op je werk
Kees: “Wat een dikke onzin. Alles bio en je hebt 1 grote hongers nood en je kan 6 maal het zelfde areaal aan landbouwgrond zoeken in de wereld.”